Traian Basescu: USL nu poate trece peste referendumul din 2009

Autor: Ana Ilie
Joi, 21 Martie 2013, ora 18:56
7461 citiri
Traian Basescu: USL nu poate trece peste referendumul din 2009

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi seara, declaratii de presa de la Palatul Cotroceni, pe marginea revizuirii Constitutiei, dar si despre statutul militarilor si scutul antiracheta de la Deveselu.

Traian Basescu a anuntat ca a retrimis la reexaminare legea prin care se modifica statutul cadrelor militare, intrucat, in starea actuala, este fie un act de tradare nationala, fie o prostie profunda.

De asemenea, seful statului a atras atentia ca va trebui luat in considerare rezultatul referendumului din 2009, intrucat exprima vointa poporului si mai multe articole din Constitutie fac referire la aceasta chestiune, pe marginea careia exista si decizii CCR.

Basescu a incheiat spunand ca nu va mai apela niciodata la aparatele de zbor Tarom, urmand sa foloseasca companii straine, in urma scandalului provocat de costul deplasarilor prezidentiale.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Vreau sa va spun cateva cuvinte despre scutul antiracheta si modificarea programului SUA. Era un program in patru etape, prima e realizata; a doua, care viza dotarile de la Deveselu, va incepe sa fie realizata anul acesta si se va mentine in programul initial fixat pana la sfarsitul lui 2015; dupa se realizeaza faza a treia, amplasarea unui site similar in Polonia; s-a renuntat la faza a patra, care nu viza teritoriul UE. Nu se afecteaza cu nimic securitatea teritoriului UE in eventualitatea unor intentii de lovituri cu rachete.

- Aceste confirmari le am din discutia de joi cu secretarul de Stat John Kerry, ocazie cu care am stabilit ca o discutie fata in fata o voi face cu Biden, ceea ce s-a si intamplat, la Roma.

- Din punct de vedere militar si strategic ce priveste Romania, nu este nicio modificare, financiar nu este nicio modificare, graficul de implementare este cum a fost convenit.

- Am transmis presedintelui Camerei o scrisoare in care ii solicit mentinerea pe ordinea de zi a proiectului de revizuire a Constitutiei initiat de presedintele Romaniei.

- Am semnalat Camerei ca are obligatia conform Constitutiei sa continue procedura. Scrisoarea s-a bazat si pe articolul 227 din regulamentul Camerei. Chiar regulamentul spune ca procedura trebuie continuata.

- Se pare ca nu e clarificata pozitia mea de la Academie, cand am spus ca orice revizuire trebuie sa inceapa de la referendum. Imi bazez aceste afirmatii si pe o hotarare a CCR, 682/2012. Spune extrem de clar: autoritatile cu competente decizionale in problematica supusa referendumului trebuie sa ia in considerare si sa analizeze modalitati de punere in practica a vointei exprimate de popor. O alta pozitie ar reduce referendumul la un simplu sondaj de opinie.

- Mai este un articol care a scapat pana acum si presedintelui comisiei de revizuire a Constitutiei si ii scapa si domnului Parvulescu, care ne-a pricopsit cu inca o lege. Referendumul este expresia vointei poporului, asa ca niciun politician din actuala majoritate nu va putea sa treaca peste obligatia, in procesul de revizuire a Constitutiei, de a tine cont de referendumul din 2009.

- Este foarte interesant cat de lipsiti de consecventa sunt cei din actuala majoritate si viata o sa-i sanctioneze, pentru ca lucreaza cu dubla masura. La un referendum nevalidat clameaza vointa poporului, dar nu a putut fi validat, iar un referendum validat, care a depasit 50% din electorat, il considera neglijabil. Ma tem ca viata si CCR ii vor aduce la ordine si bine ar fi sa plece de la premisa ca trebuie sa tina cont de acel referenum care a fost validat. Este un act de vointa si suveranitate a unui popor.

