Traian Basescu, lepadarea de anticoruptie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 12:23
7792 citiri
Traian Basescu, lepadarea de anticoruptie (Opinii)
Foto: Arhiva

Prin atacul teribil, dar nu neasteptat, la procurorii DNA, Traian Basescu si-a dinamitat cu buna stiinta poate sigurul punct luminos din mandatul sau.

N-a reusit nicio reforma pana la capat, a dat tarii doi premieri foarte slabi care au ajuns sa se cramponeze cam la fel de scaun, a fost partas la distrugerea singurei constructii politice viabile a dreptei, insa parea singurul garant al independentei justitiei, ultimul aparator, macar de frica Bruxelles-ului daca nu din convingere, al anticoruptiei. Ei bine, nu mai este. Atacul asupra DNA a distrus pana si aceasta iluzie. Traian Basescu s-a lepadat de anticoruptie.

Ce ne-a spus, in esenta, Traian Basescu la RRA si la TVR? Ca avem niste procurori anticoruptie cam incompetenti, daca nu de-a dreptul rau voitori, care distrug fara motiv carierele unor politicieni nevinovati. Si, culmea culmilor!, presedintele indeamna parlamentarii sa fie mai vigilenti cand voteaza avizele de urmarire penala cerute de DNA. Adica presedintele sustine aparitia unei justitii paralele, care sa cenzureze practic procurorii.

Vorbele acestea n-au fost rostite de Ion Iliescu. Nu e nicio greseala. Le-a rostit, ba chiar le-a repetat, Traian Basescu insusi. Apelul acesta la parlamentari, de o gravitate as zice fara precedent, poate fi interpretat drept o instigare la obstructionarea justitiei si poate constitui un autentic motiv de suspendare si apoi demitere a sefului statului. Si totusi, ati auzit vreun politician din opozitie care sa reactioneze? Domnul Ponta, atat de "scrofulos" la datorie cand vine vorba de declaratiile prezidentiale referitoare la bugetari, toarce fericit cand e vorba de procurori.

Dar care sunt politicienii a caror soarta cruda o plange presedintele? Ilie Morega, de-abia achitat, om cu reputatie nepatata, sau poate finul Gheorghe Falca, ale carui procese cu DNA nu se mai termina, sau poate preferatul Laurentiu Mironescu? De altfel, primul atac al presedintelui la DNA, referitor la arestarile preventive, a avut loc chiar dupa saltarea fostului secretar de stat de la Interne.

Sau o fi vorba despre bietul Florin Pandele. Sau cumva despre achitatul Insusi Adrian Nastase? Daca presedintele este atat de ingrijorat de cariera franta a lui Adrian Nastase nu inteleg de ce nu i-o "repereaza". Cel tarziu peste un an functia de premier va deveni vacanta si i-o poate oferi ca o compensare pentru toata suferinta indurata pe nedrept.

Va aduceti aminte cand Traian Basescu spunea ca poate nimeni nu a facut atat de mult rau acestei tari cat rau i-au facut judecatorii? Ei bine, presedintele pare sa-i fi reevaluat si pe ei caci nu-si pune nicio clipa problema ca, poate, achitarile sau sentintele minime pronuntate recent ar putea fi tot forme de manifestare ale aceluiasi rau imens. Ca, poate, ele sunt menite sa descurajeze anticoruptia, sa apere sistemul. Ei bine, a ajuns sa-l apere si presedintele.

DNA nu este o institutie perfecta. Procurorii nu sunt niste ingeri si nu sunt nici scutiti de eroare. Dar DNA a fost singura institutie a acestei tari care de la infiintare a mai inhibat cat de cat coruptia, lucru subliniat de fiecare raport pe justitie intocmit la Bruxelles. Cum s-ar zice mai pe romaneste, DNA macar a mai bagat frica in ei. Si tocmai de aceea, procurorii DNA au avut de infruntat in toti acesti ani cea mai cumplita alianta politico - juridico- mediatica.

Au fost atacati din toate pozitiile, le-au fost puse toate piedicile procedurale si constitutionale cu putinta, au asteptat cu lunile avizele Parlamentului, unele le-au fost refuzate. Le-au fost distruse sau refuzate probe sau le-a fost barat accesul la ele, au fost insultati si acuzati de toate relele lumii, au fost amenintati. Ei bine, iata ca acum si presedintele nu numai ca ii anunta, public, ca isi ia mana de pe ei, dar ii si discrediteaza, spre deliciul si in interesul tuturor coruptilor acestei tari.

De ce? Explicatiile pot fi multe. Cea mai probabila este presiunea tot mai mare a PDL, care, dupa cazurile Apostu si Scripcaru, se simte amenintat la cel mai inalt nivel. Iar Traian Basescu nu mai poate sau nu mai vrea sa spuna nu partidului. Atacul la procurori este doar ultima dintr-o lunga lista de cedari comise la Traian Basescu si de aceea nici nu este, de fapt, neasteptat.

Comasarea fara regionalizare a devenit acceptabila, reducerea numarului de parlamentari si schimbarea sistemului de vot au devenit optionale, garda veche a PDL a revenit in forta, "caprarul" reevaluat e sef de Senat, iar Monica Macovei e o naiva. Acesta e pretul unei relatii bune cu partidul? Acesta e pretul mentinerii iluziei puterii? Degeaba se amageste, daca se mai amageste, presedintele.

Daca a crezut in principiile care l-au consacrat, abandonarea lor inseamna ca a fost invins de ai lui, la fel de pesedisti ca pesedistii autentici. Si ma intreb ce era mai bine: sa moara in picioare aparandu-le pana la capat sau sa supravietuiasca jalnic, facand compromis dupa compromis, unul mai dezgustator decat celalalt? Iar daca n-a crezut, macar imensa farsa s-a incheiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte, #Basescu aticoruptie, #Monica Macovei Basescu coruptie , #presedinte