Traian Basescu sta cu spatele la sat, dar cu fata la oras (Opinii)

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 21:22
2516 citiri
Traian Basescu sta cu spatele la sat, dar cu fata la oras (Opinii)
Foto: Arhiva

Conform presedintelui Basescu, poporul are performante limitate. Munceste prea putin, vreo opt ore pe zi, sau cel putin asa crede domnul presedinte. Domnia sa chiar crede ca aplicarea legii in Romania functioneaza. Tot domnul Basescu ne spune ca taranii nu muncesc deloc. Hectarele din spatele curtilor stau nearate si pline de ciulini.

Aceste declaratii dovedesc ca Basescu este departe de realitatea romaneasca. Codul Muncii scrie ca ziua legala de lucru este de opt ore pe zi, 40 pe saptamana, dar nu se intreaba cat de respectata este acesta lege in piata muncii. Daca ar fi putin informat, Traian Basescu ar sti ca romanii au cele mai putine zile libere din Europa, sunt platiti execrabil si mai muncesc inca vreo opt ore la negru, pentru a supravietui. Sau la gri.

De fiecare data cand s-a referit la situatia bugetara proasta a tarii si la finantele secatuite de asistati, a privit exclusiv catre taranime. "Cand vom invata sa nu mai lasam trei milioane de hectare nemuncite? Ca nu vin ministrii sa are pamantul, nici sa-l cultive. Cand vom invata ca decat sa stam la carciuma satului mai bine bagam plugul in hectarul si jumatate din spatele casei"?. Acestea sunt ultimele cuvinte ale presedintelui consemnate de presa. In aceste zile s-au intamplat alte lucruri interesante.

Nici un cuvant, insa, despre Umbrarescu si Casuneanu patroni bogati, constructori de sosele intr-o Romania fara infrastructura. Nimic despre cele 10 miliarde de euro cheltuiti ilegal de institutiile publice intre 2008-2010, conform Curtii de Conturi.

Abil domn' presedinte. Domnia sa stie foarte bine ca electoratul sau este preponderent urban. Asa-zisa intelectualitate de la orase care stie ce sa voteze si nu sta cu mana intinsa catre stat. Oamenii din marile aglomerari urbane, care muncesc si nu stau la carciuma. Asa sa fie oare?

Nicidecum, realitatea nu este cea prezentata de Basescu, iar cuvintele sale nu vin decat sa intareasca sentimentul unei anumite categorii de populatie ca raul in care se zbate tara este cauzat de o anumita patura sociala a tarii. Pe acest principiu a condus Traian Basescu Romania in ultimii 7 ani: mostenirea grea, cheltuitorul Tariceanu, milioanele de asistati a caror soarta domnul presedinte o deplangea in 2000, cand facea presiuni din Opozitie asupra Guvernului Nastase, pentru introducerea venitului minim garantat.

Aceeasi atitudine de invrajbire a claselor, de divizare a societatii. Orasele tarii au devenit de mult simple locuri in care amaratii stau captivi, prinsi in mrejele unui sistem social incapabil sa gaseasca solutii de redresare locala. Atat de neajutorati in vremuri postelectorale, dar atat de pretuiti in campanie.

Poate ca si acestia ar trebui invitati la sapa sau la aratura. Indrazneste Vasile Blaga sau Emil Boc sa le arate sapa? Emil Boc le arata, in schimb, crestere economica in fiecare panglica taiata, amagindu-i pe bietii oameni ca bunastarea va veni de la sine.

Daca luam ca exemplu Capitala, vom observa ca bugetul statului este un mare cotizant la bunastarea de fatada pe care cred ca o au bucurestenii. Cum pot fi denumite subventiile acordate RADET, RATB sau Metrorex, decat in termeni de asistenta sociala? Chiar ultima sedinta de Consiliu General a confirmat o realitate pe care presedintele o ignora.

Consilierii PD-L au sacrificat o parte dintre investitiile vitale pentru Capitala indreptand sumele catre "gaurile negre" numite RADET si RATB. Pentru ca oamenii sa se pacaleasca singuri ca inca in Bucuresti se mai poate trai iar in 2012 sa mai dea cateva procente catre actuala Putere. Alta era starea de spirit a unui bucurestean care plateste 400 lei la intretinere fata de o suma dubla pe care ar fi platit-o daca statul nu ar subventiona energia termica.

Un alt exemplu de ineficienta guvernamentala a fost dat recent de Ministerul Transporturilor, prin vocea "pastorului" Anca Boagiu. CFR, conglomeratul pe care Videanu il declara candva irecuperabil, a fost mentinut pe linia de plutire cu ajutorul unei majorari de capital social. Cu alte cuvinte, patronul, in acest caz statul, a adus bani de acasa, in lipsa de lichiditate generata de profit. Din bugetul statului, strans din buzunarele contribuabililor.

Desi se afla pe lista neagra a datornicilor catre bugetul de asigurari sociale, SNLO, complexele energetice de la Turceni si Rovinari au acordat fiecarui angajat prime in valoare nominala de 600 lei. De ce nu are Guvernul curaj sa ia taurul de coarne, in cazul acestor companii nationale, desi FMI face presiuni pentru privatizarea acestora? Regandirea activitatii acestor mamuti de stat ar insemna restructurari, ajustari salariale si evident curaj managerial. Pe care actualii guvernanti nu-l au, de teama ca abisul sondajelor de opinie ii va inghiti si mai mult.

Cel mai la indemana este sa dai cu paru in cel mai slab si cel mai putin informat. Desi presedintele promitea pompos in campanie ca la sate vor inflori depozitele de colecatere a legumelor si centrele de procesara a laptelui preluat de la tarani, imaginile sunt altele. Populatie rurala este imbatranita, a pierdut notiunea timpului, carutele tarasc acasa cocenii de pe camp, nelipsite sunt transeele de dupa ploaie, lipsa de perspectiva pentru tinerii care se trezesc prinsi intr-un spatiu de unde evadeaza din cand in cand la capsuni in Spania, este o realitate crunta.

Poate ca are dreptate Traian Basescu. Parloagele domina peisajul agricol al tarii. In multe zone insa, aceste terenuri au fost scoase din circuitul agricol si cumparate de speculantii imobiliari.

Acum, multe astfel de terenuri stau in stadiul de "padure inciulinata" pentru ca piata e blocata. Se pare ca si Traian Basescu a ramas blocat pe aceleasi manevre ieftine de manipulare, in care invita oamenii sa iasa cu plugul, cu sapa si cu calul la aratura. Ma intreb iarasi, care ne-o fi locul in Europa si ce cautam noi in lumea civilizata?

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Traian Basescu tarani, #presedinte reforme Basescu, #subventii Guvern CFR RADET, #SNLO, #mineri Basescu bucuresteni , #presedinte
Comentarii
Poza Leca Cantacuzino
Leca Cantacuzino
rank 5
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Si el "MUNCESTE" sta cu SPATELE - la tot POPORUL si cu fata la DUSMANUL POPORULUI ROMAN - absolut nimic nu ne mai mira in REPUBLICA SECURISTA INTERLOPA DICTATORIALA ...