Un moment rar de normalitate (Opinii)

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 12:56
6726 citiri
Un moment rar de normalitate (Opinii)
Foto: Daylife

Spiritul luminos al lui Vaclav Havel pare sa fi facut un ultim dar Romaniei inainte de desprindrea finala, inspirand un rar moment de normalitate.

Nimic mai normal decat gestul presedintelui Traian Basescu de a-l invita pe fostul presedinte Emil Constantinescu sa-l insoteasca in aeronava prezidentiala catre Praga, acolo unde amandoi urmau sa participe la funeraliile ilustrului disparut. Si nimic mai normal decat raspunsul afirmativ al lui Emil Constantinescu.

Nimic mai normal si nimic mai neasteptat in acesta tara grav bolnava de nevroza. Deci se poate ca doi succesori in functie, cea mai inalta functie, doi adversari politici sa comunice, sa-si arate respect reciproc, sa se prezinte solidari in fata unui eveniment international major. Aceiasi doi oameni care si-au aruncat cuvinte si acuzatii grele, care nu au reusit intr-o vreme nici macar sa-si dea mana de ziua nationala, au reusit sa faca impreuna un drum de vreo doua ore, discutand probabil, daca nu cordial, cel putin civilizat.

Asistand la spectacolul dezgustator al politicii romanesti in care respectul institutional nu exista nici macar la nivel de notiune, in care fosti si actuali titulari de inalte demnitati gasesc o placere inexplicabila in insulta si dispret, imi aminteam cu invidie cum in SUA, spre exemplu, putem vedea trei presedinti umar la umar, chiar daca apartin unor partide diferite, chiar daca s-au confruntat in alegeri aspre.

Am fost impresionat afland ca presedintele Barack Obama nu a facut public anuntul anihilarii lui Osama bin Laden pana cand nu i-a comunicat personal vestea lui George Bush jr. Un detaliu, veti spune, dar un detaliu care spune totul despre un nivel de civilizatie politica.

Invitatia lui Traian Basescu si acceptul lui Emil Constantinescu fac parte din aceeasi categorie de gesturi mici cu semnificatii imense. Vor fi multi cei care vor spune ca a fost un simplu joc de imagine. Poate ca da. Dar as vrea sa mai asist la astfel de jocuri de imagine in locul celor traditionale in politica romaneasca. As mai vrea jocuri de imagine respectuoase, in locul celor triviale si insultatoare. Si as vrea sa cred ca aceasta reconciliere simbolica, petrecuta tocmai in prag de Craciun, nu va ramane un fapt izolat.

Politica romaneasca si societatea romaneasca au nevoie de asa ceva. Avem nevoie de de toleranta, de respect, de contraexemple fata de ceea ce am vazut si am auzit miercuri in Parlament. Romanii au nevoie sa inteleaga ca adversitatea, competitia de orice fel nu inseamna ura, insulta, violenta. Iar astfel de gesturi simbolice aseaza cate o caramida la fundatia atat de subrezita a mandriei si identitatii noastre nationale.

Si, cum spuneam, cred ca intamplarea aceasta fericita este un ultim dar al celui pe care amandoi presedintii romani se duceau sa-l omagieze pentru ultima data.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu Constantinescu inmormantare, #Traian Basescu inmormantare Havel , #presedinte