UPDATE: Basescu a pierdut procesul "tiganca imputita"

Joi, 08 Noiembrie 2007, ora 15:29
3575 citiri
UPDATE: Basescu a pierdut procesul "tiganca imputita"

Presedintele Traian Basescu a pierdut procesul in care cerea anularea sanctiunii pe care a stabilit-o Consiliul National pentru Combatere a Descriminarii (CNDC), anunta Realitatea Tv.

CNCD prevazuse sanctiuni pentru afirmatia "tiganca imputita", facuta de Basescu la adresa unei jurnaliste.

La termenul de joi, seful statului a fost reprezentat in instanta de avocatii Florentin Tuca si Robert Rosu de la Casa de avocatura "Tuca Zbarcea & Asociatii".

Pe fond, cei doi aparatori ai lui Traian Basescu au solicitat anularea hotararii prin care presedintele a fost sanctionat, sustinand ca actul contestat este nelegal din mai multe motive.

Florentin Tuca a aratat ca fapta lui Traian Basescu nu este reglementata de legea contraventionala. Avocatul a mai sustinut ca afirmatia presedintelui nu poate fi catalogata in niciun caz drept discriminare.

"Potrivit legii, discriminare inseamna actiuni de excludere, deosebire, preferinta, pe baza de etnie, care au ca scop restrangerea unor drepturi. In cazul nostru nu poate fi vorba de niciuna din situatiile amintite mai sus. Este o simpla afirmatie facuta intr-un cadru privat. mai mult, chiar in hotararea pe care o contestam noi se spune ca Traian Basescu a fost de buna credinta la acel moment", a sustinut in fata judecatorilor Tuca.

Celalalt aparator al sefului statului, Robert Rosu, a vorbit in fata instantei despre practica neunitara a CNCD, in sensul ca in cauze similare, Consiliul nu a aplicat sanctiuni. Un exemplu oferit de avocat este cel al senatorului Puiu Hasotti.

"Senatorul Puiu Hasotti a spus in plenul Senatului despre senatorii PRM ca sunt tigani. Consiliul nu a catalogat afirmatia drept o discriminare, intrucat nu a fost vorba de o situatie comparabila, asa cum prevede textul de lege amintit de colegul meu. Un alt caz despre care vreau sa amintesc este cel al unei melodii interpretate de Adi de la Valcea. Desi Consiliul a retinut ca versurile contin elemente discriminatorii la adresa etniei rome, nu a aplicat sanctiune, intrucat piesa a fost cantata intr-un mediu privat. Ori, si in cazul nostru, afirmatia s-a facut intr-un cadru privat", a declarat Robert Rosu.

In replica, juristul CNCD a cerut instantei sa respinga ca neintemeiata actinunea avocatilor presedintelui. Juristul a spus ca, tinand cont de calitatea pe care o are, Traian Basescu ar trebui sa aiba grija la orice afirmatie pe care o face, indiferent ca se afla intr-un mediu privat sau public.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 1 noiembrie, o exceptie ridicata de CNCD in procesul in care Traian Basescu a contestat sactionarea sa cu avertisment in cazul "tiganca imputita".

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com