Traian Basescu, parintele euroscepticismului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Februarie 2013, ora 23:57
6978 citiri
Traian Basescu, parintele euroscepticismului (Opinii)
Foto: presidency.ro

De ca si cum ar mai fi avut nevoie sa fie parintele a ceva, dupa ce a introdus austeritatea cu pusca si cureaua lata la cel mai sarac popor al Uniunii Europene, Traian Basescu se va putea mandri de acum si cu mosirea celui mai puternic val de neincredere in randul celui mai increzator dintre popoarele UE.

Din momentul in care s-a rupt de popor, recalculand costurile minciunilor si populismelor din campania electorala din 2009 prin taierile bugetare din 2010, Traian Basescu isi pecetluise soarta - avea sa devina mandrul exemplu al calculelor gresite de austeritate ale FMI.

Traian Basescu a vorbit duminica despre raportul MCV ca si cum ar fi fost purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, repetand, corectand si intarind toate acele puncte delicate care nu fusesera intocmai retinute corect dupa interventia premierului, ministrilor sau celorlalti lideri ai majoritatii guvernamentale.

Cu toti pedelistii aliniati dinainte in spatele opiniilor pe care avea sa le sustina, presedintele a intarit iar si iar observatiile corecte ale raportului pe Justitie.

Iar acestea sunt toate acele referiri de bun simt la parlamentarii care se apara unii pe altii cand ajung in fata Justitiei si refuza sa renunte la imunitate si la ministrii patati deja pe care Victor Ponta a gasit de cuviinta sa-i numeasca totusi de la bun inceput in Guvern, desi stia prea bine ca au incepute dosare si sunt urmariti in Justitie.

Dar asta poate ca face parte din strategia premierului de a distrage atentia de la persoana sa, prezentand publicului alte potentiale tinte si pastrandu-si astfel si posibilitatea de a deveni oricand, prin demiterea in caz de urgenta a respectivului, un brav demnitar.

Dar pedelistii cred ca ar trebui sa mediteze ceva mai mult asupra riscurilor pe care si le asuma imbratisand, din nou, fara rezerve, toate criticile raportului de Justitie cot la cot cu Traian Basescu.

Pentru presedinte nu urmeaza alegeri europarlamentare, insa pare ca presedintele are deja grija de populari si le va face, indirect, un cadou grecesc in toate frumusetea.

Pentru ca ma intreb cine va mai vota la anul candidatii PDL pentru Parlamentul European, cand Traian Basescu lucreaza deja cu spor la erodarea si celei de pe urma simpatii pe care ar mai fi putut cineva sa o aiba pentru curentul popular reprezentat de catre PDL.

Iar cand Traian Basescu vorbeste despre Uniunea Europeana si pretinde a fi in acelasi timp singura pozitie oficiala a Romaniei pe subiect, de ca si cum aceasta tara nu ar mai avea si alti oficiali decat pe omul reinstalat in functie de catre Merkel si Barroso, imi imaginez ca toti cei 7,4 milioane de romani care in vara votasera ca presedintele sa plece acasa isi vor aduce aminte ce inseamna a trimite europarlamentari PDL la Bruxelles si nu vor mai fi tentati in viitor decat sa se razbune.

Inseamna sa ai un exemplar precum Monica Macovei al carei partizanat politic si ideologic il depaseste chiar si pe al celui mai inversunat dintre talibanii din jurul presedintelui.

El isi gaseste echivalentul poate doar in fanatismul celor care ajung sa sustina atat de usor teste si premiere impotriva celui mai sarac si sacrificat popor din UE, iar apoi sa-i mai condamne si pentru ca sunt primitivi si nu accepta cu zambetul pe buze tratamentul, eventual ridicand mana pentru inca o portie.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...