Traian Basescu implicat in facerea guvernului Ponta 1? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 23:56
9039 citiri
Traian Basescu implicat in facerea guvernului Ponta 1? (Opinii)

Traian Basescu a lansat astazi un atac furibund impotriva posibilului candidat al PDL la presedintie, Catalin Predoiu, intr-un interviu pentru EVZ. Dl. Predoiu a raspuns. Linia de demarcatie clara. Traian Basescu continua razboiul cu PDL. Catalin Predoiu nu are binecuvantarea de la Cotroceni. Din acest pucnt de vedere nicio surpriza.

Dar si schimbul de replici dintre cei doi cred ca merita atentie pentru ca ar putea sa ne dea chei pentru unele evolutii stranii din politica romaneasca.

Doua acuzatii ii aduce presedintele fostului ministru al Justitiei. Prima este o chestiune cunoscuta deja, si anume ca dl. Predoiu, in timpul primului mandat din guvernul Tariceanu, nu l-a propus pe Daniel Morar pentru un nou mandat in fruntea DNA.

"Eu imi aduc aminte asa, in guvernul Tariceanu a propus inlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamna care nu avusese dosare prea importante in toata viata ei, care ii era consilier. Am inteles ca imi dadea lectii cum a renuntat Basescu la Morar, ori el cu manuta lui a facut propunere de inlocuire a lui Morar, pe discutiile din PNL si intelegerea cu Hrebenciuc", a spus Traian Basescu.

Catalin Predoiu si-a explicat gestul prin conjuctura momentului: "In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA, si pe Daniel Morar in interior, la varf. (...)

Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost in masura sa fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar sef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri."

Aflam asadar in mod oficial, de la chiar fostul ministru al Justitiei ca PNL si PSD pregateau in 2008 desfiintarea DNA. Sa ne asteptam la acelasi lucru si de la actuala majoritate, tot PNL- PSD, daca DNA nu isi baga mintile in cap? Nici acum, nici atunci, aceasta combinatie politica nu pare inspaimantata de efectele pe MCV ale unui asalt asupra institutiilor anticoruptie. S-au schimbat doar mijloacele.

O a doua chestiune dezvaluita de Traian Basescu mi se pare insa, intr-un fel, mai interesanta: "M-a deranjat ca imi dadea lectii dl Predoiu cand el a fost la mine sa ma roage sa vorbesc cu Ponta sa-l mentina si in guvernul lui. La mine a fost in Cabinet, sigur ca am vorbit si m-a refuzat Ponta, cu o anume motivatie", spune presedintele.

In replica, Catalin Predoiu detaliaza o dezvaluire facuta mai demult, si anume ca a refuzat propunerea lui Victor Ponta de a ramane in guvern: "In ziua caderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc.

A doua zi, la Neptun, l-am informat pe premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012."

Deocamdata infruntarea este unu la unu si probabil ca fara implicarea martorilor invocati, Daniel Morar si Mihai Razvan Ungureanu, nu vom sti cu certitudine adevarul. Este adevarat ca Victor Ponta a recunoscut ca i-a facut lui Catalin Predoiu aceasta propunere: "Am vrut sa-l tin pe domnul Predoiu in luna mai (2012 - n.red) cand am facut guvernul". Daca oferta a existat direct nu vad de ce ar fi fost nevoie ca dl. Predoiu sa-l roage pe presedinte.

Dar daca presedintele spune adevarul avem o alta surpriza. Pentru ca in felul acesta presedintele recunoaste implicit ca s-a implicat in formarea guvernului Ponta.

Sa intelegem, ca dupa caderea guvernului MRU, Traian Basescu avea dialoguri cu premierul desemnat Ponta, fara vreun pact de coabitare activ, despre formarea guvernului? Sa intelegem ca Traian Basescu functiona ca un fel de curea de transmisie intre cei care doreau sa intre in guvern si premierul desemnat? Asta ne spune domnia sa, de fpat.

Daca este asa, inseamna ca presedintele a ridicat, voluntar sau involuntar, un colt al ceea ce ar putea fi cortina din fata unei mari mascarade. Ar putea insemna ca presedintele si Victor Ponta aveau o buna intelegere inca de atunci, stricata ulterior prin suspendarea, fortata, dupa cum se stie, de Crin Antonescu si Dan Voiculescu.

Vorba lui Caragiale, tradare, dar s-o stim si noi!

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...