Basescu: Nu exista partid sa respinga acordul ori revizuirea Constitutiei

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:07
6182 citiri
Basescu: Nu exista partid sa respinga acordul ori revizuirea Constitutiei
Foto: Antena 3

Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca din consultarile avute in cursul zilei cu partidele parlamentare si Guvernul a rezultat ca toate formatiunile politice sunt dispuse sa sprijine, chiar si prin modificarea Constitutiei, implementarea acordului adoptat la Consiliul European, care ar institui o guvernanta fiscala si reguli stricte privind deficitele in UE.

"As incepe cu aprecierea ca intalnirile au fost extrem de importante si ele ne indreapta catre un consens. Ce pot afirma categoric e ca nu va exista niciun partid care sa respinga ratificarea acordului de uniune fiscala. De asemeni, in cazul in care se va proba a fi necesara modificarea Constitutiei, se va modifica Constitutia in timp util", a afirmat seful statului.

Basescu spune ca, in ciuda faptului ca partidele au mai incercat sa impuna si alte interese cu aceasta ocazie, singurul lucru care conteaza si trebuie realizat e implementarea acordului.

"As vrea sa remarc faptul ca toate partidele au incercat sa-si rezolve micile lor probleme, ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constitutiei, ba cu data evizuirii, ba cu guvern de tehnocrati. Toate acestea sunt o impanare a obiectivului principal cu lucruri secundare.

Pentru mine, problema zero a fost o garantie ca Romania va adopta acordul de uniune fiscala. Apreciez ca au fost consultari utile si subliniez ca toate partidele vor gasi solutia ratificarii acestui tratat, daca el va fi adoptat in martie 2012", a spus presedintele.

Constitutia da mandat la Bruxelles - "Nu am nevoie de nimeni"!

Seful statului i-a contrat pe cei care au afirmat ca trebuia sa se consulte cu Parlamentul inainte sa accepte acordul de guvernanta fiscala din UE, afirmand ca singurul mandat de care avea nevoie e cel din Constitutie. Mai mult, el a afirmat ca a consultat partidele, desi Constitutia il obliga sa le consulte doar in cazul formarii Guvernului.

"Comentarii la ideea ca presedintele nu s-a consultat inainte de a merge la Bruxelles - lucru pe care il pot aborda propagandistii - in baza Constitutiei, nu am nevoie de nimeni. Inseamna si o necunoastere a modului cum functioneaza Consiliul - acolo totul e in miscare, se incearca armonizarea punctelor de vedere. Nimeni nu merge fara mandat dat de Constitutie sau, unde sunt prim ministri, cu mandate date de Guvern.

Presedintele poate reprezenta statul fara un mandat, i-l da Constitutia. S-au finalizat niste concluzii, daca exista pareri divergente, Parlamentul poate lua alte decizii.

Presedintele e obligat sa consulte partidele cand dizolva Parlamentul si cand se formeaza Guvernul, in rest nu are responsabilitatea sa consulte. Cand dizolva Parlamentul, doar cu sefii de grup si cu presedintii celor doua camere.

Consultarile de azi nu au fost impuse de Constitutie, ci in incercarea de a gasi un numitor comun in privinta acordului de uniune fiscala. Concluzia e ca toate partidele vor sustine inclusiv modificarea Constitutiei, daca e nevoie", a explicat Traian Basescu.

El a mai spus si ca experti romani vor participa la definitivarea detaliilor acordului de guvernanta fiscala, dupa ce statele din zona euro vor veni cu o prima varianta.

"Nu fac educatie politicienilor!"

Traian Basescu nu a vrut sa comenteze foarte mult, intrebat despre faptul ca liderii Opozitiei au spus ca, la consultari, a fost "mai mitocan si plictisit decat de obicei".

"Va par plictisit? Daca la ora asta nu sunt plicitisit... Nu pot face eu educatie politicienilor", a spus Basescu, adaugand ca ceea ce conteaza e sustinerea pe care toate partidele au promis ca o vor da implementarii acordului de guvernanta fiscala.

Consultari la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor politice parlamentare, la care se pare ca s-a ajuns la un consens in privinta principiului modificarii Constitutiei pentru ca aceasta sa contina prevederile acordului convenit la summitul UE din 8-9 decembrie.

Nu s-a ajuns, in schimb, la un acord privind detaliile, intrucat PDL si UNPR vor, pe langa introducerea prevederilor pactului UE, si trecerea la un parlament unicameral.

USL si UDMR, in schimb, spun ca vor doar implementarea prevederilor din acordul de guvernanta fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu consultari acord UE, #Basescu acord guvernanta fiscala , #presedinte