Unde a fost pana acum Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 15:25
8351 citiri
Unde a fost pana acum Traian Basescu? (Opinii)
Foto: Gandul

"Oriunde pui degetul (in ministerul de Interne n.r.), apar elemente de coruptie". Un astfel de diagnostic este grav indiferent ce demnitar l-ar rosti, insa atunci cand el este rostit de presedintele tarii si implicit al CSAT, devine dramatic. Si, cu siguranta, Traian Basescu are dreptate.

Dupa cum are dreptate sa spuna ca "sunt in sistemul guvernamental romanesc doua ministere care n-au putut fi reformate in ultimii 20 de ani: Ministerul de Finante si Ministerul Administratiei si Internelor", iar "toate procesele de restructurare in MAI, in ultimii ani, s-au limitat la o pacaleala servita politicienilor si oamenilor". Ultima dovada in acest sens a fost scandalul din vami.

In aceste conditii, este perfect justificata solicitarea presedintelui ca in MAI sa inceapa o evaluare om cu om, astfel incat sa ramana doar cei onesti si profesionisti. Am insa un amendamant si, in acelasi timp, o nedumerire. Acesta este un discurs de inceput de mandat prezidential sau macar discursul unui presedinte cum era Traian Basescu pana in decembrie 2008, adica bine informat, dar fara mijloace de actiune.

Dar Traian Basescu este in al saptelea an de mandat. De aproape sase ani, principalele servicii secrete sunt conduse de oameni performanti, numiti de domnia sa. In acesti ani, unul dintre fostii sai apropiati a detinut doua mandate la conducerea ministerului de Interne. De mai bine de doi ani guvernul este condus de mana dreapta a presedintelui. Si atunci, intreb si eu: cand a avut Traian Basescu revelatia tulburatoare a situatiei disperate in care au ajuns Internele?

Pana a deveni dusmanul sau de moarte, Vasile Blaga a fost ministrul de Interne model pentru presedinte. A fost demis dupa ce cativa politisti bezmetici si nereprezentativ numeric pentru institutia din care fac parte s-au dat in stamba la Palatul Cotroceni.

Sa-mi fie iertat, dar coruptia generalizata si nereformarea ministerului de Interne erau motive cu mult mai intemeiate pentru o asemenea demitere. Si daca Vasile Blaga nu ar fi vrut sa ajunga presedinte PD-L, daca demonstratia aceea stupida n-ar fi avut loc, ar mai fi rostit oare Traian Basescu diagnosticul care spulbera practic ultima farama de credibilitate a Minsterului de Interne?

Traian Basescu poarta, la randul sau, o imensa responsabilitate pentru situatia pe care o descrie, ca presedinte al CSAT, ca garant al partidului de guvernamant, ca presedinte jucator, ca om care a semnat decretele de instalare si reinstalare a lui Vasile Blaga in fruntea Internelor.

Nici devoalarea brutala de acum nu mi se pare inteleapta. Ar fi fost cu mult mai bine ca Traian Basescu sa rosteasca aceste vorbe strict in fata celor indrituiti sa ia masuri si sa faca publice apoi rezultatele reformei si restructurarilor.

Asa, anatema este aruncata asupra intregii institutii si niciun politsit nu mai are niciun dram de credibilitate. Si asa politia romana era nu doar corupta, ci si inhibata si fara autoritate. De-acum a fost pus si capacul. Nu stiu daca pretul acesta trebuia platit pentru o, poate, decisiva lovitura aplicata lui Vasile Blaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu coruptie ministerul Interne, #Basescu Vasile Blaga, #Basescu bilant MAI , #presedinte