Traian Basescu joaca in piesa "Udrea presedinte!" (Opinii)

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 08:42
3603 citiri
Traian Basescu joaca in piesa "Udrea presedinte!" (Opinii)
Foto: Arhiva

De obicei, Traian Basescu nu-si deconspira piesele in care joaca, lasand "presarii" sa moara de scenarita. Acum a facut-o din capul locului, semn ca in mentalul presedintelui s-a degajat o optiune prea importanta ca sa nu fie fructificata. Deocamdata Basescu a scris uvertura: "Elena Udrea - un politician la moda si serios".

Abia acum am inteles etapa pregatitoare: divortul de Dorin Cucos vrea sa insemne ca viitoarea candidata prezidentiala ni se va prezenta saraca-lipita, va renunta la tinutele de zeci de ori mai scumpe decat salariul pe 10 ani al unui dascal si va umbla dupa voturile saracenilor. Isi inchipuie ca bietii satelor si ai targurilor ramase fara CAP-uri si uzine vor sari toti ca unul sa o duca la Cotroceni ca sa-i salveze si ea cum i-a salvat si actualul locatar.

Un divort, o alta perspectiva

Divortul, spune presa, a fost unul problematic si cu cantec, desi a beneficiat de o discretie deloc obisnuita persoanelor publice de notorietatea domniilor lor. Nu e locul aici sa repetam motivele. In astfel de situatii, insa, in alte cazuri asemanatoare, mediile au facut si fac rating zdravan.

Foarte atent cu propria imagine, stiindu-ne neamul barfitor si carcotas, ca sa nu fie banuit de una-alta, Traian Basescu mai vede posibile si alte candidaturi feminine la presedintie, ca Sulfina Barbu, Anca Boagiu, ambele la fel de "serioase", "toate avand perspectiva sa creasca". Insa nu priveste decat in propria curte.

De ce numai ele?

Nu e prima data cand presedintele ia locul comentatorului si al analistului politic. Atat doar ca acum analiza sa, ca de obicei, partizana, se opreste doar la fostele ministrese portocalii, ca si cum alte femei de seama nu s-ar mai fi nascut in Romania. Spre comparare vom cita si noi cateva, dar fara a tine cont de nimic altceva in afara de alfabet: Alina Gorghiu, Norica Niculai, Rovana Plumb, Lia Olguta Vasilescu, Renate Weber si, de ce nu, Ramona Manescu, Adina Valean...

In legatura cu sustinerea unei femei la presedintie nu e nimic de comentat, fiecare barbat si femeie fiind liberi sa sustina public pe cine doresc. Dar atunci cand cetatenii te-au ales sa le fii presedinte, echidistant si impartial, o astfel de intreprindere e riscanta si chiar condamnabila.

Competentele nu au sex

Mai intai, deoarece in aproape niciun post, deci nici in acela de presedinte, nu genul conteaza, ci capacitatea, competentele si vointa de a respecta legile in vigoare si de a te pune in serviciul celor multi.

Ca presedinte, Traian Basescu trebuia sa se faca luntre si punte ca femeile sa beneficieze de aceleasi drepturi si training ca barbatii, ca femeile sa aiba acces egal la functii de la baza pana la varf.

In plus, ele trebuie stimulate sa-si doreasca intrarea in lumea politica fiindca, deocamdata, destule personaje de sorginte discutabila emana fel de fel de toxine, incat mediul politic a devenit si el destul de toxic pentru personajele feminine cu sensibilitate si educatie aleasa. A se intelege ca la varful politicii noastre avem aceleasi procente de femei cate avem si la baza, de aceea aici problematica promovarii feminine e mult mai ampla si complicata decat pare la prima vedere.

Presedintele e echidistant?

Greseala cea mai grava a presedintelui este insa alta: nu sustinerea unui anume personaj e condamnabila in cel mai inalt grad, in discutia de fata nu intereseaza meritele, ci interventia brutala in echilibrul politic inca precar si in dinamica activitatii partidelor. Fiindca, sustinand candidatura Elenei Udrea la presedintie, sustine implicit gruparea din care face parte, iar prin aceasta provoaca ruptura unui partid important al esichierului politic, PDL.

Apoi, cand esti in fruntea Romaniei, ai obligatia politica si morala de a-i reprezenta pe toti cetatenii, nu numai pe unii, si aceia comilitoni de partid. Nu ca ar fi pentru prima data cand o face, dar, odata cu schimbarea politica din 2012, in spatiul nostru public s-a nascut speranta ca astfel de evenimente sa ramana ingropate in trecutul intunecat al politicii.

In loc de incheiere triumfala

Din cele prezentate se poate intui cu usurinta ca intreg esafodajul mediatic de care dispune presedintele s-a si apucat deja sa construiasca alternativa enuntata de presedinte: sa lucreze la imaginea si notorietatea candidatei preferate, sa-i prepare un vehicul politic pe masura poftelor de putere, ale ei si ale altora, presedintele actual devenind primul actor intr-o piesa care nu are nimic a face cu Constitutia. N-ar fi pentru intaia oara, numai ca nu e politically correct.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Udrea candidat presedinte, #promovare femei politica Basescu, #Basescu Udrea presedinte , #presedinte
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Da, mai Chomegea, Base va mai avea inca 2 mandate...