Traian Basescu nu sustine desfiintarea Sectiei Speciale: "Procurorii nu sunt maturi. Cauta glorie ieftina din arestarea politicienilor"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 14:48
5596 citiri
Traian Basescu nu sustine desfiintarea Sectiei Speciale: "Procurorii nu sunt maturi. Cauta glorie ieftina din arestarea politicienilor"
Fostul presedinte Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu este de parere ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu ar trebui desfiintata. Europarlamentarul si-a argumentat afirmatia intr-o emisiune la Realitatea Plus, sustinand ca "procurorii nostri nu au inca maturitatea de a face probe".

Traian Basescu a vorbit despre "actele de coruptie ale judecatorilor de la DNA", in contexul in care fiica sa cea mare, Ioana Basescu, este trimisa de DNA in judecata, alaturi de fostul ministru Elena Udrea, intr-un dosar care vizeaza finantarea campaniei sale electorale din 2009.

"Mi se pare foarte important pentru functionarea justitiei. Ca foarte multi justitiabili dupa ce pleaca fac o reclamatie, il considera pe judecator corupt si pun o plangere la DNA. S-a ajuns la sute de dosare care stateau in DNA la dospit, nu le verifica nimeni, dar se facea in asa fel incat judecatorul sa stie ca avea un dosar penal. Din acest motiv a fost necesara infiintarea Sectiei Speciale. Este o batalie totala acum sa fie desfiintata Sectia Speciala si sa revina actele de coruptie ale judecatorilor la DNA. Cred ca e o mare greseala. Procurorii nostri nu au inca maturitatea de a face probe si pur si simplu de multe ori scriu editoriale cand vor sa infunde pe cineva", a afirmat Basescu la postul citat.

Europarlamentarul a anuntat ca a facut si un demers la Bruxelles in acest sens, cerand Comisiei Europene "sa fie atenta la evaluarea pe MCV" cand se va vorbi despre desfiintarea SIIJ.

"Drept pentru care m-am adresat Comisiei Europene sa cer sa fie atenta la evaluarea pe MCV atunci cand ministrul Justitiei se va umfla in pene cand va trimite la Parlament proiectul cu desfiintarea acestei Sectii. Pentru protectia magistratilor, fie ei procurori sau judecatori, aceasta Sectie trebuie sa existe. (...) Nu suntem inca la stadiul la care procurorii sa fie suficient de maturi, toti vor glorie ieftina din arestarea politicienilor si a judecatorilor, si, atunci, acest filtru care inseamna Sectia Speciala pentru judecatori si procurori trebuie sa existe", a mai adaugat fostul sef de stat.

Declaratiile lui Traian Basescu vin in contextul in care Guvernul a aprobat, la 20 ianuarie, un memorandum care prevede, printre altele, ca pana la finalul lunii februarie sa fie adoptat de catre Executiv proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Mai multi membri ai familiei lui Basescu au fost judecati in dosare DNA. Fratele acestuia, Mircea Basescu, a fost condamnat definitiv, in 2016, la patru ani de inchisoare cu executare. Dragos Basescu, nepotul sau, a fost condamnat definitiv, in 2018, la trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Centrele de vaccinare incep administrarea de luni, 1 februarie 2021, a vaccinului Moderna, in paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech.

El este noul Man din fotbalul romanesc. Craiova i-a facut deja o oferta. Cine il mai vrea pe fotbalistul minune

George Simion, dupa intalnirea cu Vlad Voiculescu: "Sunt in stare de soc!". Diana Sosoaca a anuntat ca se va duce sa vorbeasca cu ministrul Sanatatii

Ana Maria Prodan, despre Gigi Becali: "Are 1,20 m, pe scaunel, cu mainile ridicate, bust si cap ca sa nu ii ploua in gat, ca nu il foloseste"

"Miracolul" de la Cazinoul Constanta. Celebra cladire-monument incepe sa arate "ca in tinerete" dupa decenii de abandon

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu, #fost presedinte, #siij, #Sectia Speciala , #presedinte