Traian Basescu, consultari productive cu partidele de la Putere

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 15:05
4027 citiri
Traian Basescu, consultari productive cu partidele de la Putere

Traian Basescu a invitat partidele la consultari, marti, incepand cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Presedintele a discutat despre relatia cu FMI, aderarea la spatiul Schengen precum si concluziile Consiliului European de toamna.

Invitatia a fost facuta la sfarsitul saptamanii trecute, cand seful statulului a trimis o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice din Parlament prin care ii anunta de intentia sa.

La intalnirea cu Traian Basescu au participat insa numai PD-L, UDMR, UNPR si minoritatile, partidele din Opozitie - PNL, PSD si PC - refuzand invitatia.

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, consultarile de la Cotroceni dintre Traian Basescu si partidele parlamentare

14:25 - Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat dupa consultarile de la Cotroceni ca a reprosat trei aspecte legate de functionarea Guvernului. Primul e "haotica programare a proiectelor", cum ar fi anuntarea unor lucruri care nu sunt batute in cuie, al doilea e lipsa de planificare a implementarii unora dintre masuri, iar al treilea e modul cum s-au comunicat aceste masuri.

Consultari la Cotroceni: Minoritatile, nemultumite de haosul din Guvern

Totodata, Pambuccian a declarat ca a fost o "intalnire netoxica" si ca grupul minoritatilor nationale va fi "foarte strict" in a cere ca viitorul acord cu Fondul Monetar International sa duca la un acord care sa credibilizeze Romania pe pietele financiare.

14:15 - "In acest moment nu avem divergente in cadrul coalitiei in privinta acestor prioritati, in schimb, avem nevoie de o solidaritate politica mai mare iar noi, cei din UDMR, nu suntem multimiti cu ceea ce s-a intamplat zilele trecute in Parlament - voturi necorelate, de exemplu. Avem nevoie de decizii politice cat mai clare si cat mai ferme din partea Coalitiei", a declarat si liderul UDMR, Marko Bela, la finalul consultarilor cu seful statului.

Consultari la Cotroceni - Marko Bela: Avem nevoie de decizii clare si ferme

14:10 - Premierul Emil Boc a declarat ca in cadrul consultarilor s-au discutat probleme de politica interna si externa. "Am spus foarte clar ca prioritatile noastre in perioada urmatoare sunt cele legate de Legea bugetului de stat pentru anul 2011, lege de care depinde iesirea din criza economica, dar si de Legea salarizarii unitare, care se afla in faza finala. O a treia prioritate se refera la reexaminarea Legii pensiilor, lege extrem de importanta pentru angajamentele cu FMI", a declarat premierul Emil Boc la finalul consultarilor cu seful statului.

Premierul a mai spus ca "Guvernul conteaza pe participarea Opozitiei la Legea pensiilor, care este cruciala si importanta pentru toti romanii".

Boc: Constatam o dorinta acerba a Opozitiei de a bloca reexaminarea Legii pensiilor

14:05 - Consultarile s-au incheiat

12:07 - Presa a parasit sala in care au loc consultarile. Traian Basescu va discuta cu liderii partidelor iar dupa aceea vor avea loc declaratii de presa.

12:05 - Premierul Emil Boc i-a multumit sefului statului pentru invitatia la consultari si a declarat ca vor discuta si despre Legea Pensiilor.

"Prioritatile sunt atat ale Guvernului, cat si ale Romaniei: Legea salarizarii unitare, Legea pensiilor, Legea bugetului de stat", a declarat Boc.

12:03 - "As vrea sa stiu punctul dumneavostra de vedere cu privire la continuarea cooperarii cu FMI si pe cel cu privire la intrarea sau neintrarea Romaniei in Spatiul Schengen, in primavara urmatoare", a declarat Traian Basescu la inceputul consultarilor.

"Informarea cu privire la deciziile ultimului Consiliu European mi s-a parut destul de importanta. Activitatea interna trebuie sa concorde cu deciziile Consiliului. Asteptam sa vedem care sunt semnalele politice din Parlament, care sa concorde cu ceea ce s-a discutat la Consiliul European de toamna de saptamana trecuta", a mai spus seful statului.

12:00 - Presedintele Traian Basescu a ajuns si el in sala in care au loc consultarile cu partidele parlamentare.

11:50 - Liderii PD-L, UDMR, UNPR si cei ai minoritatilor au ajuns la Palatul Cotroceni.

Crin Antonescu, liderul PNL, a anuntat ca partidul pe care il conduce nu va merge la consultarile convocate de presedintele Traian Basescu, insa va initia discutii cu toate partidele de la Putere si din Opozitie, mai putin UNPR.

Crin Antonescu: PNL vrea consultari cu toate partidele, mai putin UNPR

Liderul liberal a precizat ca PNL nu se va prezenta la consultari si nici la altele, "cu exceptia consultarilor pe care presedintele le-ar convoca pentru constitutirea unui nou Guvern, dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate sau pentru situatii extrarodinare".

Si social democratii au refuzat invitatia sefului statului. Liderul PSD Victor Ponta a anuntat, luni, ca social-democratii nu vor participa la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu pentru marti, la Cotroceni.

Ponta: Nu mergem la Cotroceni, nu suntem "tuteri"

Spre deosebire de PNL care a respins invitatia presedintelui la cateva minute dupa ce a fost lansata, PSD a luat aceasta decizie dupa reuniunea Biroului Permanent National.

Nici Partidul Conservator nu va participa la consultarile de marti, a anuntat luni presedintele PC, Daniel Constantin.

#Traian Basescu consultari partide, #Basescu consultari partide parlamentare , #presedinte