Traian Basescu intors pe dos

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 23:56
4550 citiri
Traian Basescu intors pe dos
Foto: R24.ro

La o prima auditie a declaratiilor presedintelui statului in legatura cu viitoarea sa candidatura, oricine il cunoaste cat de cat pe Traian Basescu ar fi tentat sa creada ca acesta tocmai si-a anuntat intrarea in lupta pentru un nou mandat la Cotroceni. Pe principiul ca: "iau in calcul in mod deosebit varianta de a nu candida" inseamna de fapt "ma gandesc cat se poate de serios cum sa fac sa nu ratez inca un mandat la Cotroceni".

Nu ar fi pentru prima oara cand Traian Basescu ar "juca" la cacialma pentru a-si deruta adversarul. In acest caz, anuntarea candidaturii sale, care va veni intr-un final neasteptat, ar reprezenta o adevarata surpriza, un lucru la care nimeni nu se mai gandea si pe care nimeni nu il mai lua in calcul ...

Daca Traian Basescu incearca, in aceste doua-trei luni care au mai ramas pana la alegeri, sa faca pe toata lumea sa creada ca nu va candida pentru un nou mandat la Cotroceni, atunci acesta este doar inceputul. Va urma o serie de multe alte declaratii din partea presedintelui potrivit carora, in urma "calculelor", ne va anunta ca "mai mult ca sigur" nu va mai exista o noua candidatura a domniei sale la presedintie.

Contracandidatii lui Basescu vor incepe sa creada si ei acest lucru si vor actiona in consecinta. Dupa ce isi revin, ei isi pot schimba discursul, isi pot modifica strategia electorala, alte canalizari de energie, alt public tinta. In tot acest timp, populatia cu drept de vot va fi fost deja de mult timp convinsa ca l-au pierdut definitiv pe Traian Basescu. Fanii presedintelui vor plange, cei care l-au votat dar au fost dezamagiti ii vor ierta pacatele, cei indecisi isi vor spune ca acum chiar nu mai au cu cine vota, iar cei care nu l-ar fi votat nicicum raman pe loc.

La momentul potrivit insa, "razgandirea" lui Basescu va lovi in plin atat in contracandidatii sai cat si in tabara votantilor. Cei care pana atunci nu i-ar fi dat votul sub nicio forma vor lua in calcul chiar o schimbare de optica. Fanii presedintelui vor jubila, iar cei indecisi vor fi decisi.

Pana atunci presedintelui nu ii mai ramane de facut decat sa creeze o stare de asteptare deosebita a candidaturii sale. Pentru asta trebuie sa demonstreze ca doar el lupta cu adevarat impotriva crizei in timp ce adversarii sai isi se ocupa doar de jocuri si scenarii politice. Primul pas: desolidarizarea de un guvern ale carui rezultate economice anticriza sunt aproape nule. Traian Basescu trebuie sa ajunga din nou in situatia care l-a consacrat - singur impotriva tuturor. Pentru asta va critica Guvernul, partidele, Parlamentul, justitia, contracandidatii populisti si demagogi, pe scurt, tot ce misca in tara.

Am putea sa fim si de buna credinta si sa presupunem ca Traian Basescu a vorbit serios atunci cand ne-a anuntat ca ia in calcul "in mod deosebit varianta de a nu candida". Am putea crede ca presedintele a vrut sa spuna exact ceea ce a spus si nimic altceva si ca nici nu urmareste vreun scop ascuns. Am putea crede ca Basescu nu mai vrea sa ramana inca cinci ani la Cotroceni.

Sa ne asumam si aroganta de a face noi cateva calcule in paralel cu cele ale lui Basescu in legatura cu candidatura sa. In ultimele luni, seful statului a spus, pe rand, ca este scarbit de jignirile care i-au fost aduse de cand este in aceasta functie, lui si familiei sale, ca eventuala sa candidatura este strans legata de evolutia crizei economice si ca, in prezent, principala sa grija nu este decat evitarea unui derapaj economic total.

In acest caz, presedintele se detaseaza de toti politicienii si isi castiga statutul de cel mai responsabil om de stat. In prag de campanie electorala, Traian Basescu ne va face sa credem cu totii ca nu il intereseaza decat rezolvarea problemelor tarii si deloc viitorul sau politic.

Astfel, vom avea imaginea mai multor candidati la presedintie obsedati doar de campania electorala si un presedinte de stat responsabil, solidar cu populatia, care lupta singur impotriva unui intreg sistem incompetent, corupt si falimentar. Voi pe cine ati alege intre acestia?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#candidatura prezidentiale Traian Basescu, #scenarii electorale, #candidati presedintie, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte