Traian Basescu: "Ministrul Chiuariu ar trebui sa plece!"

Luni, 29 Octombrie 2007, ora 18:05
1911 citiri
Traian Basescu: "Ministrul Chiuariu ar trebui sa plece!"

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca nu va da curs cererii ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II- a a DNA, Doru Tulus, adaugand ca cel care ar trebui sa plece este chiar Chiuariu. "Nu voi da curs solicitarii ministrului Chiuariu de a-l revoca din functie pe Tulus si cred ca cel care ar trebui sa plece este Chiuariu", a declarat Basescu.

- Chiuariu: Nerevocarea lui Tulus, un atac la adresa mea

- Hasotti: Basescu ar face bine daca ar demisiona, nu Chiuariu

- Norica Nicolai: Avem de-a face cu o batalie a orgoliilor

Basescu a aratat ca la scurt timp dupa ce Chiuariu a fost desemnat ca ministru al Justitiei a cerut public schimbarea procurorului Tulus, fara a face o analiza a activitatii Sectiei a II-a din DNA, fara sa se consulte cu CSM sau, daca aprecia ca este necesara, cu presedintele tarii.

Presedintele a declarat ca cererea lui Chiuariu este un "ordin" venit de la superiorii sai.

Traian Basescu a criticat ordonantele de urgenta privind modificarea Legii raspunderii ministeriale, acte normative care "i-au creat o profunda neincredere in ministrul Justitiei" si care au blocat "toate anchetele pentru fosti si actuali ministrii, cercetati pentru eventuale fapte de coruptie".

Seful statului a adaugat ca "ministrul Chiuariu, prin legile pe care le promoveaza, se constituie intr-un scut, o pavaza, pentru potentiali infractori".

Ministrul Justitiei a trimis duminica, 28 octombrie, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II-a din cadrul DNA, Doru Tulus, dupa ce, pe 18 octombrie, CSM a respins o solicitare de acest fel a lui Tudor Chiuariu.

Uninominalul propus de Guvern, o pacaleala pentru romani

Basescu a mai anuntat ca nu va promulga legea privind introducerea votului uninominal asumata de Guvern inainte de referendum pentru ca aceasta are "lacune profunde", iar cetatenii nu trebuie sa fie presati de o lege in vigoare.

Presedintele a aratat ca forma de uninominal propusa de Guvern este "rezultatul unor compromisuri politice" si nu rezolva pe fond problema reformarii clasei politice, adaugand ca este "o pacaleala pentru romani".

"Legea asumata de PNL nu rezolva reformarea clasei poilitice si este o pacaleala, de aceea este absolut necesar referendumul."

Basescu a adaugat ca va preciza fiecare problema pe care o are legea asumata de Guvern dupa ce aceasta va fi data spre promulgare.

"Dupa ce vine legea la promulgare voi face o prezentare detaliata a lacunelor acestei legi".

Traian Basescu a anuntat ca a adresat premierului o scrisoare in care ii cerea sa organizeze cat mai eficient referendumul si alegerile pentru Parlamentul European.

"Obiectivul major al celor care refuza o organizare civilizata a celor doua evenimente majore este descurajarea oamenilor de a participa la o consultare populara", a declarat presedintele.

O motiune inainte de alegeri si referendum nu este binevenita

Presedintele Traian Basescu a declarat ca spera sa nu se depuna nicio motiune de cenzura in perioada urmatoare, avand in vedere ca urmeaza doua evenimente importante - alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pe uninominal.

"Sper sa nu se depuna nicio motiune de cenzura. Situatia politica este oricum destul de concentrata pe doua alte evenimente - europarlamentarele si referendumul pe care l-am stabilit", a explicat Basescu, fara a preciza daca se refera la o motiune pe tema uninominalului sau la cea anuntata de PLD.

Precizarea vine dupa ce presa a relatat ca seful statului a convenit cu liderii PLD ca motiunea redactata de liberal-democrati sa fie depusa pe 21 noiembrie, pentru a fi discutata pe imediat dupa alegeri.

- PLD si PD se intalnesc luni sa discuta despre motiune

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...