Traian Basescu: Teroristii din Ucraina vor sa ajunga la Bratul Chilia

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 19:19
18677 citiri
Traian Basescu: Teroristii din Ucraina vor sa ajunga la Bratul Chilia

Presedintele Traian Basescu a vorbit, duminica seara, despre concluziile summit-ului NATO din Tara Galilor, insistand asupra faptului ca amenintarea Rusiei la adresa Romaniei este extrem de redusa, dar acest lucru nu inseamna ca ea nu exista.

Seful statului a spus ca "teroristii" din estul separatist al Ucrainei aspira sa ajunga la Bratul Chilia si planul pe termen mediu al lui Vladimir Putin este sa ajunga la Dunare.

In acest context, presedintele a insistat la summit-ul de saptamana aceasta ca pentru Romania sa fie elaborate un plan de contingenta si unul de actiune, astfel incat tara sa fie aparata in fata unei Rusii "irationale".

Traian Basescu s-a referit si la criza provocata in Orientul Mijlociu de catre jihadistii Statului Islamic, avertizand ca "ne putem trezi oricand cu ei in Europa".

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui:

- As relua cuvintele cu care am inceput conferinta de presa de la summit-ul NATO. Acesta a subliniat consolidarea Aliantei si a dat semnul ca libertatea, securitatea si prosperitatea costa bani, trebuie sa avem armate care sa apere democratiile.

- S-au adoptat 20 de documente, 5 publice, 15 clasificate, nu exista niciun document care sa nu fie reflectat in declaratie, dar nu se intra in detaliile tehnice.

Declaratia Summit-ului NATO: Condamnam interventia Rusiei in Ucraina

- Vreau sa intelegem unde am fost inainte de summit si unde suntem dupa. Toti avem harta Europei in minte, mai ales flancul estic. De pe tot flancul estic, erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta, implicit un plan de actiune.

- Partea de sud, reprezentata de Turcia, avea un plan de actiune, cu scenariul in care Turcia ar fi fost atacata.

- Romania si Bulgaria nu aveau, pentru ca erau considerate tari in afara riscului unui atac militar. Acum si Romania are un plan de actiune in caz ca e atacata.

- NATO a elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi atacata: atacul Romaniei de pe mare, terestru, atac de aviatie. Romania va fi aparata oricand va fi atacata.

Basescu: Romania va fi aparata de NATO in fata unui atac militar (Video)

- NATO nu are un buget pe care il distribuie, ci statele trebuie sa contribuie pentru protejarea altor tari prin forte navale, aeriene; vor scoate bani din buzunarul lor pentru securitatea Romaniei.

- NATO, in momentul in care se pune problema ca un stat sa fie aparat de forte ale statelor NATO, nu numai de forte nationale, toate statele care contribuie la aparare platesc din buzunarul lor.

- Sunt costuri pe care si le asuma fiecare stat membru NATO care are onoarea sa participe la apararea altui stat, de aceea ne referim la solidaritate.

- Care au fost argumentele noastre pentru elaborarea unui plan de contingenta si a unui plan de actiune?

- Argumentele au fost si vechi, si noi. Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre, cum ar fi Abhazia, Osetia, Transnistria si, mai nou, Crimeea. Aceste conflicte ar putea fi incalzite de Rusia.

- Alt argument a fost ca, in urma anexarii Crimeii, flota de la Sevastopol a Rusiei se afla acum la numai 160 de mile marine de Romania. Sunt nave rusesti care, in sase ore, pot fi pe coasta Marii Negre a Romaniei.

- Apoi a fost argumentul Ucraina: Iata ca se poate actiona irational, iar atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul Federatiei Ruse.

- In proportie de 99,9% nu se poate produce, dar ramane un 0,01% ca irationalul se poate produce.

- Voi intra putin si in ceea ce nu este o speculatie, e o analiza - Novorossia, pe care separatistii spun ca vor sa o creeze. Acest concept e o alta amenintare la adresa securitatii natioanle, desi din toate analizeze rezulta ca planul lui Putin pe termen mediu e sa ajunga la Dunare.

- Multi spun ca Rusia nu are capacitatea sa faca acest lucru, dar unul din liderii teroristilor, ca eu le spun teroristi, a spus ca vor sa ajunga pe Bratul Chilia. Este un alt element care confirma corectitudinea deciziei noastre de a insista cu planul de actiune pentru Romania.

- E foarte bine ca va fi un comandament NATO in Romania, el are rolul de a coordona exercitii. Dar nu comandamentul e cheia, acolo vor fi 50, 100, 150 de ofiteri americani, francezi, romani, cum va decide NATO.

E oficial: Romania va avea o structura de comandament NATO (Video)

- Dar nu comandamnetul este cheia, Romania a pus la dispozitie ce trebuie pentru a avea un astfel de comandament.

- In declaratia summit-ului se precizeaza ca acesta a avut loc intr-un moment crucial pentru securitatea euro-atlantica, sefii de guvern si de stat au inteles care sunt efectele atacarii Ucrainei de catre Federatia Rusa, chiar in forma unui razboi hibrid.

- Situatia din Orientul Mijlociu reclama atentia NATO, Statul Islamic este o miscare terorista cu care ne putem trezi oricand in Europa.

Statul Islamic a ajuns sa controleze un teritoriu egal cu cel al Marii Britanii

- Imi aduc aminte ce zgariati au fost (rusii - n.red.) cand s-a vorbit de o agresiune a Rusiei impotriva Ucrainei, dar summit-ul spune clar in declaratie: "agresiunea Rusiei fata de Ucraina e o provocare fundamentala".

