Traian Basescu intoarce legea ANI la Parlament

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 14:58
3768 citiri
Traian Basescu intoarce legea ANI la Parlament

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge noua lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate si a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

Unul dintre motivele pentru care presedintele a refuzat sa promulge legea se refera la exceptarea candidatilor la functii publice de la obligatia de a depune declaratii de avere si de interese.

"Exceptarea de la aceste obligatii a persoanelor care candideaza pentru functiile de Presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, afecteaza procesul de transparenta si integritate in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Combaterea coruptiei si asigurarea transparentei si a integritatii in sectorul public reprezinta elemente ale unei bune guvernari pentru orice societate si sunt o prioritate a societatii romanesti. In virtutea importantei functiei pe care ar putea sa o ocupe, candidatii trebuie sa dea dovada de integritate, iar alegatorul trebuie sa cunoasca cat mai bine candidatii", se explica in cererea de reexaminare adresata Parlamentului.

Legea ANI a trecut si de Senat, urmeaza promulgarea

Tot mai multe ONG-uri ii cer presedintelui sa nu promulge legea ANI

Reducerea duratei de verificare la un an

De asemenea, presedintele apreciaza ca reducerea duratei pana la un an a perioadei in care ANI poate verifica averile demnitarilor afecteaza buna desfasurare a activitatii institutiei.

"Efectuarea activitatii de analiza a declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existenta, a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si efectuarea activitatii de analiza a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, se desfasoara pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul unui an dupa incetarea acestora. Apreciem ca termenul de un an este insuficient pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa-si poata realiza prerogativele conferite de lege. De aceea, instituirea termenului general de prescriptie de 3 ani ar corespunde necesitatilor de timp pentru infaptuirea acestor activitati", se precizeaza in comunicatul citat.

Rectificarea declaratiilor

In plus, presedintele sustine "reintroducerea in lege a dispozitiilor referitoare la comisiile de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 115/1996" si apreciaza ca ambiguu articolul 28 alin. (2) potrivit caruia "Nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta".

Macovei la TV Ziare.com: Reamintesc PD-L ca a promovat, candva, anticoruptia

Catalin Macovei: Noua lege ANI este ucigasa

Declararea bijuteriilor si obiectelor de arta

In acelasi timp, presedintele critica eliminarea din declaratia de avere destinata publicitatii a subcapitolulelor dedicate "bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5000 de euro, dar si a categoriei sotului si a copiilor, la capitolul dedicat cadourilor, serviciilor sau avantajelor primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata, din partea unor persoane, organizatii, societati comerciale, regii autonome, companii/societati nationale sau institutii publice romanesti sau straine, altele decat angajatorul, inclusiv burse, credite, garantii, decontari de cheltuieli, a caror valoare individuala depaseste 2000 de euro".

Presedintele considera ca aceste informatii nu incalca viata privata a persoanelor in cauza, la fel si cele legate de inscrierea in formularul declaratiei de avere destinat publicitatii a unor elemente precum modul de dobandire, suprafata bunurilor imobile si valoarea de impozitare a lor ori modul de dobandire si valoarea de impozitare a bunurilor mobile, precum si societatea la care o persoana detine titluri sau cote de participare.

"De aceea, consideram oportun ca declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel incat accesul la astfel de informatii sa nu fie ingradit", subliniaza seful statului.

Basescu: Resping legea ANI daca s-a diminuat capacitatea

"Cat priveste declaratiile de avere si de interese depuse anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, apreciem ca ele ar trebui sa ramana publice", se mai arata in cererea de reexaminare a legii trimisa de presedinte Parlamentului.

Citeste si:
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Era si cazul! BASESCU ESTE CU ADEVARAT CEL MAI BUN PRESEDINTE! STIE CE FACE! ATENTIE CIURUITILOR CA NU SCAPATI! Hă, Hă, Hă!
Ghilotina
rank 5
Era de asteptat . Slugile hotilor fac scandal .