Traian Basescu, la summit-ul UE-CELAC din Chile (Video)

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 08:29
2585 citiri
Traian Basescu, la summit-ul UE-CELAC din Chile (Video)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Traian Basescu, alaturi de 62 de lideri din statele europene membre ale UE, din tarile Americii Latine si din zona Caraibelor, au participat sambata la deschiderea summit-ului Uniunea Europeana - Comunitatea Statelor Latino-Americane si din Caraibe (CELAC-UE), in Santiago de Chile.

Dupa ceremonia de deschidere, presedintele Republicii Chile, Sebastian Pinera, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au sustinut scurte declaratii.

Au urmat apoi primele convorbiri in format inchis ale sefilor de stat si de guvern CELAC-UE, despre promovarea investitiilor cu caracter social si de mediu.

Lucrarile summit-ului se vor incheia duminica, iar presedintele Traian Basescu va prezenta concluziile evenimentului intr-o conferinta de presa ce va avea loc in jurul orei 18.00, ora Romaniei.

Tema summit-ului de anul acesta o reprezinta investitiile, ca pilon important al parteneriatului CELAC - UE, Uniunea Europeana fiind cel mai mare investitor in regiune.

Summit-ul se va concentra, in principal, pe discutii privind promovarea investitiilor in vederea dezvoltarii durabile a comunitatilor locale, explorarea posibilitatilor de dezvoltare a dialogului CELAC - UE in materie de bune practici in domeniul investitiilor si al responsabilitatii sociale corporatiste (CSR), incurajarea consolidarii Facilitatii de Investitii America Latina, dar si noua Strategie UE - Caraibe si stabilirea unor facilitati specifice care sa sustina investitiile in Caraibe, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste obiectivul Romaniei la acest summit, "asocierea la programele de cooperare interregionala existente poate prezenta un avantaj atat pentru Romania, prin inscrierea intr-un cadru preexistent funcional si dotat cu resurse, cat si pentru partenerii europeni, prin plus valoarea adusa de traditia excelenta a relatiilor bilaterale ale tarii noastre cu statele din America Latina", se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.

"Un element extrem de important sunt proiectele de investitii romanesti, in special in Brazilia (fabrica de vagoane de marfa si de calatori si fabrica de tramvaie), care pot determina o prezenta solida, dincolo de conjunctura actuala, in intreg acest spatiu", se mai arata in comunicat.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu Chile, #Traian Basescu summit Chile, #Traian Basescu summit CELAC , #presedinte