Opinii Traian Basescu ne intoarce la primitivism

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 19:21
5042 citiri
Opinii Traian Basescu ne intoarce la primitivism
Foto: gandul.info

"Statul nu e responsabil pentru fiecare cetatean in parte". Oare de ce nu o fi spus Traian Basescu aceste cuvinte romanilor in campania electorala. De ce nu ne-o fi spus atunci marile adevaruri pe care el si ai lui le descopera acum de la luna la luna - ca statul nu mai are bani de pensii, de salarii, pentru alocatiile copiilor, pentru concediul mamelor, subventii si alte "asistente".

Daca plesneste de onestitate, de ce oare nu le-o fi promis Traian Basescu romanilor, in campanie, ca o sa taie salariile, o sa impoziteze pensiile, o sa creasca TVA-ul si ca, in general, sa isi ia adio de la statul social. Presedintele ar fi devenit cu adevarat un mare lider al romanilor, daca anul trecut ar fi declarat statul inchis, asa cum a facut-o astazi, recunoscand ca doar un stat comunist ar putea sa aiba grija de fiecare cetatean.

Romania in viziunea lui Traian Basescu se pregateste sa isi inchida principalele functii, incalcand Constitutia insasi care asigura si garanteaza egalitatea de sanse, dreptul la educatie, are obligatia de a lua masuri pentru asigurarea sanatatii publice, a protectiei cetatenilor sai si multe altele. Sa citam, de exemplu, doar articolul 47 din Constitutie care precizeaza limpede obligatia statului "de a lua masurile necesare asigurarii unui nivel de trai decent cetatenilor sai".

Nu se spune nicaieri in Constitutie ca statul are obligatia asigurarii tuturor acestor drepturi doar unor indivizi, iar altora nu. Confuzia voita facuta de presedinte intre comunism si statul social, fie el si minimal, este nu doar o eroare, ci doar o noua inselatorie propagata de la cel mai inalt nivel.

"Acesta este comunismul (...) ca statul este responsabil pentru fiecare cetatean in parte, ceea ce nu este adevarat, (...) statul nu mai are resursele comunismului. (...) Cine vrea intoarcerea la comunism, intoarcerea la ordonarea vietii de catre un Guvern politic, nu poate fi partenerul nostru, al celor care reprezinta o miscare politica de centru - dreapta hotarata sa puna in valoare omul si nu statul".

Cu aceste cuvinte presedintele practic a intors pe dos intreaga civilizatie europeana a democratiilor clasice sau moderne. Desigur ca intr-o democratie nu se mai intampla ca in comunism unde toata lumea primea un loc de munca si casa de la stat, desigur ca intr-o democratie statul nu are obligatia sa dea bani tuturor cetatenilor sai. Insa nici macar statul minimal al liberalilor extremisti de oriunde din lume nu a conceput vreodata statul asa cum il prezinta Traian Basescu - ca o organizatia falimentara unde doar unii traiesc bine, iar majoritatea celor care muncesc si il intretin mor de foame.

Nici macar atunci cand presedintele va scoate din Constitutie statul social nu va putea sa vina si sa ne spuna ca statul nu este responsabil pentru fiecare cetatean in parte. Ce rost are insa sa intram in detalii tehnice de filosofie politica, despre doctrine si viziuni politice de organizare a statului modern, cand insusi presedintele face confuzii intre statul social si comunism. A confunda aceste doua concepte tradeaza doar amatorismul si lipsa de viziune, daca nu cumva reaua credinta si intentii manipulative.

Presedintele a spus astazi foarte limpede ceea ce de cateva luni ni se tot declara printre randuri - moartea statului social si nasterea unuia nou, haiducesc, primitiv, care nu mai este in stare sa aiba grija nici macar de cetatenii care lucreaza sau au lucrat in trecut direct pentru stat - bugetari si pensionari. Ce sa ne mai asteptam sa ne protejeze statul de infractori, sa ne asigure egalitatea de sanse in fata unui Fat Frumos ca Udrea sau dreptul la educatie cu profesori platiti decent? Despre sanatate si spitale, mai bine sa nu vorbim.

Ziua de astazi va ramane consemnata in istorie ca ziua in care am fost anuntati oficial ca viata in Romania se traieste fara legi si reguli. Este ziua in care statul a fost falimentat si a instaurat jungla ca mediu de dezvoltare pentru cetatenii sai. Intr-adevar, acesta este statul reformat si modernizat promis de Traian Basescu la inceputul celui de-al doilea mandat. Deja presedintele poate sa spuna ca si-a incheiat misiunea. Case closed!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, este judecat începând de luni la New York pentru acuzaţia că a acoperit ilegal o plată în schimbul tăcerii către o vedetă porno....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Traian Basescu presedinte Romania, #statul minimal, #statul social, #constitutie, #respectarea legilor , #presedinte