Traian Basescu: "Martea Neagra" e un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:37
5702 citiri
Traian Basescu: "Martea Neagra" e un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

Presedintele Traian Basescu a spus ca actiunea parlamentarilor de marti, cand acestia au votat modificari ale Codului Penal prin care nu mai pot fi cercetati de ANI sau DNA, sunt un motiv de dizolvare a Parlamentului.

Intrebat, in cadrul unui interviu la Adevarul live, daca ar fi vrut in cei 9 ani de mandat de presedinte al Romaniei sa dizolve Parlamentul, Traian Basescu a spus ca ar fi avut motive sa o faca saptamana aceasta, marti, cand acesta a modificat Codul Penal pentru a dobandi o imunitate in fata legii.

"Acesta din martea neagra ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui parlament care prin actiunea lui genereaza deservicii uriase Romaniei", a sustinut presedintele Basescu.

"Cu certitututdine, Constitutia va trebui sa dea stabilitate functiei prezidentiale. Ori stabilind ca la momentul in care dupa o suspendare nereusita a presedintelui se dizolva automat Parlamentu si ar fi o solutie de echilibrare a lucrurilor. Ori a doua solutie ar fi ca dupa votul de suspendare din Parlament, el sa fie validat de decizia Curtii Constitutionale. Altfel, fara nici un motiv, o majoritate poate suspenda presedintele doar pentru ca nu-i convine", a spus presedintele.

Ce zice Constitutia despre dizolvarea Parlamentului Romaniei

ARTICOLUL 89

(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

(2) In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Citeste si:
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Sursa: Ziare.com