- Altfel, revizuirea Constitutiei nu se justifica. Eu am propus si alte modificari care nu sunt altceva decat clarificari ale unor articole, am avut ca baza decizii ale CCR. A fost o punere de acord a propunerilor de modificare a altor articole, intre formularea articolelor si hotarari ale CCR adoptate de-a lungul mandatelor mele, atunci a fost cea mai intensa activitate.

- Scrisoarea s-a vrut o atentionare sa nu ratam procesul de revizuire.

- Inteleg ca se pune in discutie revizuirea legii referendumului pentru reducerea pragului de validare. Lucrurile sunt complicate si cei care si-au asumat responsabilitatea revizuirii trebuie sa fie foarte atenti de unde pleaca si unde vor sa ajunga, daca nu cumva este un joc unde daca s-ar putea modifica pe aici pe acolo raporturile de putere intre institutii bine, daca nu, nu.

- Constitutia Romaniei este foarte echilibrata si genereaza echilibru de putere. II lipsea o revizuire plecand de la premisa punerii in aplicare a referendumului.

- Am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a legii 80, statutul cadrelor militare. Inteleg ca unii o iau ca pe o joaca a presedintelui sau mai stiu eu ce alte interpretari. Aceasta lege este plecata de la o initiativa legislativa a catorva parlamentari, a fost respinsa in Camera si adoptata de Senat, camera decizionala.

- Pot sa o interpretez ca o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, ori un act care dovedeste o profunda prostie. Care sunt efectele acestei legi: daca as fi promulgat-o astazi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuti in rezerva. Comandamentul Fortelor Terestre ar fi ramas fara niciun general; Navale, la fel, Aeriene, cu un singur general. Statul Major general ramanea cu un singur general. Pana la sfarsitul anului alti zece ar fi trebuit trecuti in rezerva.

- Oamenii acestia au varsta de 55 de ani si 6 luni, pragul de pensionare voluntara acum, fiecare general poate opta pana la varsta de 60 de ani. Nu este dependent politic de ministru sa ramana sau nu. Legea spune ca se pensioneaza si fiecare cu aprobarea ministrului poate ramane. Este pentru prima data cand se incearca trecerea generalilor sub controlul politic. Ramanem o armata de ofiteri superiori.

- Mi se pare in neregula ca toti oamenii acestia, la 55-56 ani, sunt generalii care au fost in Irak, Afganistan, am avut politica sa fie trecuti prin teatrele de operatii. Generalii acestia nu sunt cei aparuti imediat dupa Revolutie. Sunt cei care la inceputul anilor 2000 erau capitani, maiori, locotenenti colonei, au modernizat armata, s-au instruit in comandamente NATO. O astfel de decapitare printr-o lege neroada este inexplicabila si un act impotriva securitatii nationale si armatei romane.

- Cu cine propun sa ii inlocuim? Sau sa-i facem obedienti fata de ministru? Generalii nu trebuie sa treaca sub controlul politic. Eu am retrimis legea, sper sa nu mai treaca de Parlament niciodata. Sunt generali din generatia tanara, nu generalii lui Mos Teaca, din generatia lui Dogaru.

- De ce acest proiect de lege? Trupele terestre, marine si aeriene franceze isi pensioneaza generalii la 61 de ani. Noi de ce tinem sa-i pensionam la 55?

- Mi s-a parut ori o prostie ori o lovitura data Armatei, n-ar fi singura lovitura data institutiilor, recomandarea mea e ca Senatul sa fie mai atent, iar Senatul poate uita de aceasta lege. Daca discutam de un nou statut al cadrelor militare, trebuie discutat cu militarii si nu facuta initiativa legislativa de cativa parlamentari. Din pacate, unul dintre initiatori este si un fost ministru al Apararii.

Intrebari adresate de jurnalisti

- Care alte institutii sunt atacate? Uitati-va ce face Antena 3 cu CSM si Justitia.

- Uitarea proiectului trimis de presedintie in iunie 2011 nu ar fi intamplatoare. Si daca totusi uita de acest proiect? - Hai sa vedem (rade). Cred ca nu va trece legea de revizuire a Constitutiei, cred ca romanii vor fi furiosi. Cred ca vor avea o problema, ma indoiesc ca in momentul de fata este posibila o eventuala revizuire a legii electorale care sa nu tina seama de referendum, CCR a reactionat.

