Traian Basescu, noi obiectii la Codul Penal

Marti, 18 Martie 2014, ora 17:03
3867 citiri
Traian Basescu, noi obiectii la Codul Penal
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu retrimite la Parlament Legea care prevede abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cerandu-le senatorilor si deputatilor sa respinga aceasta lege.

Solicitarea este adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Articolul 276 din Codul Penal, care a fost abrogat prin lege de Parlament, prevede ca "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Primul motiv pentru care presedintele refuza sa promulge aceasta lege si ii cere Parlamentului sa o respinga este ca "aceasta infractiune face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala", se arata in scrisoarea trimisa la Parlament, publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Un al doilea motiv este ca, in opinia sefului statului, "ratiunile care au justificat introducerea acestei infractiuni persista si, in consecinta, abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei nu este oportuna".

"Pe de alta parte, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, sens in care consideram ca mentinerea in Codul Penal a infractiunii de 'Presiuni asupra justitiei' are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs", considera seful statului.

Totodata, presedintele reaminteste ca nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a sustinut aceasta propunere legislativa.

Mai mult, CSM a subliniat importanta mentinerii acestei incriminari, precizand ca actuala infractiune prevazuta la Articolul 276 din Codul Penal are in vedere doar declaratiile publice nereale facute cu scopul de a influenta sau intimida, ceea ce echivaleaza cu o distorsionare a realitatii, operata cu rea-credinta.

"Totodata, Curtea a recunoscut ca pot exista cazuri, cand este necesar, ca puterea judiciara sa fie protejata impotriva atacurilor distrugatoare, lipsite de fond serios, cu atat mai mult, cu cat obligatia de rezerva le interzice magistratilor sa reactioneze", se mai arata in scrisoarea semnata de presedinte.

In opinia sefului statului, articolul 276 "se opune declaratiilor publice neadevarate facute cu rea-credinta si nu are efecte asupra declaratiilor prin care se spune adevarul, se reclama un abuz, in interes public, legitim".

Pe de alta parte, presedintele subliniaza faptul ca incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul este in acord cu recomandarile Comisiei Europene.

In incheiere, presedintele apreciaza ca se impune mentinerea acestei infractiuni in Codul Penal, altfel "ar putea fi afectat bunul mers al justitiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Basescu retrimite articol 276, #articol 276 abrogat, #presiuni justitie Cod Penal , #presedinte