Ultimele zile ale cuplului Basescu - Boc? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 20:31
5026 citiri
Ultimele zile ale cuplului Basescu - Boc? (Opinii)

Cand am crezut ca aparenta linistire si calmare a spiritelor din strada le va reda suflul guvernantilor si culoare in obraji, constat ca, dimpotriva, Boc se emotioneaza atat de tare incat aproape se recunoaste K.O.

Ar fi trebuit sa stie ca pasii in spate nu fac decat sa incite multimea din strada sa isi doreasca si mai multe sacrificii. Pasii in spate ai PDL tradeaza vulnerabilitatea si-i forteaza sa joace doar defensiv. O tactica proasta dintr-o pozitie fara iesire.

Din mesajele oamenilor din strada se vede cat de bine au inteles toti ca, de fapt, Guvernul este condus de Traian Basescu, Parlamentul la fel, iar celelalte insitutii au ajuns mai mult sau mai putin sub aceeasi influenta. Nu ma asteptam insa ca protestul a doar catorva mii de persoane sa aiba un asemenea impact asupra lor. Pe Traian Basescu strada l-a lasat mut. I-a inchis gura asa cum nimeni nu a reusit. Protestele au lovit PDL in plina figura. Surprinzator. Pana la izbucnirea lor, nu credeam ca Puterea se va impiedica de ceva. Si chiar si acum nu imi imaginam ca se vor recunoaste atat de usor ivinsi.

Pentru ca asta reprezinta toti pasii lor in spate din ultima saptamana. De la retragerea Legii Sanatatii si pana la amanarea taxei auto. Reactiile pedelistilor tradeaza abrambureala din partid. Haos si panica - acestea sunt cuvintele care descriu atmosfera din partid. Dupa o prima reactie la unison tembela - cand toti au sarit cu picioarele pe gatul viermilor din mahalaua societatii - liderii partidului s-au regrupat. Au inceput sa clameze dialogul si acum ofera capete. Primul al lui Baconschi. E prea putin. Singular, poate doar al Elenei Udrea sa ofere satisfactie.

Cand au vazut ca nici vorbele nu ajuta la nimic, PDL a inceput sa se sacrifice. Au taiat capul lui Baconschi, au amanat taxa auto de prima inmatriculare si au redat alocatia pentru copii. Incercand sa cumpere tacerea oamenilor din strada, pentru a-i reda glasul presedintelui si pentru a-i mentine in functie acestuia cureaua de transmisie cu Puterea (pe Boc), pedelistii si-au batut multe cuie in talpi.

Pentru multimea din strada Baconschi e un mare nimeni, pentru ei omul acesta exista doar pentru ca i-a numit "mahalaua societatii" si i-a desfiintat din trei cuvinte. Altfel, daca pleaca Baconschi si vine Diaconescu, e vax albina. Asa cum nici pe Traian Basescu nu l-a ajutat cu nimic faptul ca l-a readus pe Arafat inapoi la minister. In punctul in care au ajuns astazi spiritele poate doar demisia lui Boc, la pachet cu a Elenei Udrea, i-ar mai putea calma pe oameni.

Si aici nu este vorba despre cele cateva sute care se aduna zi de zi la Universitate, ci despre atmosfera generala din tara pe care PDL o simte si o cunoaste acum atat de bine. Pentru ca altfel, daca nu ar exista cu adevarat o nemultumire cvasi-generala in toata tara, nu am fi vazut niciodata atat de multi pasi indarat facuti de guvernanti intr-o singura zi. Ei stiu acum prea bine ca singurul sacrificiu care ar mai putea conta e plecarea lui intregului Guvern Boc.

Traian Basescu va intelege cat mai repede, daca nu cumva a si facut-o, ca singura metoda de a-si recapata glasul va fi sacrificarea celui mai de incredere si mai umil camarad al sau. Pe editorul de fraze perfecte. Doar asa poate scapa de anticipate. Si pastreaza ceva sanse de a reabilita partidul pana la alegerile. Ar fi suficient timp ca lumea sa inteleaga, poate, ce a pierdut odata cu Boc si PDL. Ar fi singura sansa ca si Basescu sa mai aiba o sansa dupa 2012.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....