Vulcanul Basescu

Joi, 08 Iulie 2010, ora 08:37
5781 citiri

Toata lumea l-a vazut pe Basescu. Cel din ultima saptamana. Nervos, taios, artagos. Brutal pe alocuri. Tot ce putem spune e ca niciodata nu a fost asa. E un vulcan. Unul care sta sa erupa. Din cauza crizei, din cauza inundatiilor si din cauza relatiei sale cu PD-L.

Cert e ca odata si odata o va face. Prima intrebare care se pune e Cand? A doua: Cum? Pentru ca atunci cand cel care face jocurile in Romania ajunge in starea asta, e clar ca vrea sa schimbe ceva. Din pacate pentru el, are mainile legate. In momentul asta. Si singurul lucru la care se gandeste e cum sa si le dezlege.

Marja de manevra

Odata, Basescu domnea. Coducea fara mari restrictii. In prima perioada a guvernarii DA, in tot anul 2009 si in lunile din 2010 dinaintea anuntarii masurilor de austeritate. De atunci insa, puterea lui Basescu a palit in fata crizei. PD-L-ul carteste. Amenintarea ca se va prabusi ca partid a devenit acum mai puternica decat amenintarea venita de la Cotroceni.

Iar problema lui Basescu e ca ii vine foarte greu sa mai scoata ceva din palarie. Mutarile Guvernului pe care de fapt il conduce sunt in mare masura blocate de criza.

Apoi, in partid Basescu a amanat separarea apelor. Fie din cauza ca nu l-a lasat criza, fie ca cei pe care vrea sa-i elimine au o pozitie puternica in momentul asta. Oricum ar fi, totul se traduce intr-o frustrare extrema pentru cel obisnuit sa aiba partidul la picioarele sale.

Un om care vrea nu numai sa lase mostenire ceva memorabil, ci care vrea sa fie cel care domina Guvernul pana in ultima clipa a mandatului sau.

Iesirea din incercuire

Tocmai de asta, Basescu trebuie sa iasa din incercuire. Sa faca ceva. Iar acum problema e ca nu va mai putea scoate ochii lumii cu cine stie ce. Va trebui sa gaseasca unul din doua lucruri. Primul ar fi o iesire din criza. Usor de spus, greu de facut. Pentru ca din criza se iese greu. Tot ce poate face Basescu e sa mai coasa pe ici, pe colo.

In primul rand, sa promoveze oameni mai buni in Guvern. Manageri de top. Nu Videni, nu Elene Udrea. Si daca nu in locul acestora, macar pe langa ei. Apoi, sa struneasca Guvernul cand cheltuieste nesabuit.

A doua posibilitate pentru Basescu va fi sa iasa cu ceva inovator. Cu o mare reforma. Cu acel ceva pe care toti romanii si-l doresc. Poate un lucru asemanator cu referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari. Numai ca de data asta trebuie sa fie ceva care-i intereseaza mult mai direct. Ceva din domeniul economiei sau al administratiei. Poate vor fi marile licitatii, poate va fi altceva. Dar Basescu trebuie sa mute cumva daca vrea sa schimbe cursul care-i duce partidul si puterea spre groapa.

Asa ca Basescu trebuie sa erupa. Ca sa iasa din blocajul in care e tarata tara si presedintia lui. Daca nu va erupe, intr-un fel sau altul, inseamna ca pana si lui i-a luat criza orice energie. Si orice speranta. Si mai ales, i-a luat ce nu credeam sa-i ia vreodata. Ceva ce l-a definit si l-a ajutat in toata cariera sa politica. Pofta nebuna de a trage tare pentru a se agata de putere.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Comentarii