Traian Basescu, la final de mandat. De ce e atat de popular dupa zece ani? (Opinii)

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 17:58
19732 citiri
Traian Basescu, la final de mandat. De ce e atat de popular dupa zece ani? (Opinii)

Nu a fost un presedinte perfect. A gresit de multe ori. Poate va explica candva de ce a ales s-o sustina pe Elena Udrea in incercarea esuata a acesteia de a ajunge la Cotroceni.

Sefa impusa a PMP a fost apropiata de presedinte pe tot parcursul celor doua mandate, dar niciodata nu a performat din punct de vedere politic. Oamenii il sustin si l-au sustinut pe Traian Basescu. Niciodata nu au sustinut-o cu adevarat pe Elena Udrea.

Poate ca Traian Basescu a gresit in ce priveste relatia cu monarhia, a gresit modul de transmitere a mesajului de austeritate din timpul crizei. De fapt, ca sa fiu mai precis, a gresit adoptand o atitudine aroganta in timp ce prezenta o situatie dramatica in care se afla tara, dar deciziile sale din acele vremuri tulburi nu cred ca au fost gresite si putem spune ca au transformat Romania dintr-o tara cu o economie putreda intr-una cu o economie care are o sansa de a deveni performanta.

Cand si-a inceput mandatul, intre noi si Ungaria erau ani lumina in ce priveste dezvoltarea. Astazi, cumva, la nivel macro, economia Romaniei arata mai bine decat cea din tara vecina si, daca Victor Orban mai sta mult la putere, s-ar putea sa ne trezim cu o migratie inversa. Unde era Grecia din punct de vedere economic in 2004 in raport cu Romania si unde e astazi?

Acestea sunt transformari care se pot sesiza cu ochiul liber, iar fara hotararea lui Traian Basescu acestea nu s-ar fi intamplat. Sa ne amintim ca in 2010 nici macar partidul sau nu-l mai sustinea. Se produsese o ruptura intre el si Emil Boc, premierul de atunci.

In ce priveste siguranta nationala, putem spune fara sa exageram ca ceea ce a facut Traian Basescu nu a facut niciun presedinte. Avem un parteneriat privilegiat cu SUA, vocea noastra conteaza in NATO, avem soldati care si-au dat viata in numele luptei impotriva terorismului, iar astazi, "sub scut", suntem protejati pentru prima data in istorie de Rusia si jocurile ei "strategice".

Aceasta eficienta miscare politica internationala a fost reusita prin renuntarea la paguboasa traditie diplomatica a Romaniei, acea atitudine duplicitara de a fi si cu unii si cu altii. Pentru prima data, un lider roman a ales drumul pe care vom merge cu toate consecintele ce decurg din asta, bune sau rele. Si a castigat!

Nu voi aminti aici suspendarile, dusmanii de toate calibrele pe care si i-a facut, atacurile la care a fost supus, dar voi spune ca, in opinia mea, a fost un presedinte care a sacrificat totul in numele misiunii pe care a avut-o, aceea de a se afla vreme de zece ani in slujba cetatenilor romani. Pentru asta si-a sacrificat familia (fratele acuzat de coruptie, fiica tarata in scandalul Nana), relatiile personale, partidul (PDL nu mai exista), siguranta personala (amenintarile lui Ponta cu inchisoarea).

Rareori a existat un om care sa piarda mai mult pe parcursul exercitarii unei functii publice fara a primi nimic in schimb si fara a avea o agenda personala.

Pot sa spun azi ca, daca nu era Traian Basescu, nu exista in Romania niciun razboi impotriva coruptiei. In aceasta lupta de a scapa Romania de corupti nu au crezut decat doi oameni cu adevarat, el si Monica Macovei. Arestarea lui Gigi Becali a fost motiv de a stoarce lacrimi de la oameni, iar Parlamentul Romaniei a devenit un loc in care persoane certate cu legea s-au ascuns ca sa scape de procurori.

In opinia mea, chiar si pentru Traian Basescu au fost momente in care s-a indoit ca tara se afla pe drumul cel bun, dar a mers inainte.

Astazi, pleaca de la Cotroceni cu o incredere de aproape 30 de procente conform ultimelor sondaje de opinie, adica dupa zece ani de mandat are de partea sa vreo patru milioane de oameni, ceea ce e o cifra pe care nu a avut-o niciun presedinte la parasirea pozitiei de sef al statului.

In 2012 a fost ingenuncheat de Raed Arafat in incercarea de a impune Legea Sanatatii. Oamenii au iesit in strada sa-l apere pe medicul care a infiintat serviciul de urgenta, ceea ce a dus la prabusirea Guvernului Boc. Astazi, la aproape trei ani de atunci, nu avem nicio reforma in Sanatate, iar Raed Arafat e devorat de ineficienta serviciului de urgenta pe care l-a creat.

Nu cred ca Traian Basescu va mai ajunge vreodata prim-ministru, desi nu a negat ca si-ar dori o astfel de pozitie "macar un an", dar, in opinia mea, societatea civila din Romania a castigat o voce tunatoare care va sanctiona orice derapaj al celor aflati la putere.

Rolul politic al lui Traian Basescu nu se va incheia odata cu plecarea de la Cotroceni si, probabil, isi va propune sa castige alegerile parlamentare din 2015 sau 2016. Nu va mai fi niciodata presedinte, dar nimeni nu-l va putea opri sa ramana un om politic. Nu stiu daca pentru noi aceasta e o veste buna sau una rea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Basescu final mandat, #Romaia fara Basescu, #popularitate Traian Basescu, #masuri Basescu, #Basescu justitie , #presedinte