Traian si Maria Basescu au depus cerere sa devina cetateni ai Republicii Moldova (Video)

Vineri, 18 Martie 2016, ora 11:26
6230 citiri
Traian si Maria Basescu au depus cerere sa devina cetateni ai Republicii Moldova (Video)

Fostul presedinte Traian Basescu si sotia sa, Maria, au depus o cerere la Presedintia Republicii Moldova pentru a deveni cetateni ai tarii de peste Prut.

Informatia a fost confirmata pentru Publika de sefa serviciului de presa al presedintiei de la Chisinau, Ana Samson.

Traian Basescu va deveni cetatean al Republicii Moldova

Basescu: Voi veni cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova. Acum situatia nu e propice (Video)

Sursa citata subliniaza, insa, ca nu se stie cat timp va dura examinarea cererii si in cat timp fostul presedinte si sotia sa vor primi un raspuns cu privire la solicitare.

De asemenea, Jurnal.md noteaza ca cererea a fost depusa pe 8 martie.

Traian Basescu a anuntat in mai multe randuri ca isi doreste sa devina cetatean moldovean. La randul sau, Nicolae Timofti a subliniat ca nu ar fi o problema acordarea cetateniei pentru fostul sef de stat.

Basescu vrea sa devina cetatean al Republicii Moldova

Basescu: Voi vizita R. Moldova inaintea terminarii mandatului si voi cere cetatenie

Inca din anul 2013, fostul presedinte spunea ca isi doreste sa obtina cetatenia Republicii Moldova. Pe 2 aprilie 2015, Traian Basescu a fost decorat de Timofti, la Chisinau, cu Ordinul "Stefan cel Mare", care reprezinta decoratia militara suprema.

Timpul.md scria, pe 10 decembrie 2012, ca Florin Piersic a devenit cetatean al Republicii Moldova, dupa ce isi depusese cererea cu doua luni inainte.

In luna iunie 2010, sociologul Dan Dungaciu a devenit cetatean al Republicii Moldova si consilier al presedintelui interimar de atunci al tarii, Mihai Ghimpu, scria Timpul.md.

Legea cetateniei moldovene, respectiv Legea 1024/2000, prevede, la art. 24 alin. (2), ca "in interesele republicii si in cazuri exceptionale, cetatenii unor alte state pot deveni si cetateni ai Republicii Moldova, prin decret al Presedintelui Republicii Moldova, daca nu cad sub incidenta art.20 lit.a)-d)".

Acest articol din urma prevede ca nu poate deveni cetatean al Republicii Moldova persoana care "a) a savirsit crime internationale, militare sau crime impotriva umanitatii; b) a fost implicata in activitate terorista; c) a fost condamnata la privatiune de libertate pentru infractiuni premeditate si are antecedente penale sau la momentul examinarii cererii se afla sub urmarire penala; d) desfasoara activitate care pericliteaza securitatea statului, ordinea publica, sanatatea si moralitatea populatiei".

F.N.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...