Traian Basescu - secretar general al NATO? (Opinii)

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 08:23
8068 citiri
Traian Basescu - secretar general al NATO? (Opinii)

La sfarsitul acestui weekend, unele televiziuni au titrat stirea aflata "pe surse" ca Occidentul ii pregateste presedintelui Traian Basescu postul de secretar general al NATO, pentru momentul cand isi va termina mandatul.

Poate ca asemenea stire "pe surse" ar merita trecuta repede cu vederea, daca am vedea-o pentru prima oara. Dar "sursele" au mai plasat-o si in alte ocazii, sub alte forme.

In perioada suspendarii, se zvonise chiar despre varianta unei inalte demnitati in cadrul UE, stire reluata si dupa revenirea la Cotroceni, din cand in cand si tot "pe surse".

Romanului de rand ii vine greu sa cumpaneasca in ce masura tara poate fi reprezentata la asemenea rang in lume, cu atat mai mult cu cat in istoria contemporana n-au ajuns la inalte demnitati internationale decat doua nume romanesti: Nicolae Titulescu in prima jumatate a secolului trecut si Corneliu Manescu intr-a doua.

Cel dintai s-a stins prematur din viata, dupa ce a fost exclus relativ brutal din mediul politic, iar cel de al doilea - vorba domnului Iliescu - a fost marginalizat rapid de Ceausescu, care nu suporta sa straluceasca pe firmamentul politic altcineva decat numai el insusi.

Daca domnului Taian Basescu i s-ar defrisa drumul, ca sa ajunga ar fi cel de al treilea roman urcat sus de tot in topul ierarhiei internationale, ar insemna sa se situeze la acea inaltime, de la care stralucea diplomatia lui Titulescu sau de la care sclipea cultura generala a lui Corneliu Manescu, basca impresionantul bagaj poliglot al amandurora.

Intrucat la prima vedere nu pare sa fie cazul, este normal ca romanul sa se intrebe de unde a aparut asemenea informatie, ce are ea la baza si pe ce trebuie sa contam noi, ca s-o luam de buna.

Argumente care pot face verosimila senzationala stire

Sa ne amintim de primul important turneu al presedintelui, la cel dintai mandat. A vizitat America si s-a intors de acolo cu o faimoasa sintagma care i-a indignat pe europeni, cand l-au auzit rostindu-o: "axa Washington-Londra-Bucuresti".

Este de neinchipuit sa faci asemenea declaratii, daca n-ai la baza unele intelegeri. Nu putina lume a interpretat atunci ca intre presedintele Romaniei si alianta nord-atlanica s-au creat legaturi mai solide decat ne inchipuim si s-a instalat o incredere reciproca atat de puternica, incat oficialii de acolo ar putea considera oportun astazi sa-l ia sub ocrotirea lor la terminarea mandatului din Bucuresti.

Stirea pare de asemenea verosimila privita in lumina interventiilor facute de oficialii UE in perioada suspendarii, dar si a modului cum l-au imblanzit in cele din urma pe inversunatul Ponta, lasandu-l pe agresivul Crin sa lupte cam singur in arena, ca toreadorul la corida.

Evenimentele lasa de inteles ca oficialii occidentali i-au fost tot timpul favorabili lui Traian Basescu, iar daca este asa, ar avea motive sa-i fie favorabili si la terminarea mandatului, pentru a nu-l lasa pus pe tigaia incinsa de cei pregatiti sa faca snitel din dosarul Flota, parjoale din dosarul Mihaileanu si tocanita din alte dosare cate vor mai exista ele, pitite prin arhiva faimoaselor Antene Felix sau aflate in curs de fabricatie.

Ce face ca varianta sa para imposibila

Nu putem uita ca NATO are un caracter strategic si militar. Chiar daca, in actiunile sale, promoveaza transparenta, o buna parte din activitate sta in spatele usilor incuiate.

Ar fi nu numai un risc, dar si o naivitate ca inalta institutie sa anunte in gura mare persoana careia se pregateste sa-i increditeze un rol de cel mai inalt rang, tocmai peste un an si ceva.

Ar fi si mai naiv sa ne inchipuim ca, desi NATO si-a pregatit viitorul secretar general in mare taina, secretul respectiv s-a descoperit dintr-un foc, ajungand sa fie la fel de popular ca cel al lui Polichinelle si pus la dispozitia informatelor "surse" romanesti, al caror anonimat se pastreaza cu mai multa strasnicie decat secretele NATO.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...