Traian Basescu si fenomenul punerii la colt (Opinii)

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 20:21
8625 citiri
Traian Basescu si fenomenul punerii la colt (Opinii)

In istoria zbuciumata a acestui sfert de veac postdecembrist, Traian Basescu nu este singurul politician pus la colt.

Au mai fost si altii, iar readucerea fenomenului in discutie ne poate ajuta sa intelegem felul de a face politica in Romania, directia pe care o ia tanara noastra democratie.

Nu vom face un pomelnic al ostracizatilor pentru diverse culpe reale ori imaginare, ci ne vom referi doar la cei deveniti "nomina odiosa" (nume odioase).

Episodul Geoana-Vintu

Un astfel de nume a fost al politicianului ascuns dupa omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Numele sau, odata pus alaturi de figura lui Mircea Geoana, a fost suficient sa-i anuleze posibilitatea de a ajunge presedinte in 2009, ba chiar sa-i desfigureze cariera politica.

De altfel, inca inainte de evenimentul amintit, dar si dupa, au avut de suferit multe personaje importante din prima scena politica atunci cand le era asociat numele mogulului.

Era destul, pentru a vesteji imaginea oricarui politician, sa se afle ca intr-un oarecare moment al existentei a avut, are sau va avea de-a face cu numele SOV. Momentan, incarcerarea l-a scos din prim-planul bataliei politice. Dar si acum mai sunt supusi oprobriului public prieteni, cunoscuti, asociati, colegi de petrecere si de afaceri.

Dan Voiculescu

Un alt personaj devenit nomina odiosa este Dan Voiculescu. Politician iesit din esalonul al doilea al PCR, din mantaua fostei Securitati, cu o serie de responsabilitati financiare legate de gestionarea afacerilor vechiului regim, a ajuns cel mai important proprietar de mass-media din Romania, posesor al catorva televiziuni de succes, de jurnale si site-uri pe Internet.

Prin toate acestea, cred ca dispune la ora actuala de cea mai mare influenta publica. O asemenea putere mediatica nu a mai detinut-o nimeni niciodata: Antenele au pus umarul la daramarea guvernelor Boc si Ungureanu, au sapat si sapa la baza unor formatiuni politice inamice, au diabolizat si diabolizeaza personaje politice, formatori de opinie, jurnalisti care se opun directiei sale.

Mogulul si Basescu

Ca politician, se spune, a lucrat mai ales la "regie" si "scenarii", fiind acuzat a se afla la originea suspendarilor lui Traian Basescu in 2007 si 2012 si a multor decizii controversate ale USL.

In opinia mea, este cert ca, datorita trustului Antenelor, a participat din plin la jocurile politice. A nu se confunda astfel de jocuri cu activitatea de buna guvernare. Cine vrea sa-i descifreze comportamentul si substraturile politice nu are decat sa priveasca drumul sinuos al propriului partid, acum PC, fost PUR. Da, ati citit corect, al propriului partid.

Atacat la inceput de televiziunile concurente, apoi de presa care-l sprijinea pe Traian Basescu, Dan Voiculescu a intrat in vizorul Justitiei prin cateva dosare penale. Nu e locul aici sa le discutam, insa de atata tevatura mediatica, cred ca Voiculescu a devenit si el un nume odios. De ani buni, orice asociere cu numele sau a produs stricaciuni la imagine, avand de suferit importanti lideri social-democrati si liberali.

Traian Basescu - pus la colt

Dupa votul catastrofal la referendum, dar mai cu seama dupa dezmembrarea USL, cred eu, i-a venit randul si lui Traian Basescu.

Nu e zi sa nu apara acuze aduse in special liberalilor ca toate actiunile lor sunt la ordinul actualului presedinte, ca noul partid care se va naste in urma negocierilor intre PNL si PDL trebuie sa-i salveze viitorul post-Cotroceni.

Ultima isprava a unui senator PSD, fost ministru al Educatiei, e sa-l acuze pe Crin Antonescu ca s-ar fi intalnit cu Traian Basescu in chestiunea dosarului de coruptie al lui Uioreanu si ca, vezi Doamne!, de aceea Antonescu ar fi renuntat la toate functiile, inclusiv la postura de candidat la prezidentiale. Iata cum incet-incet o intalnire cu presedintele devine de ocara.

Cine urmeaza?

Pe deasupra, a mai aparut si scandalul, dupa mine, bine alimentat si chiar condimentat, legat de aniversarea a 150 de ani de la inaugurarea activitatii Senatului Romaniei, ocazie cu care presedintele Camerei superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, nu a fost de acord cu invitarea la ceremonial a presedintelui, iar coalitia de guvernamant i-a sustinut demersul.

In opinia mea, democratia nu va putea invinge in Romania, pana cand fenomenul punerii la colt prin procedee ca acelea de mai sus nu va fi eradicat.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...