Basescu: CCR actioneaza ca o institutie penibila. Si acum regret enorm cresterea TVA

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 12:35
6556 citiri
Basescu: CCR actioneaza ca o institutie penibila. Si acum regret enorm cresterea TVA
Foto: Money Channel

Cresterea TVA a dus la sufocarea consumului, iar categoria cea mai afectata de aceasta masura o reprezinta pensionarii, care ar fi avut mai mult de castigat din reducerea temporara a pensiilor, considera presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Este inteles de Guvern ca este nevoie de stabilitate. Si acum regret enorm cresterea TVA ca alternativa a Curtii Constitutionale de a nu accepta reducerea temporarae a pensiilor. Este clar ca pensionarii au fost puternic afectati de inflatie, de cresterea preturilor la alimente. Din cauza celor care au facut asa- zis-ul bine, pensionarii vor suporta pe termen lung aceasta masura care a dus la sufocarea consumului", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, la conferinta "Parteneriat pentru crestere in 2011".

Seful statului a atacat dur CCR pentru verdictele de neconstitutionalitate de la taierea pensiilor incoace, aratand ca a actionat ca "o institutie penibila" cand a decis ca pensiile de serviciu pot fi micsorate, cu exceptia celor ale magistratilor, sau cand, din interese personale,unii judecatori au votat ca asumarea raspunderii pe Legea e neconstitutionala.

"Aici as face un comentariu. Probabil si dumneavoastra ca fini observatori ai vietii economice... Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal, au interferat politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutia a statului roman", a povestit el.

Basescu a sustinut chiar ca partenerii internationali si-au exprimat preocuparea fata de modul in care CCR intoarce decizii ale Guvernului.

"Deci faptul ca s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate, pune Romania intr-o situatie extrem de dificila. A fost un lucru explicit exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: . Este o problema pe care Romania n-a rezolvat-o si trebuie s-o rezolve foarte rapid. Institutiile abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul, si nu alte institutii", a mai spus seful statului, exprimandu-si speranta ca "anul 2011 sa fie un an in care cei care au responsabilitate pentru politica economica a tarii sa fie si cei care sa poata lua deciziile - Guvern si Parlament".

Basescu: 26.000 de bugetari vor fi concediati pana la sfarsitul anului

Potrivit sefului statului, cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania a fost nevoia de a creste TVA. "Veti vedea cifrele de la statistica legate de T3, dupa ce in T2 se reluase cresterea fata de T1", a indicat Basescu.

In ceea ce priveste planurile de viitor, seful statului a asigurat ca "nu vizeaza ca solutie in sistemul social taierea pensiilor si ca este discutabil daca pensiile trebuie sa intre in zona sociala sau nu".

"Sistemele de ajutor social inventate in Romania fac ca 45% din bugetul de stat sa se fie cheltuit pe asa ceva. Nu pensiile le vizam, ci multitudinea ajutoarelor sociale. Circa 13 milioane de cetateni romani erau asistati, si nu vorbesc de pensionari, pana la inceputul anului 2010. Este aici vorba si de tot felul de subventii. Este exagerat in raport cu ce poate Romania. Se mai adaugat 31% in salarizarea aparatului bugetar. Deci, 76% din bani erau dinainte blocati, un procent mult prea mare intr-o tara care vrea sa se dezvolte", a mai spus presedintele.

Romania sociala fara performanta economica, imposibil

Traian Basescu si-a exprimat si indoliala ca notiunea de "Europa sociala" ar mai fi o solutie, la fel ca si cea de o "Romanie sociala".

"Am serioase indoieli ca, in general, Europa sociala mai este o solutie, iar o Romanie sociala cand nu este perfomanta economica este imposibila. Pana nu punem Romania la punct, trebuie sa fim cinstiti si sa spunem ca nu putem face o Romanie sociala", a adaugat acesta.

Conform presedintelui, pentru bugetul urmator este esentiala incadrarea in deficitul de 4,4% si rezolvarea unor deficite in interiorul bugetului, amintind de deficitul de peste 3 miliarde de euro la bugetul de pensii, de deficitul la fondul de somaj de 0,6 miliarde de euro si "de ceea ce nu se evidentiaza in bugetul de stat consolidat -deficitul de la fondul de sanatate".

