Traian Basescu, istoria celor 10 ani furtunosi

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 18:30
12462 citiri
Traian Basescu, istoria celor 10 ani furtunosi
Foto: Facebook/Traian Basescu

Traian Basescu si-a incheiat, duminica, cele doua mandate de 10 ani ca presedinte, un deceniu marcat de controverse, doua suspendari si o criza economica.

Intr-o perioada in care Romania a intrat in UE, s-au facut pasi spre aderarea la spatiul Schengen sau la zona euro si s-a consolidat sistemul de justitie din tara noastra, romanii s-au confruntat cu taieri de salarii si pensii, cu proteste sau cu guverne cazute si cu o demisie de premier.

La revedere, domnule presedinte Traian Basescu!

In ce il priveste pe Traian Basescu, nici acesta nu a avut un deceniu usor, cu doua referendumuri de suspendare, fratele sau arestat, scandalul terenului de la Nana sau situatia grea din anul 2010, in contextul masurilor de austeritate.

Au fost 10 ani care s-au incheiat duminica, odata cu depunerea juramantului de presedinte de catre Klaus Iohannis si procedura de predare-primire a mandatului de la Cotroceni.

2005

Dupa "Draga Stolo", "Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii" si "Sa traiti bine", Traian Basescu a castigat surprinzator si la mica distanta alegerile prezidentiale, iar prima vizita externa importanta a fost la Moscova, unde s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin, in luna februarie.

Prima mare provocare a fost in primavara lui 2005, odata cu criza ostaticilor din Irak - trei jurnalisti romani a caror rapire a fost orchestrata de Omar Hayssam. Acestia au fost luati ostatici pe 28 martie, la o zi dupa vizita lui Basescu in Irak, fiind eliberati aproape doua luni mai tarziu, pe 22 mai. Presedintele i-a intampinat pe cei trei jurnalisti, la sosirea inapoi in tara, in timp ce telenovela Hayssam, care a durat 8 ani, s-a incheiat in luna iulie 2013, cand acesta a fost adus in Romania.

La jumatatea anului, Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au fost printre primii romani care au tinut in mana leul greu, RON-ul, dupa denominarea monedei nationale. Al treilea participant la eveniment, premierul Calin Popescu Tariceanu, a marcat in aceeasi vara deteriorarea relatiilor cu seful statului, dupa ce a refuzat sa demisioneze, pentru a se organiza astfel alegeri anticipate.

2006

Acesta a fost anul in care Directia Nationala Anticoruptie si-a luat actualul nume, in timpul mandatului de ministru al Justitiei al Monicai Macovei, dupa ce initial fusese numita Parchetul National Anticoruptie.

In luna octombrie, presedintele a numit un ziarist "gaozar", fiind cunoscut faptul ca nu a avut o relatie prea apropiata cu presa, dupa care, in luna mai 2007, a spus despre o jurnalista Antena 3 ca este "tiganca imputita" si i s-a adresat cu "pasarica". Tot in 2007, in luna septembrie, dupa ce a fost operat de tiroida la Spitalul Militar Central din Bucuresti, a spus ca vede, in sfarsit, "un armean competent".

La sfarsitul anului, pe 18 decembrie, Traian Basescu condamna comunismul, in Parlamentul Romaniei. Tot in acea perioada, PC, "solutia imorala" din urma cu doi ani, s-a retras de la guvernare, ceea ce nu putini au considerat a fi declansatorul conflictului dintre Traian Basescu si Dan Voiculescu.

2007

Anul a debutat cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, moment istoric pentru istoria post-decembrista a tarii noastre. Pe 17 ianuarie, Traian Basescu prezenta la Palatul Cotroceni un bilet primit de la Tariceanu, in primavara lui 2005, in care acesta intervenea pentru Dinu Patriciu.

In aceeasi iarna, PSD initiaza actiunea de suspendare a presedintelui, care a avut loc pe 19 aprilie, cu votul "celor 322" de parlamentari. Primul presedinte suspendat al Romaniei a fost reconfirmat insa in functie la referendum, o luna mai tarziu, cu aproape 75 la suta din voturi.

