Opinii: Vina pentru esecul Schengen

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 11:51
6783 citiri
Opinii: Vina pentru esecul Schengen

Traian Basescu a schimbat radical abordarea in chestiunea Schengen. Daca initial s-a zburlit catre Franta si Germania, acuzand discriminarea Romaniei, dupa o pauza de meditatie probabil, presedintele a gasit tonul potrivit: "Problema cu Schengen este la noi acasa (...) Partea politica mi-o asum, dar partea tehnica revine justitiei, Parlamentului care trebuie sa dea incredere ca suntem determinati in lupta anticoruptie".

Nu este usor pentru niciun politician sa-si asume raspunderea pentru un astfel de esec, chiar daca, teoretic cel putin, el se afla la final de cariera si la finalul testelor electorale. Nu-mi amintesc ca Ion Iliescu, spre exemplu, sa-si fi asumat vreodata vreo vina sau vreun esec, asa ca gestul lui Traian Basescu este notabil si arata un curaj politic remarcabil.

Mai mult decat atat insa, acest gest ar trebui sa fie un semnal, caci oricat le-ar placea adversarilor sai, Traian Basescu nu este singurul responsabil pentru acest esec. Alaturi de el ar trebui sa faca acest gest de onoare in primul rand Emil Boc, ca sef al unui Guvern si al unui partid care nu numai ca nu a dat vreo lovitura grea coruptiei, ci, dimpotriva, a dovedit o aplecare catre ea identica cu a PSD si a guvernului Nastase.

Si, in solidar cu Emil Boc, ar trebui sa-si asume raspunderea fostii si actualii ministri responsabili pentru contracte clientelare, in frunte cu d-na Udrea, cu dl. Videanu sau cu dl. Berceanu, cel care lua in deradere criteriile de integritate sustinute de Monica Macovei. Ar trebui sa faca declaratia de onoare si Vasile Blaga, sub oblduirea caruia soricii si mararii s-au simtit atat de bine impreuna. Ar trebui sa-si asume raspunderea si parlamentarii PD-L care au votat asa cum au votat in cazul Ridzi, care au avut nevoie de prelungiri pentru a da o forma decenta legii ANI, dar si primarii si presedintii de consilii judetene PD-L, care practica la randul lor o politica clientelara si care spoliaza firmele, inclusiv straine, pe unde le apuca.

Dar raspunderea politica nu se reduce la actuala putere, caci justitia, coruptia si criminalitatea nu au ajuns la cote de avarie doar in doi ani. Ceea ce se intampla acum este rezultatul unui sir de guvernari corupte si clientelare care nu au facut decat sa amplifice disfunctionalitatile. Nu sunt scutite de vinovatie, chiar daca acum se dau fete mari si arata cu degetul catre actuala Putere, nici PSD si nici PNL. Sa nu uitam ca in vremea guvernarii Nastase a fost stabilita clauza de salvgardare pe Justitie, iar in vremea guvernarii Tariceanu Monica Macovei a fost evacuata din Guvern, iar rapoartele de monitorizare au continuat sa fie foarte proaste.

Dar raspunderea nu e doar politica. Ar trebui sa-si asume vina CSM, principalul factor de blocare a reformei in Justitie, dar si procurorii si judecatorii care au votat o fosta si actuala componenta atat de controversata a acestui for. Ar trebui sa se simta vinovati toti procurorii si judecatorii care au acceptat mita, care au instrumentat si judecat procesele dupa cu totul alte criterii decat cele impuse de lege, care au facut o greva ilegala pentru a obtine salarii mai mari, care au blocat prin hotarari aberante reforme in domenii esentiale.

Si ar mai trebui sa se simta vinovati toti functionarii corupti a caror lacomie a speriat UE, toti vamesii care au facut granitele Romaniei sa para extrem de vulnerabile, toti politistii care si-au dat mana cu interlopii.

Si, in ultima instanta, dincolo de raspunderea politica certa, ratarea aderarii la spatiul Schengen sanctioneaza si o anumita mentalitate romaneasca. Caci cei mai multi dintre noi suntem prea permeabili la coruptie, pe care o cultivam si in functie de care votam chiar daca ne plangem de ea. Cand vom refuza noi insine galetile si punga de faina din campania electorala, cand vom refuza sa dam mita si cand vom incepe sa sanctionam drastic clientelismul si coruptia clasei politice, cu siguranta ca nu vom mai avea astfel de esecuri. Dar ma tem ca mai e foarte mult pana atunci.

Dupa cum ma tem ca asumarea raspunderii presedintelui va ramane solitara si fara urmari, ca o simpla formalitate, si nimic nu se va schimba pe fond.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu Schengen, #Basescu responsabilitate Schengen , #presedinte