Traian Basescu, interceptat in dosarul lui Blejnar - stenograme (Video)

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 20:42
7836 citiri
Traian Basescu, interceptat in dosarul lui Blejnar - stenograme (Video)

Presedintele Traian Basescu a fost interceptat in timp ce primea informari de la fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar.

Cum explica Traian Basescu convorbirea cu Sorin Blejnar

Discutia a avut loc in septembrie 2010 si se regaseste in dosarul in care Blejnar a fost trimis in judecata, de procurorii DIICOT, pentru favorizarea infractorului, conform Money.ro.

Sorin Blejnar este cercetat de DNA pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca ar fi comandat subalternilor sai fie oprirea, fie declansarea unor controale.

In dosarul care se judeca la Brasov, Sorin Blejnar a cerut judecatorilor sa asculte conversatiile invocate de procurori.

Aceasta este singura interceptare dintr-un dosar penal in care apare Traian Basescu.

Transcrierea interceptarilor

Femeie: cabinet presedintele Romaniei

Sorin Blejnar: Sarut mana. De la ANAF. Blejnar. Presedintele ANAF sunt.

Femeie: Buna ziua, domnule Blejnar. Va rog.

SB: Cu domnul presedinte as dori daca se poate. Sau mai tarziu sau cand.

F: Ramaneti pe telefon. Incerc sa vad daca imi raspunde.

SB: Am inteles

F: Multumesc.

Barbat: Alo!

SB: Sa traiti, domnu' presedinte!

Traian Basescu: Salut, Sorine!

SB: V-am trimis o data pe mail situatia aia cu constructorii.

TB: Da. Ma, eu am si facut o confuzie ca era primul in lista datornicilor Tehnologica si am zis ca e o lista cu constructori. Da' nu erau numai constructori acolo.

SB: Este, este datornic. Dar a inceput procedura de executare pe el.

TB: Da.

SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni.

TB: Aha.

SB: El plateste, deci ei in general sunt platitori buni astia. Dar tot timpul sunt cu restante datorita faptului ca incaseaza de la CNADNR destul de greu.

TB: Da, da.

SB: Si atunci noi am inceput sa facem o alta procedura. Ne-am dus la CANDNR si i-am facut tert poprit.

TB: Ihi...

SB: Daca o sa va uitati acolo pe ce am incasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adica le taiem finantarea, dar ii tinem asa, cat de cat sub control.

TB: Da, aha.

SB: Subiectul doi.

TB: Da.

SB: Am primit o hartie de la Rompetrol.

TB: Da.

SB: Vineri seara, maine, urmeaza sa ne faca o plata de 54 de milioane in contul obligatiunilor alea pe care le-am emis noi.

TB: Mai, fiti atenti ca aici intram in alta belea. Cred ca e un truc.

SB: Stiu. Asta e opinia mea.

TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atat cat statul roman sa nu mai devina majoritar.

SB: Da, asa este, asa este. Si eu am o decizie a Consiliului Concurentei din 2005.

TB: Da..

SB: Care spune ca o astfel de ipoteza, ca ei sa faca o plata partiala, nu va fi luata in calcul. Am vorbit si cu Bogdan, cu Chiritoiu, sa imi dea o hartie in sensul asta. Si sa spuna ca altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci in 2004 si nu aveam voie.

TB: Da.

SB: Ca sa ii presam in directia sa ne plateasca tot. Si eu vreau sa le fac acuma o hartie prin care sa le spunem ca le multumim pentru cele 54 de milioane, dar avand in vedere toate consideratiile astea, cu decizia, cu toata istoria cum a fost.

TB: Aha.

SB: Le spun ca asta este doar o plata partiala si ca le multumim si speram, le indicam conturile si spunem ca pana in 30.09.2010 asteptam si celelalte plati sa ni le plateasca. Altfel, si le bag asta voalata, le spun ca altfel ar fi in ajutor de stat si trebuie sa luam masurile legale de sanctionare nu mai stiu ce.

TB: Ma, sfatuieste cu jurisii, ca sa nu ne trezim ca spune: "pai v-am dat 54 de milioane, deci restul va dam actiuni, dar sunteti minoritari". Ca tot jocul lor asta a fost sa ne dea ceva, sa se delisteze, sa isi faca marire de capital, sa spuna "da, dar nu mai sunteti majoritari".

SB: Maine este ziua in care noi avem opozitia la majorarea de capital. Tocmai si tot maine este. Nu, jocul lor este asta, este evident numai ca stiti ca am incercat cu Ministerul Justitiei sa modificam ordonanta.

TB: Da.

SB: Si au spus ca nu putem, ca Exidu, curtea de arbitraj international, nu putem in timpul jocului sa schimbam regula.

TB: Da.

SB: Si atunci ne-am dus pe acel memorandum pe doua variante, unul negocierea cu ei.

TB: Da.

SB: Si doi, opozitia asta la majorare. Maine avem termenul pentru opozitia la majorare.

TB: Da.

SB: Numai ca in timpul asta lor le curge legea asa cum este si ne-au anuntat ca... eu cred ca ii putem juca un pic cu o hartiuta bine gandita, care am vorbit-o deja cu Chiritoiu... sa le spunem ca altfel e ajutor de stat si sa intram cu ei pe o alta directie, pe comisia europeana, cu notificare, cu...

TB: Ma, ganditi-o, nu cumva sa ne trezim ca spun: baieti, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteti fi majoritari. I-ati primit.

SB: Da, am inteles.

TB: Adica, atentie, ca dupa ce i-ai primit...

SB: Cu tot respectul, domnule presedinte, dar pe directia asta se va merge. Suntem cam legati de maini si de picioare. Pentru ca asa am facut legile in 2003 sau cand Dumnezeu le-am facut.

TB: Da.

SB: Da, in 2003. Deci a fost gandit atuncea, ca de aia au facut-o, pe smecherie au gandit-o de la inceput. Da, am inteles, o sa incerc sa le dau adresa, eu asa le-am scris adresa, ca le multumim, dar ca intelegem ca e doar o plata partiala, avand in vedere decizia Consiliului Concurentei si care la momentul respectiv...

TB: Ma, Sorine, nu ma pricep.

SB: Nu, am inteles.

TB: Nu stiu, dar aveti grija sa nu ne trezim in situatia in care spun: "baieti, v-am dat 54 de milioane, de restul luati actiuni. Sunteti minoritari, asta e viata".

SB: Din pacate, asta o sa fie.

TB: Ma, vorbeste cu ministrul Justitiei. Gasiti o solutie sa...

SB: Am inteles. Bine, domnule presedinte

TB: Sa ne putem valorifica toata creanta.

SB: Am inteles.

TB: Bine.

SB: Bine, cu mult respect.

TB: La revedere.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...
Comentarii