UPDATE: Basescu critica Guvernul, Boc ii raspunde

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 12:50
3030 citiri
UPDATE: Basescu critica Guvernul, Boc ii raspunde

PSD si PD-L ar trebui sa mai reflecteze asupra Ordonantei de Urgenta privind demiterea sefilor din serviciilor deconcentrate, este apelul facut de presedintele Traian Basecu, sambata, la cel de-al noulea congres al UDMR.

Presedintele se refera la Ordonanta potrivit careia toti sefii serviciilor deconcentrate au primit joi si vineri (23 si 24 aprilie) decizii de demitere.

In replica, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este interesat de performanta manageriala in toate institutiile si pentru toate etniile.

"Le spun tuturor din Romania ca manageri performanti, oameni capabili sa indeplineasca criteriile de performanta sunt in toate judetele tarii, in toate comunitatiile. Sunt romani de orice etnie care pot sa ocupe aceste pozitii, deci, din acest punct de vedere pe noi ne intereseaza performanta manageriala, respectarea indicatorilor de performanta, mai ales in conditiile aceastea dificile de criza cand trebuie sa avem o cooperare foarte buna intre centru si serviciile deconcentrate ale ministerelor", a declarat Boc, citat de NewsIn.

Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ.

Potrivit vicepremierului Dan Nica, ordonanta va permite o mai buna eficientizare a administratiei publice si o responsabilitate a intregului aparat guvernamental de la nivelul national pana la cel judetean, in situatie de criza economica.

In opinia lui Nica, Executivul trebuie sa aiba un aparat guvernamental care sa lucreze in interesul cetateanului, cu eficienta maxima, iar ordonanta in cauza ar oferi instrumentele necesare in acest sens.

Desi nu pomeneste explicit despre un criteriu politic de numire pe functie, ordonanta va permite schimbarea tuturor sefilor din institutiile locale, cum ar fi directori din inspectoratele scolare, sanitare, din finantele locale sau din agricultura odata cu preluarea puterii la nivel central de alt partid sau coalitie politica.

Potrivit unor surse guvernamentale, actul normativ prevede desfiintarea posturilor de directori din servicii deconcentrate si inlocuirea acestora cu directori contractuali. Serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe 4 ani, cam cat tine o guvernare.

Pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi infiintate si functii de director coordonator adjunct, in care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioada de maximum patru ani. Va fi incheiat si un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanta.

Liderul PSD, Mircea Geoana, anuntase, saptamana trecuta, ca ordonanta a fost aprobata de Guvern, pentru ca ulterior sa reviona si sa precizeze ca actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial dupa ce va fi adoptat de Executiv in aceasta saptamana.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...