Traian Basescu: Somajul este in crestere. In iulie va ajunge la 8% (Video)

Luni, 26 August 2013, ora 19:58
1866 citiri
Traian Basescu: Somajul este in crestere. In iulie va ajunge la 8% (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca somajul se apropie de un prag de 8 la suta, fata de doar 6,7 la suta, cat era in momentul in care USL a preluat guvernarea.

Seful statului le-a dat "vesti grave" guvernantilor USL despre care spune ca "nu au timp sa mearga prin tara, datorita conducerii tarii din studiouri": "Somajul este in crestere, romanii sunt tot mai mult ingrijorati in privinta pierderii locului de munca".

Traian Basescu: Ponta sa guverneze, nu sa televizeze. Sunt incompetenti

"Cand Guvernul a preluat guvernarea, somajul era de 6,7 la suta. In luna iunie, somajul in Romania ajunsese la 7,6 procente. Trag un semnal de alarma extrem de serios: In luna iunie, somajul era 7,6 la suta, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri, ceea ce ne va arata atunci cand se va analiza la nivelul Eurostat in Romania, cifra pentru iulie va fi undeva in jur de 8 procente.

Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala. Relansarea investiilor trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului. Investiile straine au scazut, ceea ce simultan cu reducerea investitiilor, acesta este rezultatul: crestere de somaj", a precizat presedintele.

Somajul a crescut: Vezi cele mai afectate judete

Acesta s-a declarat ingrijorat si de faptul ca, pana in prezent, Guvernul nu a finalizat o forma acceptabila pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeana pentru dupa 2014.

"Guvernul are o lipsa de situatie de analiza atat pentru situatia de fapt, cat si pentru bugetul 2014-2020. Amintesc tuturor factorilor responsabili ca la ultimul Consiliu European s-au stabilit unele masuri care vizeaza reducerea somajului in randul tinerilor. Cu aceasta ocazie, s-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiti in intervalul 2014-2015", a subliniat seful statului.

Basescu: Productivitatea muncii, cea mai scazuta din UE, desi stam multe ore la birou

Traian Basescu a afirmat ca, "Guvernul ar fi trebuit sa aiba programe pregatite gata" in ce prieste combaterea somajului.

"Va pot spune si regiunile pentru care Romania are bani alocati pentru ca are nivelul de somaj in randul tinerilor peste 25 la suta: Sud-Muntenia - cele sapte judete, regiunea Centru - cele sase judete si regiunea Sud-Est - cele sase judete.

Este, cred eu, o convingere a liderilor USL si a Guvernului ca pot substitui munca serioasa in folosul oamenilor prin emisiuni televizate si emisiuni de imagine. Ne apropiem de nivelul de 8 la suta nivelul somajului. Nici in perioada de criza, sub Guvernul Boc, nu am avut asemenea somaj", a mai spus presedintele.

Acesta a sustinut, in cadrul declaratiei de presa, ca prim-ministrul Victor Ponta ar trebui sa guverneze si nu sa "televizeze", criticand aparitiile dese ale acestuia la televiziuni.

"Voi umbla in tara si voi vorbi despre realitatile din tara. Cred ca cel mai important lucru pe care il are de facut Guvernul este sa lase luptele politice si sa guverneze", a mai spus Basescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Traian Basescu somaj, #Traian Basescu someri, #basescu somaj romania, #Basescu Guvern somaj, #Basescu Ponta guvernare, #Basescu Ponta somaj, #Basescu masuri somaj , #presedinte