Traian Basescu n-a existat? (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Joi, 04 August 2011, ora 12:42
3081 citiri
Traian Basescu n-a existat? (Opinii)

Ideea ca Traian Basescu nu iubeste intelectualii, nu manifesta nicio simpatie pentru oamenii de carte, asa cum l-a caracterizat Andrei Plesu, este confirmata subtil de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu.

Cand spune, in interviul acordat Adevarului, ca Teodor Baconschi ar corespunde profilului unui presedinte intelectual, si se intreaba daca romanii s-au sucit, si nu mai vor un sef de stat pornit sa zguduie sistemul, un jucator, il include pe Traian Basescu in aceasta categorie si-l delimiteaza, implicit, de cea la care viseaza Andrei Plesu.

Insa nu a crezut nimeni despre presedinte ca este insetat de biblioteca, si ca tot ce viseaza este sa se intalneasca dimineata, la coada la "De veghe in lanul de secara" sau "Florile raului", cu Ion Cristoiu. Asta neinsemnand o nota proasta pentru Traian Basescu, deoarece corespunde profilului a milioane de romani.

Prin urmare, nu stiu de ce s-a suparat atat de tare pe sat si l-a amenintat pe Andrei Plesu cu dezvaluiri din perioada in care i-a fost consilier. Doar nu i-a demolat steaua. El insusi s-a autoironizat, in platou la Dan Diaconescu, in momentul in care, intrebat cum isi umplea timpul in porturile in care arunca ancora, a raspuns ca mergea la biblioteca.

Presedintele pe care-l stiam eu nu s-ar fi enervat atat de evident. In alte vremuri, daca ar fi fost invitat sa comenteze aprecierile negative ale lui Andrei Plesu la adresa sa, ar fi raspuns ca nu-si bate capul sa le demonteze, si ca treaba intelectualilor este sa analizeze masura in care se devalorizeaza morala unei societati, deci obiectul muncii scriitorului a fost atins. Ca el nu cauta piatra filosofala, ci una mai pamanteana, cu care sa sparga geamurile unei democratii construite anapoda.

Unde mai pui ca iesirea sa a dat tare prost, iar Traian Basescu pe care-l cunosteam eu ar fi realizat asta inainte sa deschida gura. Insa stie ca Andrei Plesu este unul dintre cei mai pretuiti autori din Romania, ca silabele sale au o mare greutate printre intelectuali, categorie care-i acorda tot mai putin credit politic, si este cautat de tot mai multi tineri.

Prin urmare a sugera ca ar avea informatii de natura sa-l umple pe Andrei Plesu de rusine este descalificant chiar si pentru presedinte. Mai avea un pic si intra in modelul cultural al lui Corneliu Vadim Tudor, care l-a acuzat pe scriitor, in anii de inceput ai revistei Romania Mare, ca a furat o trusa de stilouri din aur care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu.

Mai ales ca domnul Basescu a avut cu intelectualii, in numele carora s-a temut ca vorbeste Andrei Plesu, o relatie privilegiata. S-a servit copios de tentatia acestora spre duplicitate, sau de criza lor de reprezentativitate, sau pur si simplu de naivitatea lor.

As fi spus ca a invatat cate ceva de la ei, de pilda ca daca oamenii au fost inzestrati cu darul vorbirii, a fost pentru a construi impreuna. Traian Basescu pe care-l stiam eu s-ar fi dus la Andrei Plesu, dupa ce i-ar fi citit criticile ("carcotas naravit, ocupat toata ziua sa dea cu oistea in gard"), si l-ar fi intrebat cum de l-a dezamagit atat de tare.

Sau poate ca Traian Basescu n-a existat?

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com