Traian Basescu: In Europa se munceste mai putin decat in SUA

Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:27
4886 citiri

Presedintele Traian Basescu se declara un suporter al proiectului Statelor Unite ale Europei, insa acesta este greu de implinit intrucat productivitatea muncii in UE este scazuta. "Decalajul intre noi si SUA creste continuu", spune Basescu.

"Eu sunt un suporter al acestei variante (Statele Unite ale Europei-n.r), am formulat-o asa, dar poate fi formulata si altfel. Trebuie sa privim mai departe decat a privi lucrueile sentimental. Eu ma uit la o realitate, pe care daca nu o cunoastem, ne furma singuri caciula.

Uitati-va la productivitatea UE in raport cu SUA. Nu reusim, de 10 ani, sa avem intr-un singur an crestere de productivitate egala cu cresterea SUA. Decalajul intre noi si SUA creste continuu", a spus seful statului intr-un interviu acordat Adevarul.

Traian Basescu a specificat ca decalajul este dat de "numarul de ore de munca", sustinand ca in Statele Unite se munceste mult mai mult.

"Nu nivelul tehnologic este marea problema a UE, pentru ca tehnologia franceza, germana, britanica nu este departe de tehnologoa americana. Ma refer la tehnologia industriala. Marea problema este numarul de ore de munca pe saptamana si numarul de zile de lucru pe an. Aceasta este problema reala a UE", a subliniat presedintele.

Patru milioane de britanici n-au muncit o zi, in viata lor

Basescu a oferit si un exemplu foarte plastic despre cat de putin se munceste in UE, comparativ cu SUA.

"Constatat ca, daca avem un strung la fel de performant in UE si in SUA, strungul din SUA lucreaza si sambata, iar strungul din UE se opreste vineri la pranz. Strungul din SUA are 30 de zile de sarbatori pe an, cel din Europa are 100 si ceva de zile nelucratoare, iar atunci nu ne putem compara, din punct de vedere al productivitatii, chiar daca lucram cu aceleasi echipamente.

Europa devine tot mai necompetitiva, chiar daca tehnologic nu are un decalaj foarte mare fata de SUA.

Uitati-va la ce se intampla si mai departe. Cat va mai reusi Europa sa stea in cmpetitiei cu China, pentru ca si China reduce decalajul tehnologic, dar are o populatie de 1,2 miliarde? Cat va mai reusi Europa sa stea in competitie cu India, care bine puternic din urma? Trebuie sa vorbim de o competitie tara cu tara. Cat va reusi sa ramana Germania in competiei cu India, China, SUA, cat va reusi Romania sa ramana in competitie cu India, China, SUA?", a punctat Traian Basescu.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...