Traian Basescu, in vizita la Chisinau - Reactii in presa din R. Moldova

Joi, 18 Iulie 2013, ora 16:56
2462 citiri
Traian Basescu, in vizita la Chisinau - Reactii in presa din R. Moldova
Foto: Facebook/Alaturi de presedintele nostru

Ziarele din Republica Moldova comenteaza vizita de miercuri a presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau, unele dintre ele privind cu scepticism ideea unei uniri cu Romania, relateaza postul de radio Europa Libera in pagina electronica.

Ziarul "Adevarul" a publicat un editorial cu titlul "Si noi va iubim, dar vrem mai mult". Redactorul-sef al cotidianului, Alina Turcanu, se intreaba in articol ce s-ar intampla daca moldovenii le-ar cere romanilor unirea, referindu-se la o declaratie a lui Traian Basescu - "Cereti unirea si o vom face!" - intr-un cadru mai informal, la o intalnire cu reprezentanti ai societatii civile.

Alte articole despre vizita presedintelui roman mentioneaza unele "restante" in dialogul moldo-roman, ca de exemplu milioane de euro promise Republicii Moldova de catre Romania in 2010, care nu au fost acordate nici pana in prezent, probleme cu vizele si permisele de "mic trafic" de frontiera.

Adevarul il citeaza pe directorul Centrului Roman pentru Politici Europene Cristian Ghinea, care a apreciat ca Basescu i-a dat o replica foarte buna liderului PCRM Vladimir Voronin.

Liderul PCRM "si-a schimbat opinia ca o vuvuzea dupa cum bate vantul si promoveaza acum proiectul euroasiatic - o idee in capul lui Putin", a afirmat Ghinea. "Trebuie sa fim foarte atenti ce se intampla cu Ucraina. Atat timp cat aceasta tara nu adera la pactul euroasiatic, Republica Moldova este la adapost, intrucat nu poti face uniunea cu Rusia peste Ucraina", a adaugat el.

Redactorul-sef coordonator al "Ziarului National" Sorina Stefarta spera ca presedintele Romaniei cunoaste niste "dedesubturi promitatoare", atunci cand zice ca "R.Moldova se pregateste pentru cel mai mare succes al procesului declansat cu multi ani in urma - apropierea de UE si, implicit, parafarea Acordului de Asociere", fiind sincer atunci cand crede ca nu vor exista provocari din partea Rusiei inainte de Summitul de la Vilnius, deoarece Moscova se respecta prea mult pentru a face asa ceva. "Da, Doamne, dar nu cred!..", adauga Stefarta.

Directorul ziarului "Timpul" Constantin Tanase considera ca Basescu este "singurul presedinte roman care i-a iubit sincer pe moldoveni si le-a intins o mana de ajutor". "Precum e diferita Moldova, asa e diferita atitudinea fata de Basescu", scrie Tanase.

"In afara de ura sincera la unii si usoare nemultumiri si gelozii in inimile liderilor politici, cu adevarat sinceri si cu inima deschisa a fost asteptat presedintele roman de catre basarabenii simpli, care cred in unire si care intotdeauna l-au iubit si l-au votat. Traian Basescu va ramane in istoria relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti ca singurul presedinte roman care i-a iubit sincer pe moldoveni si le-a intins o mana de ajutor", a afirmat acesta.

Postul de radio "Vocea Rusiei" il citeaza pe analistul politic Vitalie Andrievski, care considera ca vizita lui Basescu nu va contribui cu nimic la dezvoltarea relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), fiind "un show diplomatic" care nu va aduce nimic, nici pozitiv, nici negativ.

Liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova Igor Dodon a comentat pe blogul sau ca "vizita presedintelui unei tari vecine este intotdeauna binevenita pentru Republica Moldova", dar este "inacceptabil cand vizita unui sef de stat se transforma in lectii de politica externa si interna".

Dodon este nemultumit ca Basescu a respins ideea unei federalizari a Republicii Moldova in vederea solutionarii conflictului transnistrean si ii recomanda presedintelui roman "sa se preocupe de integritatea teritoriala a propriei tari si sa nu-si impuna parerea cu privire la politica interna" a moldovenilor.

Liderul socialistilor sustine ca declaratiile lui Basescu sugereaza indirect "ideea ca daca Transnistria nu poate fi integrata ca raioane, ea ar putea fi abandonata definitiv, de dragul integrarii europene a Republicii Moldova, cu o ulterioara anexare la Romania (...), dupa destramarea UE".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Basescu vizita Chisinau, #presa Moldova reactii Basescu , #presedinte