Valeriu Turcan: Basescu are nervii tari, cei de la Antena3 si-au pierdut simtul umorului

Joi, 18 August 2011, ora 23:13
5358 citiri
Valeriu Turcan: Basescu are nervii tari, cei de la Antena3 si-au pierdut simtul umorului

Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, sustine ca jurnalistii de la Antena 3 nu procedeaza corect sustinand ca sunt obiectivi si independenti, in conditiile in care ei deruleaza continuu campanii de denigrare, dar le transmite ca "presedintele are nervii tari".

In plus, consilierul prezidential apreciaza ca principala problema a presei din Romania este continutul editorial, inclinarea spre tabloidizare si populism, ceea ce a si condus la criza de credibilitate cu care se confrunta in prezent aceasta breasla.

Invitat joi seara a TVR Info, Valeriu Turcan a afirmat ca "obiectivitatea este un ideal profesional, e greu de atins" de catre jurnalisti, dar si ca "modelul presei obiective, independente si impartiale e deja perimat", de aceea, de mai bine de 20-30 de ani, jurnalistii occidentali au ajuns la concluzia ca e mai cinstit sa spuna deschis ce set de valori sustin, de stanga sau de dreapta, in loc sa se prezinte ca independenti.

"La noi exista jurnalisti sau patroni care nu sustin un set de valori, ei sunt pur si simplu implicati in operatiuni, deruleaza campanii de denigrare, nu stiu daca neaparat contra cost", a declarat consilierul prezidential, adaugand razand ca "mogulii stau 'calare' in regia de emisie".

Turcan a criticat faptul ca postul Antena 3, cu care presedintele Traian Basescu a intrat foarte des in conflict, isi aroga in mod incorect o independenta totala.

"Ar fi mai cinstit sa spuna 'suntem un post de stanga, antiprezidential si noi vom considera tot timpul ca Traian Basescu este cel mai mare rau'. E mult mai rau sa spuna 'suntem independenti', este profund incorect", a afirmat Valeriu Turcan.

Moderatorul de televiziune roman vrea sa fie si analist si jucator politic si om de divertisment

Acesta a mai remarcat faptul ca in presa din Romania moderatorul de televiziune nu mai pune doar intrebari, cum ar fi normal, ci "admonesteaza politicianul, ii sugereaza raspunsuri si il trage la raspundere", vrand sa fie in acelasi timp "si analist si jucator politic si om de divertisment".

Consilierul prezidential a remarcat si calitatea slaba a talk-show-urilor politice. "Sigur, este mult mai usor ca la acele sezatori tv sa chemi un set limitat de persoane care discuta orice subiect, decat sa chemi experti, ceea ce presupune un efort, resurse de documentare, tine de costuri si interes pentru oameni", a comentat ironic Turcan.

Totodata, el a recunoscut ca in multe situatii atacurile Antenei 3 la adresa presedintelui l-au ajutat pe acesta, dar si faptul ca o astfel de propaganda, dusa ani de zile, nu poate sa nu lase urme.

"Stiti care e problema Antenei 3? Noi, in special presedintele, avem nervii foarte tari. Iar ei si-au pierdut si simtul umorului", a spus zambind Valeriu Turcan.

Consilierul a dezvaluit ca unul dintre motivele principale care l-au facut pe Traian Basescu sa candideze pentru a doua oara a fost acela ca, "la un moment dat, a existat o asemenea inversunare din partea unor grupari din zona crimei organizate sau dintr-o zona de influenta nelegitima in a influenta rezultatul alegerilor si a sustine un anumit candidat, incat 'necandidatura' ar fi insemnat aproape o abandonare a interesului national intr-un moment in care exista un asalt asupra democratiei".

Intrebat daca in acest moment au disparut mogulii, nu mai reprezinta ei o primejdie pentru democratie, Turcan a replicat "nu stiu daca au disparut, daca au luat vacanta, ce fac, e problema lor, dar e clar ca o parte din presa din Romania trece printr-o criza de credibilitate".

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...