Vocea Rusiei: Basescu doreste un viol geopolitic

Marti, 13 August 2013, ora 21:59
6332 citiri
Vocea Rusiei: Basescu doreste un viol geopolitic

Presedintele roman, Traian Basescu, a creat trei incidente diplomatice cu trei tari vecine intr-o singura zi si se pregateste de un viol geopolitic, jucandu-se cu focul in acelasi timp.

Publicatia Vocea Rusiei publica, marti, un nou comentariu dur la adresa sefului statului roman, sub titlul "Basescu se joaca cu focul".

"Traian Basescu a reusit o performanta inedita. Intr-o singura zi a reusit sa creeze incidente diplomatice cu trei tari vecine si, prin extensie, cu doua mari puteri", incepe comentatorul Valentin Mandrasescu, avertizand: "Consecintele nu vor intarzia sa apara. Guvernatorul Romaniei se joaca de-a "ruleta ruseasca" in plan diplomatic, probabil fara a intelege seriozitatea situatiei".

Autorul se lanseaza apoi intr-o lunga explicatie a comportamentului lui Traian Basescu in functie de mediul in care se afla.

"Este remarcabil faptul ca Traian Basescu isi modifica radical comportamentul si discursul in functie de interlocutor. Atunci cand discuta cu activistii miscarilor nationaliste, el devine un "nationalist de matineu" cu pronuntate valente patriotarde care oscileaza intre tentativele de a reedita, fie si la nivel declarativ, "succesele" maresalului Antonescu si dorinta de a debita "perle verbale" in stilul lui George Bush junior".

Dimpotriva, scrie autorul, "intr-un anturaj prietenos, ajutat probabil de vremea caniculara, Basescu ameninta Budapesta si-i da lectii de democratie liderilor de la Kiev si Belgrad. Mai mult, presedintele Romaniei recunoaste ca majoritatea locuitorilor din Republica Moldova nu doresc unirea cu Romania, dar insista asupra necesitatii acesteia".

"Daca utilizam termenii agreati de "profesorul" Dan Dungaciu, se poate spune ca Basescu doreste un viol geopolitic", conchide cu o acuzatie dura sursa citata.

Aceasta continua sa-l acuze pe Basescu, pe care il numeste "liderul de la Ciresica", de initierea unor conflicte regionale ce nu-i va aduce aprobarea Washingtonului.

"Lucrurile capata o turnura caraghioasa atunci cand presedintele Romaniei se autoproclama lider al unei coalitii regionale indreptate impotriva Ungariei. Cu asa discurs, liderul de Ciresica poate contribui, cel mult, la coagularea unei coalitii internationale care il va "pune la punct" chiar pe Traian Basescu si nicidecum pe liderii de la Budapesta. Orice ar crede "expertii" de la Bucuresti, Washingtonul nu-i va fi recunoscator lui Basescu pentru declansarea unor conflicte regionale cu entitati care beneficiaza de bunavointa evidenta a Moscovei si Beijingului".

Autorul "editorialului" prevesteste nemultumirea Germaniei si SUA fata de aceste evolutii, intrucat acestea nu agreeaza "impostorii".

"Mai mult, atat la Berlin cat si la Washington se vor gasi niste factori de decizie care vor fi foarte nemultumiti de faptul ca presedintele Romaniei isi aroga dreptul de a crea coalitii regionale menite sa "puna la punct" tari-membre ale UE si NATO. Cei care organizeaza coalitii regionale se afla intr-o liga geopolitica aparte si nu le plac impostorii".

"Basescu se comporta ca un bataus in curtea scolii"

Vocea Rusiei continua sugerand ca Basescu renunta la nationalism si "tupeu" in fata FMI, OMV si Rosia Montana, comportandu-se ca un "bataus in curtea scolii" doar fata de cei mai mici ca el, precum liderul partidului Jobbik.

"Dintre toti sustinatorii patriotarzi ai locatarului de la Cotroceni nimeni nu se intreaba unde dispare nationalismul si tupeul lui Traian Basescu atunci cand acesta se intalneste cu delegatia FMI sau cu reprezentantii OMV sau cu cei care finanteaza proiectul Rosia Montana. Liderul portocaliu se comporta ca un bataus in curtea scolii, fiind capabil sa agreseze doar cei mai mici ca el, cum ar fi liderul partidului maghiar Jobbik".

In schimb, "atunci cand apar probleme serioase ce tin de chestiuni cu adevarat importante, cum ar fi controlul asupra resurselor naturale, controlul asupra sistemului bancar sau indatorarea la FMI, Basescu pierde aura de nationalist inflacarat, devenind instantaneu un bisnitar umil, servil si plin de reverenta fata de colonizatorii occidentali".

"Romania este o colonie a SUA si UE"

Jurnalistul incheie spunand ca Romania este o colonie a SUA si UE, si prevesteste ca Basescu se va arde pana la urma. "Pretentiile presedintelui Romaniei asupra statului de lider regional nu pot fi decat o gluma proasta, deoarece Romania nu mai este un stat independent, fiind o colonie controlata cooperativ de SUA si UE. Romania nu mai controleaza resursele subsolului, nu mai are industrie, nu mai are armata serioasa si nici macar nu mai are dreptul de a-si recapitaliza propria banca de stat".

"Despre ce leadership regional poate vorbi guvernatorul unei colonii de mana a doua? Despre ce lectii de democratie poate vorbi un personaj care a ramas la conducerea tarii in ciuda unui referendum pierdut?

In cazul lui Traian Basescu, unicul aspect pozitiv pentru Romania este faptul ca nimeni nu-l mai ia in serios pe locatarul de la Cotroceni, iar bufonii se bucura de o libertate de exprimare mult mai mare decat cea de care beneficiaza presedintii de state serioase. Totodata, chiar si un bufon nu poate sa se joace cu focul fara consecinte. Pana la urma, asemenea jocuri se vor solda cu arsuri", incheie publicatia.

A.I.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...