Traian Basescu: Tinerii contribuie cel mai mult la somaj

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 12:17
3610 citiri
Traian Basescu: Tinerii contribuie cel mai mult la somaj
Foto: Facebook/Alaturi de Presedintele Nostru

Presedintele Traian Basescu a identificat, miercuri, cea mai mare problema a Romaniei, in opinia sa, si a laudat schema de ajutor de stat implementata de fostul premier Emil Boc.

Seful statului a participat la inaugurarea unei noi fabrici TRW Automotive, in Roman, judetul Neamt, care va produce sisteme de siguranta pentru industria auto.

In cadrul evenimentului, Traian Basescu a precizat ca lipsa locurilor de munca este principala problema a Romaniei, iar tinerii contribuie cel mai mult la somaj.

Pe de alta parte, acesta si-a exprimat aprecierea fata de schema de ajutor de stat implementata in timpul Guvernului Boc.

"De obicei, spunem lucruri rele despre toate guvernele, ca de-astea sunt guverne, sa fie tocate, dar investitia de aici reprezinta si un efect al unor politici lansate in 2008-2011, cand s-au introdus scheme de ajutor de stat. Din cele 13,5 milioane de euro care se invesesc (in fabrica de la Roman - n. red.) pana in 2016, 4,7 milioane sunt bani de la stat si nu pentru ca statul roman e un prost afacerist sau dispus sa faca cadouri, dar investitiile vor genera 28 milioane de euro la buget", a transmis Traian Basescu.

Seful statului a amintit ca guvernul roman a pus la dispozitie, in cadrul schemei de ajutor de stat, 770 milioane de euro, suma ce reprezinta o patrime din totalul investitiilor in tara noastra.

"Asta a creat conditiile sa se intample ceea ce se intampla azi (inaugurarea fabricii - n.red.). Exporturile Romaniei au crescut an de an, inclusiv in perioada de criza. Din ajutoarele de stat acordate, s-au platit doar 320 de milioane, ceea ce inseamna ca investiile inca nu sunt terminate si ca potentialul industrial al Romaniei este in crestere. E clar ca prin neplata integrala a ajutoarelor de stat exista resurse ca in continuare investitiile sa creasca si sa se creeze locuri de munca", a adaugat presedintele.

Traian Basescu a dorit sa transmita investitorilor un mesaj clar, anume ca pot avea incredere in tara noastra, care are o economie din ce in ce mai performanta si mai competitiva si care isi revine dupa criza din 2009-2011.

"Productia se va exporta in proportie de 95%, iar oameni modesti, medii si cei cu foarte multi bani vor avea viata aparata de munca dvs. Eu va doresc succes si va asigur ca si dupa ce o sa-mi termin mandatul o sa privesc cu atentie fabrica dvs, azi sunteti 100, foarte curand veti fi 300, pana la sfarsitul anului veti ajunge peste 600, iar pana in 2016 veti fi o familie de peste 1.200 de salariati. Va doresc sa fie o familie tanara, sanatoasa, performanta, care sa se bucure de locul in care munceste", a mai spus Traian Basescu, referitor la noua fabrica TRW Automotive.

Airbag-uri made in Roman

Fabrica TRW Automotive din judetul Neamt va fi cea de a sasea in Romania.

La TRW Roman vor fi cusute pernele pentru airbaguri, acestea urmand sa ajunga la mai multe centre de asamblare a airbagurilor din Europa, dupa cum a anuntat compania.

"TRW deschide aceasta noua fabrica in Romania pentru a raspunde volumului marit de cereri privind coaserea pernelor airbag pentru urmatorii cinci ani. Pana in 2018, estimam ca va fi necesara coaserea a inca 12 milioane de airbag-uri. Noua fabrica vine in sprijinul fabricilor de airbag-uri din toata Europa", a declarat, in ianuarie, Frank Mueller, vicepresedinte si director general al Global Occupant Safety Systems.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Basescu fabrica Roman, #Basescu problema Romania, #Basescu locuri munca Romania, #Basescu investitii Romania , #presedinte