Un port sigur pentru Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Martie 2016, ora 19:04
11665 citiri
Un port sigur pentru Traian Basescu

Traian Basescu este omul miscarilor politice surprinzatoare, de mare anvergura, si multi au cautat acest inteles in recenta solicitare formulata de fostul presedinte si de sotia sa de a cere cetatenia Republicii Moldova.

Din punct de vedere politic, ar putea fi pregatirea unei candidaturi la presedintia tarii vecine. Dupa decizia Curtii constitutionale de la Chisinau, jocul s-a resetat si basarabenii urmeaza sa aleaga seful statului prin vot direct.

Ce ar avea de castigat Traian Basescu? Pe de-o parte, eu nu cred ca fostul presedinte s-a impacat pe deplin cu statutul de spectator. Dupa atatia ani la varful politicii, dupa atatia ani de putere pe alocuri absoluta, mai ales pentru un om ca Traian Basescu, sevrajul este probabil greu de suportat.

Nicio pozitie in Romania, poate cu exceptia celei de premier, nu are cum sa compenseze vechiul statut. De aceea, pe Traian Basescu nici nu pare sa-l traga prea mult ata spre o candidatura la Primaria Capitalei.

Pe de alta parte, nici situatia Partidului Miscarea Populara nu este chiar vesela in acest moment. Dincolo de victimizare, decizia instantei de a respinge infiintarea noului partid Miscarea Populara este logica, atat timp cat exista o fundatie cu exact acelasi nume.

Inteleg ca Traian Basescu incearca acum sa scape rapid de Fundatie, ceea ce nu se poate decat daca dizolvarea este ceruta de fondatori si unii se cam lasa rugati.

Vechiul partid, PMP, nu mai are organe de conducere, deci este cumva in stare de dizolvare si ar trebui rapid resuscitat cumva pentru a servi ca vehicul electoral pentru alegeri. Deci cu atat mai putin probabila o candidatura a lui Traian Basescu la primarie.

Daca ar castiga presedintia Republicii Moldova, ar reintra in cartile politicii mari, dar si in profilul simbolic al unui Cuza modern. Ar capata un nou teren de joaca politica.

Scenariul, oricat de tentant si chiar credibil, nu este insa usor de pus in practica. Nu pentru ca Traian Basescu nu si-ar gasi sustinatori. Este un lider prin excelenta, o personalitate magnetica, cu multa experienta electorala, deci cu sanse mari de a coagula un electorat consistent in randul celor care cauta "tatuc".

Dar in acest moment, legea impune candidatului la presedintie sa fi avut cel putin 10 ani domiciliul efectiv pe teritoriul tarii. Teoretic, orice reglementare poate fi modificata, dar nu vad ce interes ar avea politicienii de la Chisinau sa deschida larg portile pentru Traian Basescu. Dimpotriva.

Si atunci mai ramane o explicatie pentru cererea lui Traian Basescu. Una meschina, simplista, dar eficienta. Potrivit art 65 din Tratatul privind asistenta juridica in materie civila si penala semnat de Romania si R. Moldova in 1996, "partile contractante nu-si extradeaza propriii lor cetateni".

Deci, daca sa zicem ca Traian Basescu s-ar stabili la Chisinau, cetatean moldovean fiind, si pe numele lui sa zicem ca procurorii ar formula acuzatii penale, nu ar prea putea fi adus la Bucuresti decat de buna voie.

Nu stiu daca asa ceva ar urma sa se intample, nu am nicio informatie in acest sens, dar nu cred ca este un scenariu care poate fi exclus, mai ales ca in jurul campaniei din 2009 zumzaie intens dosarul Microsoft.

Asadar, daca e sa iau in calcul reglementarile acum in vigoare la Bucuresti si la Chisinau, miscarea lui Traian Basescu mi se pare mai degraba o incercare de asigurare a unui port sigur pentru ipoteza ca va incepe furtuna penala.

Citeste si:
Românii, sfătuiți să își ridice ”cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu: ”Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească”
Românii, sfătuiți să își ridice ”cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu: ”Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni, 8 august, că sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este ”perfect funcţional.” ”Distribuţia pastilelor...
Ministrul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iod după ce a fost acuzat că a creat o ”isterie”: ”Nu este o noutate”
Ministrul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iod după ce a fost acuzat că a creat o ”isterie”: ”Nu este o noutate”
Ministerul Sănătății a transmis luni seară, 8 august, că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se face în scopul administrării numai în caz de expunere după un incident nuclear....