Traian Basescu: Romania a platit un tribut de sange pentru libertatea Afganistanului (Video)

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 14:10
2186 citiri
Traian Basescu: Romania a platit un tribut de sange pentru libertatea Afganistanului (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a decorat, sambata, la Qalat, in Afganistan, cu ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler cu insemne militare de razboi, drapelul de lupta al Batalionului 21 Vanatori de Munte "Viperele Negre" din Predeal, care urmeaza sa-si incheie misiunea in luna iunie.

Potrivit Antena 3, seful statului le-a facut cadou militarilor cate o bricheta multifuncionala si le-a promis ca-si vor primi sporurile restante, luna viitoare.

Seful statului le-a multumit militarilor pentru devotamentul de care au dat dovada, amintind ca doi dintre militarii din Batalionului 21 Vanatori de Munte "Viperele Negre" si-au pierdut viata in lupta impotriva terorismului.

"Tin sa va multumesc pentru ce faceti aici, pentru ce ati facut in Irak, pentru daruirea si devotamentul vostru. Decorarea drapelului de lupta este semnul respectului poporului roman pentru ceea ce voi toti faceti aici. Lupta impotriva terorismului si in acelasi timp lupta pentru afirmarea Armatei Romane, care este o armata performanta, alaturi de aliati", a spus Traian Basescu.

11 militari cazuti la datorie

"Romania a platit un tribut de sange important pentru libertatea Afganistanului si pentru lupta impotriva terorismului - 11 militari cazuti la datorie, 57 raniti. Chiar dintre voi, maiorul post-mortem Unguras si sublocotenentul post-mortem Chira si-au dat tributul de sange pe pamantul afgan", a mai spus presedintele.

Nu este cel mai fericit moment al situatiei operative din Afganistan, dar va asigur ca la nivelul conducerii NATO, la nivelul sefilor de stat si de Guvern, decizia care a fost luata a fost sa asiguram necesarul de forta in Afganistan pentru ca NATO sa castige acest razboi. Este un razboi pe care il ducem in numele lumii civilizate si pentru a ne apara libertatea si securitatea la noi acasa", le-a spus presedintele militarilor romani.

In iunie militarii revin in tara

Militarii din Batalionului 21 Vanatori de Munte "Viperele Negre" din Predeal isi incheie misiunea in Afganistan in luna iunie si urmeaza sa fie inlocuiti cu 500 de militari ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizat din Focsani si ai Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" din Iasi. Militarii vor avea misiunea de a sprijini autoritatile guvernamentale afgane in procesul de reconstructie a tarii.

Traian Basescu, in drum spre Kandahar

De la Qalat, presedintele Traian Basescu a mers la Kandahar, unde are programata o intalnire cu generalul maior Mart de Kruif, seful comandamentului NATO din sudul Afganistanului.

"Cea mai mare bucurie a mea este sa va intoarceti sanatosi acasa", le-a spus presedintele miltarilor. Seful statului a vizitat, apoi, capela militara din cadrul bazei de la Kandahar in care se afla fotografiile militarilor morti in Afganistan si a depus o coroana de flori.

Vizita presedintelui Traian Basescu la baza militara din Afganistan are loc la doua zile dupa ce seful statului s-a intalnit cu militarii romani din Irak. Presedintele Traian Basescu a fost joi in teatrul de operatii din Irak, unde a aparticipat la ceremonia care a marcat incheierea misiunii militare romanesti.

Conform memorandumului semnat pe 26 ianuarie intre guvernul irakian si cel roman, trupele romanesti trebuie sa se retraga din Irak pana la data de 31 iunie 2009.

6 ani de prezenta in Afganistan

Misiunea romaneasca din Afganistan a inceput in 2003. In prezent, Romania contribuie la misiunea din Afganistan cu 962 de militari: 904 in cadrul ISAF (Forta internationala de asistenta pentru securitate a NATO) si 58 in cadrul Enduring Freedom, potrivit evidentei postate pe 27 mai pe site-ul Statului Major General. Militarii romani din Afganistan sunt dislocati in zonele Kabul, Kandahar si Qualat.

Din 2003 si pana in prezent, 11 militari romani si-au pierdut viata (trei anul acesta) si alti 34 au fost raniti in Afganistan.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Basescu vizita Afganistan, #Basescu decoratie Afganistan, #retragere militari Afganistan , #presedinte