- Declaratia reafirma fundamentele NATO, solidaritate si indivizibilitatea securitatii in cadrul Aliantei. Daca ar fi atacata o tara din flancul estic, ar reactiona lumea bogata? Avem confirmarea ca aceasta reactie ar exista.

- Sarcinile NATO sunt 3: apararea colectiva, managementul crizelor si securitatea prin cooperare. Cei 28 de membri trebuie sa coopereze.

- Un document important a fost planul de actiune, nu s-a limitat NATO numai sa constate, dar s-a prezentat si un plan care face parte din documentele secrete.

- Planul prevede ca se creste nivelul capacitatii de reactie a Aliantei. Pana acum a existat o dimensiune, iar acum s-a stabilit cresterea capacitatii. Se mentioneaza precis ca acest plan terbuie sa raspunda provocarilor Rusiei.

- Masurile din planul de actiune genereaza prezenta militara semnificativa si continua, aeriana, navala, terestra si cu trupe speciale. Si pe teritoriul Romaniei creste prezenta trupelor militare ale NATO.

- Precizarea e foarte clara, ca va creste prezenta militara in partea estica a Aliantei, deci semnalul dat de Rusia prin agresiunea la adresa Ucrainei a pus in alerta NATO.

- Mai mult, in interiorul acestei forte de raspuns, se va stabili o grupare multinationala de forte cu nivel de ractie foarte rapid.

- Pentru aceasta, asa cum vedeti in declaratie, pe teritoriul statelor, inclusiv Romania, se vor amplasa echipamente militare, munitie, provizii, inca din perioada imediat urmatoare, astfel incat militarii sa le gaseasca aici.

- Obama a spus ca flota americana va asigura o flota consistenta care sa faca exercitii cu flota Romaniei si Bulgariei.

- Este un lucru care, pentru nespecialisti, nu spune mare lucru, dar NATO va trece pentru frontiera de est la planifiacarea avansata. Adica nu se va sta in scenarii, ci se vor preintampina scenariile prin prezenta militara. Arata seriozitatea pe care NATO o are cand priveste la ce a putut sa faca Rusia in Ucraina.

- Pentru romani, agresiunea Rusiei nu a fost extraordinara, au spus "nu-i la noi". De la Donetk pana la frontiera noastra sunt 900 de kilometri, iar de la Sevastopol sunt maxim sase ore pentru un distrugator.

- Eu am punctul meu de vedere: este un razboi al omuletilor verzi, ei sunt cei care au generat instabilitatea, propanganda media. Nu poti sa incepi sa trimiti omuleti verzi pana cand nu pregatesti mediatic, politic, lucrurile in asa fel incat razboiul hibrid sa aiba succes.

- Acest lucru va mai fi analizat de NATO. Nu insit foarte mult asupra unei alte solicitari NATO, si anume nevoia de a aloca 2% din PIB pentru armata si, din acest buget, 20% sa fie alocat pentru echipamente noi. In lipsa acestui proces de upgradare, nu faci decat sa trimiti militarii la moarte sigura.

Summit NATO - Rasmussen, ultim apel la statele membre: cat trebuie sa investim in armata

- Cu cat tehnica e mai buna, cu atat militarul e mai protejat, daca militarul se duce cu arme vechi, il trimiti sa fie carne de tun.

- Se precizeaza ca Rusia creeaza instabilitate in Marea Neagra. Tot in comunicat, baza de la Deveselu va fi operationalizata in 2015.

- Extrem de important este razboiul cibernetic, o tara avansata poate fi inghetata, vulnerabila la atacuri cibernetice si se pune problema daca un atac cibernetic genereaza sau nu activarea articolului 5, adica daca se pleaca la razboi.

- Acest lucru va fi analizat de la caz la caz, dar actuala declaratie nu exclude activarea articolului 5 dupa un atac cibernetic, se pot produce daune masive unui reactor nuclear, de exemplu.

- Mai mentionez satisfactia ca si R. Moldova va benefiacia de 2 programe, unul de analiza a sistemului militar si unul care vizeaza exercitii comune NATO-R.Moldova.

- As spune ca a fost un succes major al Romaniei, unul interinstitutioanl, aici au lucrat si ministerele Apararii, de Externe, serviciile secrete si toate obiectivele au fost atinse.

Intrebari:

Cat de pregatita e Romania sa raspunda deciziilor summit-ului?

- Ceea ce vedeti sunt decizii politice, ele trebuiesc puse in aplicare de toate institutiile, in special militarii. Noi am modernizat aeroporturile, si poate ateriza acum un F16 la Kogalniceanu, Turda si se termina modernizarea la Fetesti.

Petro Porosenko a spus ca Rusia poate ajunge si la Bucuresti

Presedintele Ucrainei: Rusia poate sa ocupe si Bucurestiul! (Video)

- Porosenko e in situatia in care a crezut ca va putea lichida separatistii cu armata Ucrainei, a constatat ca nu poate, ca e nevoit sa incheie o incetare a focului care va degenera in pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare si a incerca sa dea o explicatie. Il contrazic fara drept de apel. A facut o incursiune pe flancul estic, oricat ar fi Rusia de puternica, nu poti face fata la 28 de state, in care intra SUA, Franta, Germania, Marea Britanie. Acest scenariu nu e valabil, e in acel 0,01%

Armata romana e pregatita?

- Armata romana, dupa ce a stat 12 ani in Afganistan si 6 in Irak, e o armata cu personal pregatit, trebuie sa le dam tehnica de lupta.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Traian Basescu suspendare, #Traian Basescu Tariceanu, #Traian Basescu Ucraina, #Traian Basescu NATO , #presedinte