Un pas inapoi mai rau decat o ofensiva (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:43
10041 citiri
Un pas inapoi mai rau decat o ofensiva (Opinii)
Foto: Arhiva

Unde sunt vremurile cand Traian Basescu se avanta in toate capcanele pe care aveau grija sa i le intinda adversarii, asa cum a facut inclusiv in ultima saptamana a campaniei cand nici nu putea face USL un serviciu mai mare decat intrand in jocul electoral unde social liberalii il asteptau demult, pentru a transforma alegerile parlamentare intr-o prelungire a referendumului?

Unde sunt vremurile in care presedintele se implica in cele mai grele decizii economice, in care era parte la negocierile cu FMI pentru ca apoi toate esecurile sa-i poata fi turnate precum o galeata de laturi drept in mijlocul capului? Duse sunt si nu ma indoiesc ca Victor Ponta cel putin suspina sincer dupa ele.

Presedintele pare sa fi inteles in sfarist (nu stiu daca nu cumva prea tarziu) ca nu poti face politica numai la volanul buldozerului, ca tacerea face uneori mai mult decat toate discursurile, iar un pas inapoi poate fi mai eficient decat o ofensiva cu toata forta.

Asa ca Traian Basescu a facut, intr-adevar, pasul inapoi si lasa Guvernul sa se desfasoare in toata splendoarea lui, nederanjat.

"Nu am discutat despre FMI nimic si nu ma voi intalni cu FMI, am transmis acest lucru politicos, pentru ca am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata negocia reducerea TVA la alimente, stiti ca l-au sutinut, sper sa reuseasca acest lucru, populatia asteapta, mai ales ca au venit scumpiri la electricitate, se introduc taxe noi pe combustibil, cred ca populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor pentru a auzi reducerea TVA (...)

Cred ca Guvernul e extrem de incordat pe negocierea reducerii CAS, de asemenea promisa. (...) Nu am indoiala ca Guvernul negociaza cu toata forta si capacitatea lui impozitul regresiv, maxim 16%, alaturi de 12 si 8%. Sunt convins ca orice interventie a mea ar fi putut altera obtinerea acestor obiective sau dubla abordare, iar eu as vrea sa nu existe niciun dubiu ca Guvernul a avut toata libertatea sa rezolve si problema Oltchimului, ma astept sa anunte azi ca vor angaja 2.500 de oameni, asa au anuntat.

Privatizarea CFR Marfa - eu vreau ca Guvernul sa nu fie impiedicat de prezenta mea in vreo discutie cu FMI, sunt convins ca vor reusi si vor anunta acest succes", a spus Traian Basescu.

Si nu a spus-o oricum. Niciun zambet ironic, nicio grimasa, niciun hahait nu a insotit aceasta declaratie. Desi probabil ca Victor Ponta ar fi dat orice pentru ele. Ar fi dat orice pentru un nou capat de harta, pentru o noua ocazie de victimizare in fata dictatorului.

Declaratia aceasta a presedintelui consfinteste singuratatea USL fata in fata cu propriile promisiuni si cu electoratul care i-a dat votul.

O singuratate grea, pentru ca ma indoiesc ca macar vreuna dintre promisiunile invocate de Traian Basesu se vor implini cel putin anul acesta. Dupa cum este de asteptat ca schijele bombei sociale numita Oltchim, mamut intrat in insolventa chiar in ziua declaratiei lui Traian Basescu, sa se infiga adanc in carnea USL, mai ales dupa ce toata campania Victor Ponta a promis salvarea combinatului si, implicit, a miilor de locuri de munca dependente pe orizontala de el.

Pasul inapoi facut de Traian Basescu in toate aceste chestiuni esentiale este un blestem pentru Guvernul Ponta si o dovada de intelepciune politica a lui Traian Basescu (vine si ea cu varsta si pe masura ce se inmultesc cicatricile).

Nu ar fi folosit la nimic sa se implice. Ar fi inceput doar un nou razboi la baioneta din care nu avea sanse sa obtina vreo victorie in fata unei majoritiati atat de strivitoare si de ostile.

Un astfel de razboi ar fi dat Guvernului cate un alibi pentru fiecare esec - "Noi am fi reusit daca nu se baga Traian Basescu, ne-ar fi iesit daca nu ne sabota Traian Basescu" - am fi auzit.

Iata ca Traian Basescu nu se mai baga deloc. Nu mai saboteaza pe nimeni, nu mai sta nimanui in cale. Chiar si in chestiunile in care intervine, cele referitoare la Justitie si Spatiul Schengen, o face in intalniri secrete, cum a fost cea de la Senat, facute publice de reprezentatii USL.

Are grija de protocolul cu premierul ca de un bibelou si se fereste ca de foc sa il atace pe Victor Ponta.

Este, altfel spus, inatacabil si foarte greu de folosit ca sac de box. Si este nesuspendabil, pentru ca macar atat a inteles USL dupa episodul din vara trecuta: trebuie sa aiba motive temeinice sa creeze o noua criza politica, altfel isi da foc la valiza cu bani si mai ramane si in imposibilitatea de finantare a deficitului.

Atata doar ca, din timp in timp, presedintele simte nevoia sa incurajeze Guvernul in sensul promisiunilor facute de USL in campanie. Si cand il incurajeaza le si aminteste tocmai cand in interesul Guvernului ar fi amnezia colectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#discurs FMI Basescu Guvern Ponta, #Basescu aminteste Guvern Ponta promisiuni, #promisiuni campanie USL , #presedinte