"Sunt discutii sa transferam circa 300 de miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile, la care se adauga si arieratele de 6 miliarde de lei. Desi in discutiile cu Fondul plata arieratelor de la Sanatate a fost o prioritate, a existat o puternica opozitie ca acest lucru sa se intample inainte de restructurarea sistemului de sanatate, insemnand inchiderea tuturor robinetelor in zona achizitiilor, inchiderea spitalelor ineficiente", a spus acesta.

Basescu: 1,6 milioane de romani lucreaza la negru

Traian Basescu s-a aratat dezamagit si de faptul ca, desi Romania si-a asumat reponsabilitatea ca pana in luna octombrie sa se plateasca 2 miliarde de lei din arieratele de la sanatate, in numai 2 saptamani acestea au mai crescut cu 1,2 miliarde de lei.

Presedintele a anuntat cu aceasta ocazie ca, in 2012, banii de investititii, adica 6,7% din PIB, urmeaza sa fie planificati in primele 2 trimestre, organismele internationale acceptand acest lucru, cu mentiunea ca aceste investitii sa fie continuate si in urmatoarea jumatate a anului.

"Pana acum era invers. De data aceasta ne asumam asezarea banilor pentru investitii in trimestrele 1-2 pentru a crea perspective economice sanatoase. Am avut experienta cresterii economice bazata pe stimularea excesiva a consumului in anii 2007-2008. Rezultatul a fost o prabusire din varful muntelui in 2009, de la +7,4 la -7,4%", a zdaugat acesta.

Apel la bancheri sa dea drumul la credite

Potrivit presedintelui, bancherii au o responsabilitate extrem de mare in Romania, mai ales ca bancile au fost avertizate de BNR sa o lase "mai usor cu creditele cu buletinul".

"Mi se pare ca ati devenit prea restrictivi. Macar la investitii pentru IMM-uri deschideti punga, caci macar de aici veti recupera banii, de la restul nu cred ca nu. Trebuie sa ajungem sa consolidam economia. Deficitele va sunt cunoscute, va trebui sa ne incadram la un deficit de 4,4% si pentru 2012 de 3% si reintrarea Romaniei in standardele obligatorii ale Pactului de Stabilitate.

Vreau sa stiti ca aceste obiective nu sunt ca urmare a acordului cu Fondul, au fost doar preluate si sunt efectul situatiei de infringement ca urmare a executiilor bugetare in 2007 si 2008, iar in 2009 a trebuit sa prezentam un program de intrare in criteriile de la Mastricht", a continuat presedintele Romaniei.

Basescu, despre moratoriu: Am cazut in plasa incercarii de a da o solutie partidelor

O prioritate pentru Romania este, conform presedintelui, si utilizarea banilor de la Banca Europeana de Investitii.

"Din cauza criteriilor de deficit, Romania nu utilizeaza banii de la Banca de Investitii, desi avem 1 miliard de euro, cei mai ieftini bani, mai ieftini decat cei de la Fond. Acum vom proba si capacitatea administrativa a administratiei romanesti. Pana acum aveam un ministru al Transporturilor care zicea ca nu aveam bani. Acum ii vom avea in primele 2 trimestre", a adaugat seful statului.

Romania va realiza un nou acord, dar fara finantare

In ceea ce priveste perspectiva acordului cu institutiile financiare internationale, Traian Basescu a anuntat ca statul intentioneaza realizarea unui alt acord, dar fara finantare.

"Este un acord preventiv cu aceleasi trei institutii, prin continuarea unor obiective majore cum ar fi reformele strcuturale, reducerea aparatului bugetar. Am speranta ca se va atinge obiectivul pentru anul 2011, dar acest proces nu poate fi redus aici. Avem neoie de o crestere a niveluilui de clarificare si, in acelasi timp, de o debirocratizare", a precizat Traian Basescu.

Basescu: Propunerile investitorilor straini trebuie reflectate in buget

Potrivt sefului statului, anul 2011 va fi unul in care se va ajunge la restructurarea calitativa a aparului de stat.

"Va pot spune ca pana la 31 decembrie a mai ramas o diferenta de 26.000 de salariati care trebuie sa paraseasca aparatul bugetar. La acea data ar trebui sa avem in plata 1,290 milioane de salariati in sectorul bugetar. Printre reformele structurale, dupa transferul spitalelor in administratiile locoale, se numara si transferul scolilor. Este important sa avem o solutie pentru Legea Educatiei", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Traian Basescu crestere TVA, #Basescu buget , #presedinte