Opinii: Traian Basescu, o miscare politica iscusita

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 12:57
8485 citiri
Opinii: Traian Basescu, o miscare politica iscusita

Traian Basescu a reusit prin nepromulgarea legii pensiilor o miscare de mare maestru politic, care aminteste de cele mai bune vremuri ale sale, ce pareau apuse.

A inchis gura Opozitiei, i-a trimis in derizoriu pe cei doi lideri ai ei, s-a distantat implicit de porcaria comisa la votarea legii pensiilor, a punctat cu siguranta masiv in sustinerea celei mai mari parti a electoratului alcatuita din pensionari si femei si, cel mai important poate, a pus capacul pe un scandal de proportii cu efecte potentiale dramatice. Se putea mai mult intr-o singura miscare? Ma indoiesc.

Din start, am sa spun ca nu cred in sinceritatea motivului invocat de Traian Basescu pentru nepromulgarea legii pensiilor, adica inechitatea egalizarii varstei de pensionare pentru barbati si femei.

Si asta pentru ca nici Traian Basescu nu crede, cat timp fix pe 21 septembrie anul acesta rostea in fata Parlamentului urmatoarele cuvinte: "Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana".

Avea atunci perfecta dreptate, din chiar mai multe motive. Pe de-o parte, egalitatea dintre barbati si femei trebuie consolidata, nu dinamitata prin tot felul de exceptii.

Diferentierea, inclusiv in domeniul pensiilor, nu face decat sa statueze mentalitatea balcanica in privinta rolului femeii in societate si familie, o mentalitate care ar trebui combatuta prin toate mijloacele. Pe de alta parte, asa muncita cum este, in Romania femeia traieste in medie cu mult mai mult decat barbatul, adica pana la 78 de ani, si deci primeste mai multa pensie la o contributie mai mica.

Dar presedintele nu putea invoca alt motiv pentru nepromulgarea legii. Nu putea ataca domeniile legii asupra carora s-a pronuntat Curtea Constitutionala si nici nu putea invoca aspecte de procedura parlamentara, fara a-si depasi atributiile. A recunoscut acest lucru, pana la urma, chiar Victor Ponta. Si totusi era absolut necesar sa nu promulge legea pensiilor. De ce?

Nu cred nicio clipa ca Traian Basescu s-a temut de o posibila suspendare. Dincolo de aspectele legate de majoritate, nu vad cum ar fi avizat CCR o astfel de decizie intemeiata pe refuzul presedintelui de a nu respecta o decizie CCR.

De altfel, si in PSD, si in PNL existau destule voci moderate in aceasta privinta, de la Ion Iliescu la Calin Popescu Tariceanu. Dar chiar si asa fiind, n-a stricat deloc sa mai stranga nitel relatia cu UDMR, destul de avariata dupa controversa ANI, invocand pentru nepromulgare tocmai amendamentul pe care UDMR il sustinuse fara succes in plenul Camerei Deputatilor.

Legea pensiilor trebuia retrimisa in Parlament din alte motive, fara legatura cu fondul actului normativ: scandalul fraudarii votului a ajuns prea mare, ilegalitatea comisa era absolut imposibil de negat, iar precedentul creat era de o gravitate extrema care, in plan politic, s-ar fi intors impotriva PD-L.

Sigur ca nu putea admite explicit acest lucru, punand cu mana lui pe ghilotina capul Robertei Anastase si facand din liderii Opozitiei niste eroi victoriosi. Dar implicit, presedintele recunoaste ca s-a comis o frauda si a lansat un semnal de intoleranta necesar si benefic, cu siguranta bine primit de electorat.

Nu e de mirare asadar ca Victor Ponta si Crin Antonescu nu s-au aratat teribil de incantati de decizia presedintelui. Au iesit cam opariti din aceasta poveste, dupa ce presedintele i-a taxat usturator:

"Imi cer sa arbitrez in interiorul unei camere a Parlamentului. Acest lucru nu este posibil. Presedintele nu se poate implica in activitatea interna a parlamentului. Liderii Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze comisiei de disciplina a parlamentului pentru a rezolva problemele de litigiu.

Cei care vorbesc despre dictatura nu inteleg ce inseamna sa creezi precedentul ca presedintele sa se implice in activitatea interna a Parlamentului. Asta ar fi dictatura. Eu nu-mi doresc sa interferez in viata interna a parlamentului".

Probabil ca Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi preferat ca legea sa fie promulgata, caci oricum, cel putin PSD, isi vanduse noncombatul. Dar ar fi avut ocazia unei sarje antiprezidentiale pe teme de maxima gravitate, pensii si frauda, foarte valoroasa din punct de vedere electoral indiferent de rezultat. Acum trebuie sa se concentreze pe motiunea de cenzura, ceea ce nu nu convine deloc, cel putin PSD.

Unde mai pui ca punand la colt si propriul partid, implicit, si opozitia, explicit, Traian Basescu a facut cu succes si un exercitiu prezidential care prinde foarte bine la public.

Romanii, in degringolada si dezamagiti de intreaga clasa politica, au mai mare nevoie ca oricand de un fel de voievod aflat deasupra lucrurilor si suspusilor de toate nivelurile, care pune ordine atunci cand dezordinea devine intolerabila. Presedintele a simtit perfect momentul si a punctat, spre deosebire de subtireii sai adversari.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
otevist_de_grota
rank 5
Ioana Ene : "A inchis gura Opozitiei, i-a trimis in derizoriu pe cei doi lideri ai ei, s-a distantat implicit de porcaria comisa la votarea legii pensiilor, a punctat cu siguranta masiv in sustinerea celei mai mari parti a electoratului alcatuita din
Ghilotina
rank 5
Presedintele Basescu == capabil sa tina piept de unul singur haitei care este la ora actuala hopozitia , haitei mogulilor si a merecenarilor pretutindenari .