Turcan: Presedintele a insistat pentru judecarea ucigasului lui Teo Peter in Romania

Marti, 29 Martie 2011, ora 21:21
1379 citiri
Turcan: Presedintele a insistat pentru judecarea ucigasului lui Teo Peter in Romania
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, precizeaza ca Traian Basescu a incercat sa le covinga pe autoritatile americane ca soldatul american care l-a ucis, intr-un accident de masina, pe Teo Peter, sa fie judecat in Romania si sa-si ispaseasca pedeapsa in SUA.

"Urmare a accidentul din data de 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat in aceeasi zi autoritatilor americane ridicarea imunitatii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis inceperea urmaririi penale de catre autoritatile romane", se precizeaza intr-un comunicat al Presedintiei, remis Ziare.com.

"Avand in vedere refuzul partii americane, presedintele a intreprins demersuri in vederea revenirii in Romania a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instantele din tara noastra, urmand ca acesta sa ispaseasca pedeapsa in statul trimitator (SUA). Ridicarea imunitatii si locul detentiei se stabilesc de autoritatile executive ale statului trimitator (similar procedandu-se si in cazul fostului consul al Romaniei in Singapore)", adauga Valeriu Turcan.

Wikileaks: Vezi implicarea lui Basescu in salvarea soldatului care l-a ucis pe Teo Peter

Adaugand ca seful statului a pledat pentru asigurarea unei despagubiri echitabile pentru familia lui Teo Peter, Valeriu Turcan a dezvaluit ca "presedintele chiar a evocat in mod ironic posibilitatea ca statul roman sa sprijine autoritatile americane cu 1 milion de dolari in vederea despagubirii familiei lui Teo Peter".

Potrivit WikiLeaks, presedintele Traian Basescu i-a spus ambasadorului SUA, in 2005, ca militarul responsabil de accidentul in care si-a pierdut viata Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant si nu ar urma sa faca nicio zi de inchisoare in Romania".

#Basescu Teo Peter, #Wikileaks Romania , #presedinte