Traian Basescu n-a tradat decat principiile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 09:11
5081 citiri
Traian Basescu n-a tradat decat principiile (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Traian Basescu a avut o soarta politica norocoasa, care nu l-a pus in fata unor decizii de viata si de moarte, in fata iminentei unor sacrificii sau tradari de care sa depinda, pana la urma, istoria Romaniei.

A avut insa ocazia sa ramana fidel sau sa tradeze principii si idei care, intr-un moment sau altul, i-au folosit drept trepte pentru ascensiunea politica. Si n-au fost putine.

Traian Basescu il acuza pe regele Mihai ca prin actul de abdicare ar fi comis o tradare nationala. Si lanseaza acuzatia sub titlul de parere personala. Ar fi fost opinie personala dupa incheierea mandatului sau daca ar fi fost exprimata intr-o discutie privata cu prietenii si familia la o bere, dar un presedinte de stat, in exercitiul functiei, intr-o declaratie publica, nu exprima opinii personale precum un jurnalist.

Vorbele sale au o cu totul si cu totul alta greutate. Ca dovada, au devenit rapid subiect de stiri internationale.

Asa cum vorbele presedintelui aveau o mare greutate in decembrie 2006, la lansarea raportului Tismaneanu de condamnare a comunismului, cand includea printre principalele actiuni criminale ale fostului regim politic "distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a regelui Mihai". Ce l-a facut pe presedinte ca in cativa ani sa-si schimbe in asa masura punctul de vedere?

Probabil acelasi lucru care l-a facut pe cel care a condamnat public comunismul, intr-un act moral fara precedent, ca dupa acelasi numar de ani sa vorbeasca elogios despre Nicolae Ceausescu: "Daca el (Nicoale Ceausescu n.r.) statea numai zece ani, era un mare presedinte in istoria romanilor". De parca ceausismul n-ar fi fost, chiar in primii ani mai suportabili, tot o forma a cancerului comunist, iar Ceausescu n-ar fi fost de la inceput un politruc semidoct si parvenit.

Dar nici Ion Iliescu nu mai este chiar atat de rau in viziunea actualului presedinte. "Batanul edec", pe care-l considera cauza tuturor relelor si organizator de lovituri de stat, a devenit "un politician cu care poti discuta in mod real, chiar daca ai puncte de vedere diferite". Iar pentru dosarele anilor 90, nu trebuie hartuit, ca fost sef de stat, caci, nu-i asa, doar regele e tradator, nu si Ion Iliescu.

Dezirabil a devenit ca prin minune si Calin Popescu Tariceanu. Dar daca e un partener de discutii matur, de ce nu s-a inteles cu el in anii de razboi continuu intre palate, pentru a scuti Romania de o trauma istorica?

Pana si Dinu Patriciu are acum merite: e un liberal autentic. Si atunci cum de n-a gasit o cale de comunicare nici cu el, preferand sa faca pactul cu neocomunisti si hotii fara doctrina reuniti in PSD?

Pentru ca nici principiile doctrinare nu sunt punctul forte al lui Traian Basescu, care si-a inceput primul mandat in internationala socialista si l-a terminat ca presedinte de dreapta. Si nu numai principiile doctrinare. Dupa ce a castigat alegerile in 2004 cu un discurs prin excelenta anticoruptie si anti-PSD, in 2009 PDL alcatuia cu PSD alianta de vis a presedintelui, care binecuvanta un guvern in care se inghesuiau cei mai baroni dintre baronii PSD, ba si un suspect de participare la Cosa Nostra.

Compromis anticriza, zicea presedintele cand s-a trezit din vis, despre Guvernul care a umplut paharul erorilor inceput de guvernarea PNL. Sub ochii presedintelui vestitor de tepe in Piata Victoriei, baronii rosii si portocalii si-au impartit tara in feude, au politizat cu acte in regula pana la nivel de femeie de serviciu prin deconcentrate, iar acum Traian Basescu descopera uimit cat de toxici si puternici au ajuns acesti baroni.

Sa ne amintim de Gabriel Oprea aflat in 2004 in mafia personala a lui Adrian Nastase, cel care umbla cu sacosele in Ilfov dupa voturi, si care, in cativa ani, in urma unui reevaluari, a fost recompensat cu doua stele de general si sefia Ministerului Apararii? Sa ne amintim cum initiatorul pactului pentru educatie s-a plasat public de partea fabricii de diplome "Spiru Haret" si a dinozaurului care a fondat-o, Bondrea, prieten cu dl. Oprea si furnizor de voturi la alegerile din 2009?

Sa ne amintim ca acelasi presedinte care azi nu se teme, in mod corect, de eventualul secesionism maghiar, in 2004 il acuza pe Adrian Nastase ca negociaza cu Marko Bela "integritatea teritoriala", tot in privinta Tinutului Secuiesc?

Si atunci ma intreb: un presedinte atat de inconstant si cu principii atat de laxe cum ar fi reactionat in fata unei provocari istorice majore, cum a fost aceea sortita regelui Mihai? Nu am niciun motiv sa cred ca altfel decat visceral, dupa impulsul momentului si condus de orgoliu, adica exact asa cum a lansat si acuzatia intolerabila la adresa regelui.

Norocul sau si al nostru este ca Traian Basescu a avut o soarta politica norocoasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Basescu presedinte rege Mihai, #Basescu Mihai tradare, #Basescu Mihai sluga rusi , #presedinte