Un atac nedrept la procurori (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Iulie 2011, ora 13:26
5028 citiri
Un atac nedrept la procurori (Opinii)

"Deja s-a ajuns ca arestarile pe 29 - 60 de zile sa fie o practica, iar dupa ce se constata ca omul trebuie pus in libertate niciun procuror nu raspunde; Romania nu poate deveni un stat politienesc (...) nu putem tolera ca fara raspundere sa faca politica domnii procurori". Spuneti repede cine credeti ca a rostit aceste vorbe si cand?

Daca n-ati umarit atent actualitatea sunt convinsa veti da cateva nume din opozitie. Ei bine, nu-i deloc asa. Ele au fost rostite de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in discursul tinut pe 27 iunie in fata Parlamentului.

Desi a trecut oarecum neobservat in noianul de informatii si scandaluri cu care am fost bombardati saptamana aceasta, atacul surprinzator nu ar trebui sa fie dat uitarii. Caci Traian Basescu loveste inexplicabil in singurul segment din justitia care functioneaza in Romania.

Intr-un autentic stat de drept, in care instantele sunt deasupra presiunilor politice si arareori coruptibile, asemenea vorbe ar fi justificate. Romania este insa departe de asa ceva. Caci tot ceea ce procurorii se straduiesc sa instrumenteze vreme de luni de zile este desfiintat de instante, nivelul la care Sistemul isi salveaza oamenii ce lucreaza pentru el si impotriva Romaniei.

De cele mai multe ori, arestul preventiv in care sunt trimisi 29 sau 60 de zile infractori notorii este sigura pedeapsa ce le este aplicata inainte de a fi scosi basma curata in procese interminabile scurse incetisor catre termenul de prescriptie. Si cine face cele mai multe arestari spectaculoase? DNA. Adica presedintele ii acuza pe procurorii anticoruptie ca fac jocuri politice atunci cand mai anihileaza cate o capusa si ii gaseste tot pe ei raspunzatori pentru ca judecatori ultraclementi, ultracorupti sau ultrapolitizati ii fac scapati pe infractori. Asta e chiar o culme a ironiei. In plus, niciun suspect, fie el infractor sau nevinovat, nu sta la inchisoare mai mult de 24 de ore din vointa exclusiva a procurorului, ci prin decizia instantei, la solicitarea procurorului.

Pe logica prezidentiala sa intelegem ca procurorii care au cerut arestarea lotului Costiniu ar trebui sanctionati? La fel cei care s-au muncit sa-l bage la zdup pe Sorin Ovidiu Vintu? Sau pe Constantin Nicolescu. Nu judecatorii care i-au facut scapati, ci procurorii care s-au straduit sa faca dreptate. Parca-l aud pe Victor Ponta care avertiza magistratii care se mai ating de pesedisti ca vor fi pedepsiti. Pentru omul care a luptat aprig si merituos pentru mentinerea lui Daniel Morar in fruntea DNA si pentru independenta acestei institutii, metamorfoza mi se pare uimitoare.

Si ma intreb ce o fi stranit in asa masura furia presedintelui. As vrea sa cred ca nu cazul Mironescu. As vrea sa cred ca acest atac nu confirma sustinerea foarte inalta de care se bucura fostul numar doi din Ministerul de Interne, acuzat de fapte de o gravitate extrema si eliberat in conditii misterioase cat timp restul suspectilor din dosar au ramas dupa gratii. Si n-as vrea sa cred ca si Traian Basescu crede in independenta Parchetului doar pana cand procurorii ajung la protejatii sai. Dar pentru asta poate ca presedintele ar fi dator cu niste explicatii.

Daca lasa lucrurile asa, Traian Basescu risca sa confirme, implicit, acuzatiile de politizare a actiunilor Parchetului emise de toti politicienii si oamenii de afaceri care au fost pusi sub acuzare si saltati de procurori, de toti cei care le vor capul lui Daniel Morar si Codrutei Kovesi si o urasc cu sete pe Monica Macovei. Ar fi mare pacat ca presedintele sa-si dinamiteze singur una dintre putinele reusite certe ale mandatului de pana acum.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu atac justitie, #Basescu judecatori arestari, #procurori cereri arestari , #presedinte