Un presedinte care se roaga la Dumnezeu duminica (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 17:12
4833 citiri
Un presedinte care se roaga la Dumnezeu duminica (Opinii)
Foto: realitatea.net

Daca si presedintele se roaga in fata crizei Cerului si la marile economii ale lumii, sa le tina Dumnezeu in putere, atunci ce pretentii sa mai avem de la un popor care, inca, crede intr-o masura covarsitoare in Dumnezeu si in Biserica?

El nici macar nu se mai roaga, ci doar asteapta cu mana si gura intinse sa-i cada, sa-i vina si sa i se dea. Pentru ca asta insemna a se ruga la romani - a astepta cu fruntea plecata si stand degeaba sa vina ajutorul ceresc peste tine.

Tocmai pentru ca am dubii in legatura cu credinta autentica a majoritatii in Dumnezeu, si ajutorul invocat si asteptat de la Cel de Sus este pe masura educatiei si traditiei noastre. La noi fiind vorba, mai degraba, de un mimetism religios exacerbat decat de un viu sentiment al credintei, nici rugaciunea nu imbraca decat forma mercantila a omului - dorinta de a si satisface nevoile si interesele sale individuale. Nimic despre propria vointa, niciun cuvant despre puterea si vointa proprie de a lupta impotriva greutatii crizei.

Va puteti intreba ce este rau in a te ruga lui Dumnezeu pentru ajutor in fata crizei economice? In principiu, nimic. Un om simplu, fara putere de decizie la cel mai inalt nivel al tarii, poate accepta si se poate impaca in sine cu faptul ca rugaciunea este arma sa de lupta impotriva irationalului crizei. In schimb, cand rolul, imaginea si functia sa sunt maxime, din punctul de vedere al expunerii, atunci presedintele nu isi mai poate permite sa spuna altceva decat ca se fac toate eforturile pentru succes.

"(...) guvernarea noastra in continuare se va desfasura sub egida prudentei. Stim ce avem de facut in situatia in care se deterioreaza mediul economic in Europa. Suntem pregatiti si ne rugam la Dumnezeu si la Germania, Franta, Italia, Spania, care sunt pietele pe care noi exportam, sa-si mentina un nivel de crestere acceptabil pentru ca influenta pe Romania sa fie cat mai mica" - Traian Basescu, prezent la scoala de vara a UNPR.

Cand iti pui ca presedinte ultima speranta in Dumnezeu, cand inlaturi poporului optiunea de a crede ca inca puterea de salvare se afla in mainile sale, ca fiecare cetatean este responsabil si stapanul propriei sale soarte, atunci nu mai poti avea pretentia ca romanii sa aiba alta atitudine in fata vietii insasi. Alta decat una fatalista, mioritica si condamnabila. Ori cu aceste viziuni asupra vietii, economiei si societatii, nu putem nici macar sa ne ridicam privirea din tarana in fata provocarilor tot mai grave ale viitorului.

Si cum nimic nu suna bine din ce vine de afara, a ne pune si toate sperantele in Dumnezeu si in alte tari decat noi insine, inseamna a ne abandona, a ne preda de pe acum erorilor facute de acestia. Si nu este prima oara cand presedintele nostru ne afunda in oala neagra a fatalismului mioritic.

Tot Traian Basescu ne spunea la inceputul crizei, ca nici el, nici Guvernul si nici BNR nu si-au propus sa scoata tara din criza, pentru ca nu se poate, i.e. depindem doar de economiile vecinilor. Acelasi politician, in urma cu doar un an, ne spunea ca nu trebuie sa avem nicio asteptare in legatura cu iesirea Romaniei din criza, pana marile puteri nu se vor reface.

O viziune cel putin ciudata. Pentru ca daca astfel ar gandi si marile economii ale lumii, daca la fel si-ar spune si americanii, si germanii, si japonezii si britanicii, atunci lumea in intregul ei ar putea sa se intinda cu mainile pe piept si sa isi astepte obstescul sfarsit.

Veti spune din nou ca suntem prea mici, ca sa avem ganduri atat de mari. Ca singuri nu se poate nici in ruptul capului reusi. Poate ca da, depinde de nivelul pe care il vizezi. Iar sigur este ca pornind cu o astfel de atitudine, cert este doar nivelul esecului si al infrangerii, niciodata dimensiunea succesului si evolutiei.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Traian Basescu solutii iesire criza, #Basescu criza economica globala, #Basescu criza Romania , #presedinte