Traian Basescu, in campanie electorala (Opinii)

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 00:35
5781 citiri
Traian Basescu, in campanie electorala (Opinii)
Foto: presidency.ro

Dupa miniturneul mediatic al lui Traian Basescu, dincolo de scandalurile izbucnite, se desprinde o concluzie certa: presedintele a intrat in forta in campanie electorala. Si aceasta nici n-ar fi, pana la urma, un lucru suprinzator intr-un an electoral. Tiparele in care aseaza Traian Basescu aceasta campanie sunt insa cel putin indezirabile.

Startul oficial a fost dat odata cu discursul din Parlament al presedintelui, cand domnia sa a vestit reintregirea salariilor bugetarilor, in detrimentul diminuarii CAS si fara a avea macar datele economice pe primul timestru al anului, informatii de care coalitia si premierul legasera, macar de ochii lumii, orice decizie in privinta salarizarii.

Fara o consultare prealabila cu Mihai Razvan Ungureanu, care apucase sa se pronunte in favoarea scaderii CAS, Traian Basescu a creat asteptarea publica in directia cea mai profitabila din punct de vedere electoral (cu bugetarii faci campanie in scoli si primarii, cu ei organizezi alegerile, cu ei supraveghezi legalitatea lor, cu ei imparti mita electorala, intre ei sunt o multime de clienti politici), dar si cea mai periculoasa pentru stabilitatea economica, si asa fragila a Romaniei, si cea mai imorala pentru ca serveste exclusiv unei categorii sociale, rasfatata tuturor puterilor exact pentru ca este atat de importanta si numeroasa.

Nici nu s-au potolit bine ecourile acestui demers, ca Traian Basescu a scos din tolba electorala o pocnitoare improvizata dintr-o veche capcana ratata. Pentru ca, ma tem, cam asta este toata povesta cu Ponta premier. Daca Victor Ponta a fost tras de Crin Antonescu de pe marginea capcanei, la consultarile de la Cotroceni, presedintele nu a putut lasa nefolosit planul si l-a refolosit, ambalat intr-o mare dezvaluire care sa arate lasitate si iresponsabilitatea liderilor USL. Acum nu ca domnii Ponta si Antonescu nu s-ar incadra in acest portret, dar din propunerea din 7 februarie Traian Basescu nu iese cu nimic mai bine.

Simplul fapt ca, pretinde domnia sa, i-a oferit in mod serios functia de premier unui politician despre care cu numai cateva luni inainte afirma ca este incapabil sa conduca o masina de 3 metri, un iresponsabil obraznic si imatur, este mai degradant pentru presedinte decat pentru cel care nu a acceptat. Pana la urma, din perspectiva declaratiilor anterioare si repetate ale lui Traian Basescu, am fost la un pas sa ajungem pe mana unui incompetent, domnia sa era gata sa ne dea pe mana lui, si numai refuzul incompetentului ne-a salvat.

Si daca Traian Basescu a fost in mod sincer dispus la asa ceva, ceea ce eu inca nu pot sa cred, ar fi facut-o tot din considerente electorale, adica pentru a expune incompetenta USL si a lui Victor Ponta intr-o guvernare pe care o anticipa dezastruoasa, pentru ca electoratul sa revina cu recunostinta si nostalgie la PDL. Strategia a fost dezvaluita de chiar Elena Udrea: "In varianta cu Ponta prim-ministru si tara condusa de USL pana la alegeri, sunt convinsa ca romanii ne-ar fi regretat si ar fi inteles ca toate masurile noastre au fost necesare si ca noi am vrut cu adevarat binele tarii". Adica impingem Romania in dezastru pentru a da o lovitura mortala dusmanului? Este aceasta o atitudine autentic prezidentiala?

Insasi aceasta implicare electorala este nepotrivita pentru un presedinte in functie. Nu fac parte dintre cei care cred in utopia independentei prezidentiale. Un politician suficient de greu in partidul sau incat sa ajunga candidat prezidential, de obicei dupa ce a condus acel partid, nu poate deveni peste noapte independent. Dar nici sa faci campanie electorala fatisa de la Cotroceni nu mai pare o solutie corecta.

Presedintele incearca sa impuna candidatul PDL la Primaria Capitalei facand presiuni la vedere asupra lui Vasile Blaga, vorbeste public despre bilantul negativ al lui Sorin Oprescu si despre felul in care acesta poate fi infrant, se cearta cu garda veche din PDL pentru ca nu este suficient de implicata in campanie. Presedintele face analize si predictii privind evolutia procentelor USL, lanseaza suspiciuni misterioase privind petele de pe constiinta unui lider al Opozitiei, lansand impresia unui santaj ordinar. Stie presedintele ceva despre Victor Ponta? Sa spuna public sau sa sesizeze Parchetul? Nu stie sau nu vrea sa spuna oficial? Atunci sa taca cu totul. Altfel, nu e cu nimic mai breaz decat cei care au lansat tot felul de barfe despre chiar domnia sa, fie ca era vorba despre alcool, femei, arme sau mai stiu e ce mizerie.

E cu mult dincolo de limitele acceptabile ale implicarii in lupta politica, iar amestecul de populism si trucuri ieftine este cel putin dezamagitor, inclusiv in raport cu prestatiile anterioare ale lui Traian Basescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Ponta, #Basescu Ponta premier, #Basescu majorare salarii, #Bssescu campanie, #Basescu Blaga primar , #presedinte