Traian Basescu implineste 59 de ani si isi serbeaza ziua la radio si TV

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 10:22
3169 citiri
Traian Basescu implineste 59 de ani si isi serbeaza ziua la radio si TV
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu implineste, joi, varsta de 59 de ani.

Nascut pe 4 noiembrie 1951 in orasul Basarabi, actualul oras Murfatlar, din judetul Constanta, seful statului a absolvit Facultatea de Navigatie din cadrul Institutului de Marina "Mircea cel Batran" in 1976, devenind ofiter in marina comerciala pe navele de mare tonaj ale Navrom.

Intre 1981 si 1987, Traian Basescu a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta, nava amiral a flotei comerciale romane. In urmatorii doi ani a fost numit la conducerea Agentiei Navrom din Anvers, in Belgia.

Cu cateva luni inainte de caderea comunismului, Traian Basescu a fost numit director general al Inspectoratului pentru Navigatie Civila in cadrul Ministerului Transporturilor, in Cabinetul Dascalescu, functie pe care a indeplinit-o pana la Revolutie.

Inainte de 1989, el a fost membru al Partidului Comunist Roman, dar s-a aparat intotdeauna spunand ca a fost obligat sa se inscrie pentru a reusi sa-si indeplineasca obiectivele profesionale. Totusi, presedintele Basescu a negat in acelasi timp si orice legatura cu Securitatea, adversarii politici afirmand tot timpul ca ar fi fost imposibil ca el sa obtina un post in strainatate fara sa colaboreze cu politia secreta.

Drumul spre Cotroceni

Traian Basescu a intrat in politica post-decembrista prin Frontul Salvarii Nationale si a fost subsecretar de stat si seful Departamentului Transporturi Navale din ministerul Transportului. Intre 1991 si 1992, a condus ministerul Transporturilor in guvernele Petre Roman 2 si Theodor Stolojan.

A fost numit din nou la sefia Transporturilor in 1996, conducand ministerul timp de patru ani, in guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

In decembrie 1997, viitorul sef al SIE Claudiu Saftoiu, la vremea aceea jurnalist la Evenimentul Zilei, i-a luat lui Traian Basescu un interviu care a provocat disputele din coalitia de guvernamant si care a dus in cele din urma la demisia lui Victor Ciorbea si numirea lui Radu Vasile in functia de prim ministru.

In noul Cabinet format, Traian Basescu a ocupat tot portofoliul Transporturilor, iar Adriana Saftoiu a devenit purtator de cuvant al Guvernului. Ea l-a urmat apoi si i-a fost alaturi pana in martie 2007 cand si-a dat demisia din functia de consilier prezidential si purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

In 2000, Basescu a castigat alegerile pentru Primaria Capitalei in fata lui Sorin Oprescu. Ca primar general, Traian Basescu a ramas in memoria bucurestenilor mai ales pentru eutanasierea cainilor comunitari din Bucuresti, al caror numar ar fi fost redus, potrivit statisticilor primariei, de la aproape 300.000 la numai 25.000.

In 2004 a fost reales la Primaria Generala, dar si-a dat demisia dupa ce a castigat alegerile prezidentiale la sfarsitul aceluiasi an. Anuntarea candidaturii lui Traian Basescu la prezidentialele din 2004, dupa retragerea din cursa a lui Theodor Stolojan, va ramane unul dintre cele mai memorabile momente ale carierei sale politice si ale politicii romanesti in general.

Urmatorii patru ani, adica mandatul Guvernului Tariceanu, au stat sub semnul conflictului, Traian Basescu fiind intr-un permanent razboi cu Parlamentul, Guvernul si o mare parte din presa si oamenii din spatele trusturilor media.

Printre momentele care au marcat mandatul lui Basescu se numara rapirea jurnalistilor romani in Irak si fuga lui Omar Hayssam, condamnarea comunismului, votul de suspendare din Parlament, dar si ziua referendumului cand a confiscat telefonul mobil al unei jurnaliste de la Antena 1 si a numit-o "tiganca imputita".

La 16 aprilie 2007 a fost suspendat de Parlament (cu 322 voturi 'pentru' si 108 'impotriva') (intre 20 apr. 2007-23 mai 2007). Este reconfirmat prin referendumul din 19 mai, cu peste 74% din voturile exprimate.

La 3 octombrie 2009, presedintele Traian Basescu si-a anuntat, la Sannicolau Mare (jud. Timis), candidatura pentru un nou mandat la Presedintia Romaniei, iar la 6 decembrie a castigat alegerile prezidentiale, in urma celui de-al doilea tur de scrutin. Potrivit datelor centralizate de BEC, actualul sef al statului, Traian Basescu a obtinut 5.275.808 voturi, reprezentand 50,33%, iar contracandidatul sau, Mircea Geoana, a fost votat de 5.205.760 de alegatori, adica 49,66%.

Petrecere la televizor?

In anii precedenti el si-a sarbatorit ziua de nastere de obicei alaturi de familie, iar pentru acest an fiind anuntata doar participarea sa la emisiuni la RRA si la B1 TV.

Basescu s-a intalnit, miercuri, la Ljubljana, cu reprezentantii comunitatii romanesti din Slovenia, unii dintre acestia urandu-i deja "La multi ani!". In 4 noiembrie 2009, in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, seful statului si-a serbat ziua de nastere la un restaurant din zona centrala a Capitalei, alaturi de sotia si fiicele sale, desi la sediul de campanie membrii staff-ului sau ii pregatisera o petrecere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Traian Basescu zi nastere, #Traian Basescu biografie , #presedinte