Traian Basescu, scrisoare catre Parlament despre avioanele NATO in Romania (Video)

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 14:30
3015 citiri
Traian Basescu, scrisoare catre Parlament despre avioanele NATO in Romania (Video)

Presedintele Traian Basescu a informat Parlamentul, printr-o scrisoare datata 3 septembrie, asupra faptului ca a aprobat intrarea si stationarea in Romania a unui detasament de aeronave NATO si a personalului aferent, respectiv 150-250 de persoane, apartinand altor state aliate.

"In temeiul si in conditiile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea si desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, am aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea in Romania a unui detasament de aeronave si a personalului aferent in functie de tipul aeronavelor dislocate, respectiv 150-250 de persoane, apartinand altor state aliate, pe principiul rotatiei, pentru executarea, alaturi de fortele nationale, a misiunilor de Politie Aeriana NATO", se precizeaza in scrisoarea presedintelui Basescu transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Basescu: Romania va fi aparata de NATO in fata unui atac militar (Video)

Traian Basescu: Teroristii din Ucraina vor sa ajunga la Bratul Chilia

Costuri suportate de Romania

Totodata, in scrisoare se mentioneaza ca fondurile financiare necesare desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO referitoare la infrastructura si mentenanta acesteia vor fi asigurate de catre tara noastra, iar costurile pentru operarea si mentenanta aeronavelor NATO vor reveni natiunii trimitatoare.

Basescu mai mentioneaza ca, pe fondul crizei din Ucraina, la nivelul Aliantei Nord-Atlantice s-a aprobat un pachet de 18 masuri imediate de reasigurare a aliatilor, intre acestea fiind si intarirea misiunii de Politie Aeriana.

"In acest context, Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa a solicitat Romaniei sprijin pentru intarirea masurilor de reasigurare a flancului sud-estic al Aliantei, prin integrarea unui detasament de aeronave apartinand unui alt stat membru NATO in fortele nationale care executa misiunea de Politie Aeriana, cu o perioada de dislocare intre patru si sase luni, urmand sa fie inlocuit de alt detasament, pe principiul rotatiei, in functie de cerinte si de evolutia situatiei", mai precizeaza Basescu.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a avut aceasta scrisoare pe ordinea de zi de luni, decizia luata de acest for fiind aceea de a o trimite spre informare plenului.

Basescu anunta avioane NATO pe teritoriul Romaniei si cere redefinirea relatiei NATO-Rusia

Basescu, la BBC: Avioane de lupta ale NATO in Romania, pentru a-l descuraja pe Putin

Presedintele Traian Basescu a anuntat, dupa sedinta CSAT din 3 septembrie, ca s-au luat doua decizii, una legata de prezenta unor aeronave de lupta ale statelor membre NATO pe teritoriul Romaniei si posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, in domeniul cibernetic.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Basescu scrisoare Parlament, #Basescu scrisoare NATO, #Basescu Parlament avioane , #presedinte