Tot in luna aprilie s-a realizat remanierea guvernamentala si scoaterea PD de la guvernare. Cabinetul Tariceanu 2 avea in componenta PNL si UDMR. Si tot anul 2007 este cel in care a luat fiinta Agentia Nationala de Integritate.

La sfarsitul anului a avut loc referendumul pentru alegerea sistemului de vot din Romania si, desi peste 81% din voturi au fost pentru sistemul uninominal in doua tururi, referendumul nu a fost validat, din lipsa de cvorum. In cele din urma, uninominalul intr-un singur tur a fost adoptat de Senat, in luna mai 2012. Ulterior, Traian Basescu a spus ca votul uninominal a fost printre cele mai mari greseli din cei 10 ani de mandat si "un esec total, zguduitor".

2008

La inceputul lunii aprilie, Romania a gazduit cel mai important eveniment international din istoria sa, summit-ul NATO de la Bucuresti, la care au participat cei mai puternici oameni ai lumii la acea vreme, in frunte cu presedintii SUA si Rusiei, George Bush si Vladimir Putin.

In luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, Basescu l-a numit premier pe Emil Boc, intr-un guvern format din PDL si PSD, dupa ce Theodor Stolojan s-a retras, el fiind optiunea initiala a presedintelui. Presedintele Senatului si al PSD era Mircea Geoana.

2009

In luna iunie, la alegerile europarlamentare, fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, ajunge in Parlamentul European din postura de candidat independent, dupa ce in luna martie demisionase din PDL, in care a revenit ulterior.

Anul 2009 a fost si anul unor noi alegeri prezidentiale, in care Traian Basescu a fost reales presedinte, invingandu-l la limita pe Mircea Geoana, insa PSD a acuzat fraude in turul al doilea.

Campania a fost marcata de doua momente majore, inainte de confruntarea finala. Intai, Traian Basescu a fost acuzat ca a lovit un copil, in urma aparitiei unui filmulet care arata acest lucru, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa care a spus celebra replica "rusine, Dinu Patriciu" si a aparut procesul Pixelului albastru, castigat de seful statului in aprilie 2013.

Apoi, seful statului a contraatacat cu celebra vizita la Vintu a lui Mircea Geoana, cel care, in euforia rezultatelor alegerilor, i-a facut faimoasa declaratie de dragoste sotiei sale, Mihaela.

Anterior, PSD s-a retras de la guvernare, in luna octombrie, dupa demiterea ministrului Dan Nica, iar, la cateva zile, Guvernul Boc a cazut prin motiune de cenzura. Tot Emil Boc a fost premierul desemnat de Traian Basescu, in luna decembrie.

Odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale are loc referendumul pentru Parlament unicameral cu 300 de alesi, care a fost validat, peste 77% dintre voturi fiind pentru. Cu toate acestea, rezultatele sale nu au fost puse in aplicare.

2010

In plina criza economica, Traian Basescu anunta pe 6 mai masuri de austeritate, respectiv reducerea salariilor si pensiilor, ceea ce ulterior a fost numita cea mai grea zi din cei 10 ani de mandat. Anuntul a fost urmat de numeroase proteste in lunile urmatoare.

Apoi, Guvernul Boc a trecut cu bine de doua motiuni de cenzura, una in luna iunie si cealalta in luna octombrie. Intre cele doua evenimente, la inceputul lunii iulie, Traian Basescu a mers in zonele inundate din Moldova.

Pe 10 septembrie, a fost arestat Sorin Ovidiu Vintu, fiind acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa. "Sper din toata inima, atunci cand Traian Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa il vad in locul meu", a spus atunci Vintu.

La sfarsitul anului, in luna noiembrie, presedintele a fost acuzat de rasism, dupa ce a declarat, in cadrul unei vizite in Slovenia, ca rromii din Romania "in mod traditional, traiesc din ce fura". In cele din urma, in luna februarie 2014, a fost amendat de CNCD pentru discriminare. De asemenea, pe 4 octombrie, mama sa a murit.

