Traian Basescu: UE, un restaurant de 5 stele

Marti, 03 Octombrie 2006, ora 10:37
4006 citiri
Traian Basescu: UE, un restaurant de 5 stele

Mai plictisitor decat de obicei, presedintele Traian Basescu si-a petrecut ieri seara, mai bine de o ora, cu Robert Turcescu de la Realitatea TV, incercand sa analizeze subiectele importante pentru Romania. Cum era si firesc, aderarea la Uniunea Europeana a fost printre principalele teme abordate. Si nu oricum. Viziunea presedintelui asupra Uniunii este aparte.

"Intrarea in Uniunea Europeana este ca intrarea intr-un restaurant de 5 stele: te asezi la masa cu oameni foarte bine imbracati, problema este sa stii sa comanzi doar de cati bani ai in buzunar. Nu este ca atunci cand intri in bodega. In bodega intri si, daca nu ai cu ce plati, te scot chelnerii in suturi. In restaurantul de 5 stele comanzi si, daca nu ai cu ce plati, nu te scoate nimeni din restaurant, dar te dispretuiesc toti cei cu care esti la masa. Acest lucru se poate intampla cu o tara nechibzuit administrata dupa ce intra in UE", a atras atentia presedintele Basescu, in emisiunea 100%.

Seful statului a explicat ca, daca autoritatile vor minti populatia ca se lupta sa intre in UE pentru ca imediat oamenilor sa le creasca nivelul de trai, aceasta este o greseala. Presedintele s-a mai aratat ingrijorat pentru faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania va ramane singura, "atat de singura cum n-a fost niciodata", pentru ca nu va mai fi nimeni care sa ne monitorizeze, care sa ne impinga de la spate ca sa ne facem treaba.

Despre proaspat propusii la SRI si SIE, Basescu a subliniat ca ar regreta daca social-democratul George Cristian Maior ar fi respins de Parlament. In opinia presedintelui, aceasta ar fi sansa sa se demonstreze populatiei ca autoritatile au capacitatea sa puna sub un control real serviciile de informatii, in conditiile in care, spre exemplu, la SRI controlul parlamentar este asigurat de PNL, iar prin propunerea lui Maior s-ar asigura un echilibru.

Un alt motiv pentru alegerea sa in ceea ce il priveste pe George Maior a fost "sa se termine cu suspiciunile ca SRI este in slujba puterii, oricare este ea, sau a presedintelui". Unul dintre momentele "delicate" ale discutiei cu Robert Turcescu a fost atunci cand presedintele a recunoscut ca presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a adus CV-ul lui Maior.

"L-am intrebat pe Mircea Geoana cum i s-ar parea varianta transferului de putere a SRI catre opozitie, si l-am rugat, in cazul in care i se pare in regula, sa se gandeasca la un om mai tanar, un om care sa nu fi fost implicat in vreun fel in vreo disputa publica sau suspicionat ca ar fi participat la fraude, un om care sa aiba cat de cat o pregatire care sa-i permita sa conduca SRI-ul". Cutoata colaborarea cu Mircea Geoana, Basescu a subliniat, de doua ori pe parcursul emisiunii, ca nu vede posibila o constructie politica impreuna cu actualul PSD "inainte de expirarea actualului mandat parlamentar".

La finalul emisiunii, Turcescu a anuntat ca presedintele Traian Basescu a obtinut, luni seara, 2.210 bile albe si 1.120 de bile negre de la telespectatori.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...