- De ce abia acum scrisoarea? - N-am vrut sa fortez lucrurile, inca n-au inceput discutiile, e trimisa in timp util.

- In ianuarie ati spus ca un cvorum la referendum ar fi o solutie, acum spuneti ca e eronat. - Nu, eu vorbesc de schimbarea pentru toate categoriile de referendumuri a pragului. Un prag de 30% este rezonabil, daca se introduce votul prin corespondenta. In cazul Constitutiei, insa, analizand astazi lucrurile, am ajuns la concluzia ca o Constitutie care a fost votata cu 51% nu poate fi inlocuita cu o Constitutie unde cvorumul este mai mic. Asta este interpretarea mea.

- Semnalul USL - nu doresc sa ia in considerare referendumul. Ce pasi veti face in continuare? - Acestia sunt pasii legali pe care pot sa ii fac. Vor trebui sa voteze vreo 18 milioane de romani o revizuire care nu corespunde votului lor, vor avea o problema daca reusesc sa treaca de CCR.

- Principiul bicameralismului a fost deja exprimat de USL, dvs. le sugerati ca e preferabil sa dea curs proiectului dvs. si sa renunte la initiativele lor? - Eu le propun un lucru in care cred, nu e obligatoriu sa credem in acelasi lucru. Eu am plecat de la premisa ca avem o camera legiuitoare la Bruxelles. Ar fi fost potrivit sa avem doar o camera aici, pentru a simplifica lucrurile. Unii spun ca doua camere sunt mai sigure. Nu este adevarat. In unicameral se citeste legea de doua ori. In bicameralism, cea mai mare parte a legilor trec votate fara a fi citite in camera care nu este decizionala. Nu-mi poate spune nimeni ca acest sistem este mai eficient decat unul in care se citeste de doua ori obligatoriu.

- Statutul cadrelor militare - e de asteptat ca majoritatea sa nu-si schimbe optiunea - Eu am avut cateva discutii cu ministrul Apararii, a fost de acord si el si seful Statului Major ca promulgarea genereaza problemele pe care le-am enumerat. Nu stiu cu ce e de acord Guvernul si cu ce nu. Initiativa legislativa nu are aviz de la Guvern.

- Despre aeronava Tarom - Categoric nu voi mai utiliza aeronava Tarom. Noi angajam acest avion charter, la fel ca orice agentie de turism. Nu am ce sa reziliez. S-a propagat o minciuna ca se cheltuiesc 7 milioane de euro cu avionul presedintelui. Cand va fi nevoie, voi lua in charter un avion de la o companie straina, sa ne spuna Guvernul cat costa.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat "tezele" de la care pornesc dezbaterile

Miercuri, comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei a adoptat "tezele" de la care vor porni dezbaterile in cadrul Forumului Constitutional.

Joi, presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care ii solicita sa puna pe ordinea de zi proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei trimis, in 2011, la Parlament de catre Administratia prezidentiala, initiativa legislativa asumata de fostul Guvern Boc.

Basescu ii scrie lui Zgonea: Vrea 300 de parlamentari si dezbaterea legii de revizuire a Constitutiei

Nu este prima oara cand presedintele Traian Basescu solicita demararea dezbaterilor pe acel proiect de lege. In urma cu cateva saptamani, in Aula Academiei Romane, unde se afla in calitate de invitat la dezbaterea organizata pe tema revizuirii Constitutiei, presedintele a reamintit care au fost ratiunile pentru care a demarat, in 2010, acest proces, unul dintre cele mai importante fiind rezultatele referendumului din 2009 prin care marea majoritate a romanilor s-a pronuntat pentru parlament unicameral si cel mult 300 de parlamentari.

Basescu: Revizuirea Constitutiei a fost declansata in 2010 (Video)

Rezultatele acelui referendum nu au fost luate in considerare de politicienii aflati de atunci la guvernare, iar Crin Antonescu, presedintele Senatului si al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, constituita in acest an, a declarat public ca nu se va tine cont de ele.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...