2011

Pe 22 iunie, Basescu si-a atras destule antipatii, dupa ce l-a atacat pe Regele Mihai, despre a carui abdicare a spus ca a fost "un act de tradare nationala" si ca "a fost sluga la rusi". Ulterior, n-a participat la discursul Regelui din Parlament, pe 25 octombrie.

In ce priveste scena politica, a aparut Uniunea Social Liberala, formata din PSD, condus de Victor Ponta, si PNL, condus de Crin Antonescu.

2012

Anul a inceput cu proteste antiguvernamentale, care au plecat de la actiunea de sustinere pentru medicul Raed Arafat fata de declaratiile lui Traian Basescu: "Ghici, ghicitoarea mea!".

A urmat demisia lui Emil Boc si a Guvernului sau, pe 6 februarie, Executiv care a fost inlocuit cu Guvernul Mihai Razvan Ungureanu. Acesta a rezistat insa mai putin de trei luni, picand pe 27 aprilie, in urma unei motiuni de cenzura.

Premier desemnat a fost Victor Ponta, care a fost investit pe 7 mai. Lucrurile s-au precipitat in urmatoarele trei luni. Astfel, premierul a fost acuzat de plagierea tezei de doctorat, pe 18 iunie, iar pe 20 iunie fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", el incercand apoi sa se sinucida.

La inceputul lunii iulie, USL a revocat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si pe Avocatul Poporului, iar pe 6 iulie Traian Basescu a fost suspendat a doua oara.

In urma votului din 29 iulie, referendumul a fost invalidat, din lipsa de cvorum, iar Traian Basescu a ramas presedinte al Romaniei, chiar daca a pierdut cu aproape 90%, el revenind la Cotroceni o luna mai tarziu.

Pe 9 decembrie, la alegerile parlamentare, USL reuseste o victorie zdrobitoare, de aproape 60 la suta, iar premierul Victor Ponta este din nou nominalizat de Traian Basescu si depune juramantul pe 21 decembrie.

2013

In luna martie, presedintele spune "adio PDL, ne-am despartit", dupa ce Vasile Blaga a castigat alegerile pentru sefia partidului in detrimentul Elenei Udrea. In aceeasi luna, seful statului a venit in Parlament cu un plan de actiune pentru aderarea la Schengen, obiectiv ce n-a fost atins in mandatul sau.

Traian Basescu si-a continuat conflictul cu Victor Ponta, pe care l-a acuzat pe 5 decembrie ca este profund corupt, dupa ce anterior, in toamna, izbucnise scandalul terenului agricol de la Nana, cumparat de Ioana Basescu cu imprumutul de un milion de euro de la CEC.

Noi proteste au avut loc in tara, in luna septembrie, fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, si in luna decembrie fata de Guvernul Ponta, dupa "martea neagra" din Parlament din 10 decembrie.

2014

In luna februarie, USL s-a rupt, dupa ce PNL a votat iesirea de la guvernare. Dupa cateva zile, Traian Basescu l-a numit din nou premier pe Victor Ponta,

Pe 20 iulie, seful statului a primit o lovitura, dupa ce fratele sau, Mircea Basescu, a fost arestat pentru trafic de influenta, ceea ce presedintele a numit a doua cea mai dificila zi a mandatului sau. Pe 8 august, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, iar Traian Basescu si-a facut simtita prezenta si in campania prezidentiala, unde a dezvaluit, pe 13 octombrie, ca Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit.

In cele din urma, Klaus Iohannis a castigat detasat alegerile prezidentiale, iar Guvernul Ponta 4 a depus juramantul, pe 17 decembrie, cu cateva zile inainte de incheierea celor 10 ani de mandat ai lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu bilant mandat, #Basescu bilant 10 ani, #Basescu 10 ani mandat, #Basescu 10 ani Cotroceni, #Basescu 10 ani presedinte, #Basescu plecat Cotroceni , #presedinte